Grebeníček bil do Nečase. Mluvil o mafiánech, býčích šíjích a odměnách

07.08.2013 18:06

Sněmovna již několik hodin rokuje o tom, zda dá důvěru vládě Jiřího Rusnoka. V debatě komunistický poslanec Miroslav Grebeníček pokáral Nečasovu vládu a to za obrovské odměny, které nejenom na Úřadu vlády, ale také na jednotlivých ministerstvech brali státní úředníci.

Grebeníček bil do Nečase. Mluvil o mafiánech, býčích šíjích a odměnách
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Grebeníček v poslanecké lavici

Poslanci od rána v Poslanecké sněmovně debatují o důvěře kabinetu Jiřího Rusnoka. Mezi mnoha vystoupil i poslanec z KSČM a bývalý předseda této strany Miroslav Grebeníček.

„Když v roce 2010 vznikla vláda Petra Nečase, zdálo se, že převaha 18 poslanců dává jistotu, že co si tato vláda umane, to prosadí. Kdo chce moc, nemusí získat nakonec nic,“ uvedl na úvod Grebeníček. Podle něj se ale převaha ve sněmovně postupně změnila.

Poté se jal charakterizovat ODS. Když prý ve sněmovně označkovával svou vlastní stranu Jan Zahradil, tak hovořil o tom, že ODS ovládají ti, co mají tlustou býčí šíji opásanou zlatým řetězem.

„Bez souhlasu místního Dona Corleone nešlo jmenovat ani hajzblábu,“ připomněl k tomu komunista.

„Bez skoncování s nedemokratickými a často až mafiánskými metodami, které reprezentuje ODS a koneckonců i TOP 09 a LIDEM, nelze ČR vytáhnout z marasmu, do kterého jí zatáhly,“ uvedl také.

Připomněl, jak lidé na náměstích kdysi provolávali to, aby odešla vláda Václava Klause a o pár roků později pak takto demonstrovali proti kabinetu Petra Nečase a také proti církevním restitucím.

Mám někdy pocit, že jde o kozí bobky

„Netvrdím, že všechny aktivity prezidenta Zemana a Rusnokova kabinetu lze charakterizovat jako šňůru z pravých perel - někdy mám pocit, že jde o obyčejné kozí bobky,“ poznamenal pak v kritice směrem k "pravému břehu".

Prý když lidé vidí, jak se státní peníze "utápějí", lze i chápat, že měl kabinet Nečase tak malou důvěru mezi občany.

"Aby šéfka úřadu brala za měsíc patnáctinásobek průměrné mzdy a náměstek třicetinásobek plus prémie, to je možné jedině v systému, v němž vládne chaos. Vláda, co neudržuje zázemí pro důstojný život občanů, není dobrá vláda,“ burácel Grebeníček, který se ale protentokráte vyhnul sarkastickým slovům.

Do debaty je ještě přihlášen poslanec Michal Doktor, Miroslav Kalousek, Karolína Peake, či František Laudát. Debatu ale mohou "oživit" i případné faktické poznámky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

21:00 V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

Ratifikační proces Istanbulské úmluvy nedávno zarazili senátoři, když tento mezinárodní dokument odm…