Hajzlové, prasata a zvrhlíci. Až se začne zabíjet v českých městech... Babiš, kníže, Gazdík či Okamura se nám vyjádřili o muslimech a teroristech po útoku ve francouzském Nice

15.07.2016 13:36

ANKETA Při teroristickém útoku ve francouzské Nice pravděpodobný muslimský terorista zavraždil kamionem více než 80 lidí. Dle agentury AFP šlo o muže tuniského původu a křičel prý Allahu Akbar – je podezření, že šlo o muslima napojeného na Islámský stát. Čtěte, co nám k tomu řekli čeští politici.

Hajzlové, prasata a zvrhlíci. Až se začne zabíjet v českých městech... Babiš, kníže, Gazdík či Okamura se nám vyjádřili o muslimech a teroristech po útoku ve francouzském Nice
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg prochází sněmovnou

Nákladní auto vjelo ve čtvrtek večer do davu lidí v jihofrancouzském Nice ve chvíli, kdy lidé oslavovali státní svátek, výročí pádu Bastily. Na místě zůstalo nejméně 84 mrtvých a 100 zraněných, z nichž několik je v kritickém stavu. Šéf místní samosprávy Christian Estrosi uvedl, že vůz byl naložen granáty a zbraněmi. Podle úřadů šlo o dobře připravený útok. Prezident François Hollande se vrátil ze soukromé návštěvy Avignonu do Paříže a svolal jednání krizového štábu.

Dle Novinek.cz agentura AFP napsala s odkazem na policejní zdroje, že se ve voze nalezly doklady – řidičem měl být 31letý Francouz tuniského původu. Expert na bezpečnost Afzal Ashraf se domnívá, že za útokem mohou stát radikálové z Islámského státu, řekl to televizi Sky News.

Je to tam šílené. Miliony muslimů a tisíce potenciálních teroristů

Co o tom soudí čeští politici? Všichni samozřejmě teroristické útoky odsoudili. Velká část říká, že je nutné opustit multikulturalismus a vyhnout se imigraci, jinak budeme stejně ohroženi i my. Podle řady z nich Francie spáchala sebevraždu a útoků bude přibývat. Potenciálních teroristů mohou být tisíce a nevíme, kdy udeří. A mohou udeřit velmi jednoduše a mnohdy i neorganizovaně jako jednotlivci. Padl i návrh na deportaci muslimů z Evropy. Hrozí, že toto se bude dít v českých městech.  

Předseda hnutí ANO a vicepremiér Andrej Babiš je v šoku, protože ještě včera byla v Nice Babišova rodina. Babiš má k Francii blízko a umí dobře francouzsky. „Je to šílená tragédie, která poškodí celý region. Je to turistické centrum. Shodou okolností tam byla včera odpoledne moje rodina. Takže jsem z toho v šoku. Je vidět, že Francie s terorismem systematicky nebojuje, když zrovna včera pan prezident Hollande prohlásil, že končí výjimečný stav. Francie má dlouhodobě problém. V minulosti se dokonce se nesmělo používat slovo Arab. To pokrytectví a přehlížení muslimů, kteří se radikalizují. Pokud jsou odhady, že ve Francii je potenciálních teroristů 10 tisíc, tak má mít policie tyto lidi v hledáčku a zabránit takovým tragédiím. Je to tam šílené. Nerozumím tomu, že trvalo vůbec 20 minut, než dorazili hasiči. Už s ohledem na to, že se to stalo v den největšího francouzského svátku, tak se dalo předpokládat, že může dojít k nějakému teroristickému útoku,“ řekl ParlamentnímListům.cz Babiš.

„Pokud ve Francii dělali manévry při mistrovství Evropy ve fotbale, tak proč ne právě teď? Je to nepřijatelné. Zase to dopadne tak, že se na to zase zapomene a zase budou spát dál. Je ale třeba systematická práce. Radikalizace mezi těmito lidmi je jasná. Je to boj a hledání jehly v kupce sena. Ale ten stát to musí zařídit, jinak na to doplatí,“ dodal Babiš.

Podle Babiše v tuto chvíli není přímé ohrožení pro Českou republiku, protože tu nemáme velkou muslimskou komunitu. „My musíme velice pečlivě dělat přistěhovaleckou politiku, abychom exaktně věděli, kdo k nám přichází, co tady dělá a tak dále. Toto byl čin zfanatizovaného muslima, určitě to nebyl organizovaný teroristický čin Islámského státu, který mívá jiný rukopis. Jsou tady miliony muslimů a tisíce potenciálních teroristů. To je právě ta šílená situace Evropy a hlavně Francie a zemí, kde tyto komunity žijí,“ řekl Babiš.

Předseda KDU-ČSL a vicepremiér Pavel Bělobrádek ani místopředseda strany a místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Bartošek na dotaz nereagovali.

Budeme si na to muset zvyknout... Znovuzřízení hraniční policie, zbraně občanům

„Už jsem poslal kondolenci jak prostřednictvím velvyslanectví, tak prostřednictvím Komunistické strany Francie,“ informoval předseda KSČM a místopředseda Poslanecké sněmovny Vojtěch Filip.

„Obávám se, že se budeme muset smířit s tím, že v Evropě a hlavně v zemích, kde jsou významné menšiny z Afriky a Blízkého východu, budou asi nějakých deset či dvanáct let tyto atentáty pokračovat. Zabránit se tomu úplně nedá. Policie a tajné služby mohou určité kroky podniknout. Ale je-li někdo blázen a chce lidi zabít, tak je to poměrně jednoduché. Rozjet náklaďák umí skoro každý. Způsobit požár také není velký kumšt. S tím se musíme smířit. Je to smutné. Zatím nejsme v zájmu takových skupin, ale vyloučit to nelze v budoucnu,“ řekl čestný předseda TOP 09 a poslanec Karel Schwarzenberg.

„Jde už o několikátý útok poměrně rychle za sebou a obávám se, že budou pokračovat. Náboženský fanatismus – pokud se i tady potvrdí – je něco, co evropská kultura odstranila a musí se bránit, aby takovýchto nevinných obětí kvůli pomatenému pojetí náboženství bylo co nejméně,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz místopředseda Poslanecké sněmovny a předseda STAN Petr Gazdík.

„Jedná se bohužel o další tragický útok na civilisty. Pokojné občany, kteří si připomínali významný národní den. Pokud se všechna podezření potvrdí, půjde o teroristický čin vedený proti Evropanům. Proti evropské kultuře. Nejen Francie, ale celá Evropa je ve válce. Většina těch, kterých se zatím hrůzy terorismu osobně nedotkly, si tento fakt bohužel stále nechce připustit. Česká republika se musí chovat v otázkách bezpečnosti nejen důsledně a zodpovědně, ale také preventivně. Zpřísnění azylových zákonů, znovuzřízení pohraniční policie, nepřipuštění zákazu držení zbraní a stop dalším nesmyslným diktátům Bruselu. Chceme hrdou a bezpečnou zemi pro další generace,“ říká předseda Úsvitu Miroslav Lidinský.

Maximum rizikových muslimů je třeba vrátit do zemí původu

„Na to nelze říct nic nového – jde bohužel o standardní projev islamismu, který ‚naše‘ elity stvořily v muslimských zemích a přivedly do Evropy. Řešení je jediné – maximum rizikových muslimů je třeba vrátit do zemí původu, a to i jejich potomky, co se narodili v Evropě. Je potřeba postavit islámské právo šaría a džihád mimo zákon, aby alespoň v ČR islám neměl šanci zapustit kořeny. Tento návrh jsem jménem našeho hnutí SPD navrhl ve Sněmovně již vloni, ale Sobotkova a Babišova vláda mi ho zamítla. Je potřeba, aby si všichni uvědomili, že jsme ve válce a na toleranci a politickou korektnost není místo – protože ta znamená další riziko vražd našich nevinných občanů. Závěrem mi dovolte vyjádřit upřímnou soustrast všem obětem včerejšího brutálního útoku,“ uvedl předseda SPD a poslanec Tomio Okamura.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

„Je to hrozná tragédie a zcela soucítím s pozůstalými. Něco mně říkalo, že teroristi využijí únavy z hlídání fotbalového Eura a zaútočí následně. Bohužel, předtucha byla správná. Hollande má kromě ‚standardního‘ vystoupení poslední šanci předložit plán konkrétních kroků. Ale i sebeúčinnější plán bude mít velké problémy s útoky osamělých vlků. Nevinní Francouzi sklízejí trpké ovoce mizerné migrační politiky svých předchůdců. Otevřená náruč imigrantům si musí rozumět se zodpovědností. A to se ve Francii nestalo. První generace imigrantů je vděčná, že utekla z bídy. Další generace už ale řeší jiné problémy – sociální status, kontinuitu minulosti, kulturní pozici ve společnosti a tak dále. Francie celkově v soutěži národů ztrácí a potom se logicky hroutí nejdříve nejslabší pilíře společnosti. Že se vrahové a ztroskotanci halí do hávu nějaké ideologie, je jen jejich psychická berlička, která možná urychlí jejich rozhodnutí zabíjet. Děsí mě život ve stínu krve, ale silná ruka, jak si někdo myslí, tenhle problém nevyřeší. Více než radikální islamismus vidíme ve Francii krvavé příběhy úpadku sociálního státu. Smutné je, že to byla v minulosti tatáž politika, která je dnes u nás realizována. Takže pozor na ghetta!“ varuje předseda poslaneckého klubu TOP 09 František Laudát.

Ing. František Laudát

  • Předseda Klubu angažovaných nestraníků (KAN)

„Nejprve chci projevit účast rodinám, které ztratily své blízké. Že jde o teroristický útok, je zřejmé. Tak jako je jasné, že tito lidé neváhají použít jakýkoli prostředek ke svému vražednému činu. Podle mého názoru je nutno zaprvé zvýšit akceschopnost zpravodajských služeb, zlepšit provázanost informací, a to jak mezi zpravodajci, tak mezi nimi a orgány činnými v trestním řízení. A zejména je nutno zlikvidovat vedoucí představitele Daeše a jiných teroristických organizací. A to ve spolupráci všech demokratických zemí, včetně Ruské federace. Ukázalo se totiž, že prevence může být účinná, nicméně to stojí mnoho peněz a omezení občanských svobod. A žádná země na světě nemá dostatečné kapacity, aby ochránila touto prevencí každé město či obec. Jde také o nutnost analyzovat příčiny těchto teroristických útoků, zejména u mladé generace a generací, jejichž původ je z jiných zemí. Občané by si měli uvědomit rozdíl mezi radikálním islamismem a islámem jako vírou. Protože zvýšení radikalismu ve společnosti právě nahrává cílům teroristů. Ti se totiž brání výdobytkům západních demokracií a jejich cílem je jakýmkoli způsobem uchovat staré pořádky. V nich se daří snadněji ovládat občany a udržovat moc těchto radikálů. Příkladem budiž Tálibán v Afghánistánu či Daeš v Sýrii a Iráku,“ domnívá se místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Antonín Seďa.  

Neomarxisté mají na rukou krev a páchají sebevraždu civilizace

„Mě už to vlastně ani nepřekvapuje. Francouzské ‚volnost, rovnost, bratrství‘ dostalo po dvou stoletích zase krvavý podtext. Kdo za to může? Francouzští neomarxisté v čele s jejich prezidentem a ostatními impotenty, kteří léta tupě a mlčky přehlížejí sebevraždu, kterou na sobě Francie páchá svou imigrační politikou, a kteří se zmůžou maximálně na projevy soustrasti rodinám a prodloužení stavu ohrožení. Díky své neschopnosti, iracionálním snahám o odzbrojení vlastního obyvatelstva a všech Evropanů kolem bohužel i oni mají krev na rukou. Ironicky řečeno: očekávám, že nějaký Francouz místo toho, aby řešil příčinu problému, teď Evropské komisi navrhne omezení automobilové dopravy, jako to udělali v případě represe vůči legálním držitelům zbraní po střelbě v pařížském klubu v listopadu 2015. Marnost nad marnost...,“ zlobí se první místopředsedkyně poslaneckého klubu ODS Jana Černochová.  

„Tragédie je to děsivá. Poslední v řadě však jen sotva. Ve Francii platí výjimečný stav už měsíce. Hollande však přesto pronáší jednu kondolenci za druhou. V tom mluví z duše i každému z nás. Státník však musí umět víc. Chtít řešení jen po ‚ruce zákona‘, mobilizované na vrcholný stupeň už teď, se očividně míjí účinkem. Nastal čas řešit vše, co terorismu dodává živnou půdu. S tím se však ještě ani nezačalo. Sám Hollande to tentokrát nezmínil dokonce ani jako cíl. V Nice vraždil kamion řízený fanatikem. Už brzy budou k mání i vozy řízené automatem. Pro fanatiky to bude dar z nebes. Státník se příčinám teroristického domina musí postavit čelem. To po nich musíme chtít – anebo je vyměnit,“ uvedl místopředseda KSČM Josef Skála.

„Na tak hrůzný čin se toho moc říct nedá, na to slova nestačí. Zato je třeba se začít ptát všech ‚korektních politiků‘, Merkelových, Dientsbierů a spol., sluníčkářů, jestli se náhodou nechtějí od své dosavadní politiky distancovat a omluvit se za ni. Jsou to totiž oni, kteří svými postoji posilují falešné sebevědomí islamistů, které je podhoubím a živnou půdou pro teroristy. Nejsem rasista, nejsem xenofob, chci jenom, aby to u nás zůstalo, jak je, aby tato země byla naše, ale musím zcela jasně říct, že za všemi zločiny typu toho posledního z Nice, které se v posledních letech udály, stojí lidé, kteří mají vztah k islámu. Tady nepomohou prohlášení a odsouzení těchto činů, tady musí nastat viditelná změna kurzu politiky ve vztahu k imigrantům. Bojím se, že současní politici toho nejsou schopni. Jen ať si každý vzpomene, jakou kritiku sklidil prezident Miloš Zeman za výrok ve smyslu – nikdo vás sem nezval, ale když už tady jste, tak dodržujte naše zákony a zvyklosti, protože tato země je naše. Musí tedy přijít noví politici, což se nepochybně po volbách v jednotlivých zemích stane, ale může už být pozdě,“ říká předseda SPO a senátor Jan Veleba.

Tuto hrůzu musíme zastavit dřív, než se začne zabíjet v českých městech. Junckerové, Sobotkové, Dienstbierové...

„Vyjadřuji hlubokou soustrast rodinám obětí hrůzného teroristického činu ve francouzském Nice. Pachatelem této hrůzy je islámský terorismus, ale odpovědnost za vraždění Evropanů je širší. Odpovědnost mají elity Evropské unie a všichni obhájci multikulturní politiky a nelegální imigrace islámských přistěhovalců do Evropy. Tuto hrůzu musíme zastavit a naše hnutí Svoboda a přímá demokracie – Tomio Okamura to udělá. Musíme to udělat dřív, než se bude zabíjet v českých městech. K tomu potřebujeme vaši podporu! Nenechte se obelhat médii, nenechte sebou manipulovat a přijďte k volbám do krajských zastupitelstev v říjnu! Stejně jako v nedávné době Britové musíme demokratickým způsobem ukázat svoji rozhodnost a touhu po změně!“ uvedl místopředseda SPD a poslanec Radim Fiala.

„Cítím vztek a smutek. Nechci radit Francii, ale pro nás vidím jediný závěr: nesmíme si nechat vnutit imigrační kvóty a nasadit do naší země pátou kolonu Islámského státu,“ reagoval předseda Svobodných a europoslanec Petr Mach.

„Některé státy západní Evropy dlouhodobě podcenily integraci části muslimské komunity. Zajištění bezpečnosti nástroji prevence i represe musí být prioritou pro všechny evropské země,“ míní místopředsedkyně TOP 09 a poslankyně Helena Langšádlová.

„Dojde už konečně Evropě, že je ve válce?! Ve válce s teroristy a hajzly, kteří nemají úctu k lidskému životu. S brutálními vrahy, kteří mají jediný cíl – způsobit co největší masakr, zavraždit co nejvíce lidí a způsobit bolest rodinám, příbuzným a celým národům. Berou naši vstřícnost jako slabost. Dokud se jim jasně a razantně nepostavíme, budou umírat další lidé! Teď si budou opět Junckerové, Sobotkové, Dienstbierové a další připínat trikolory, budou, obklopeni kordónem ozbrojenců, dělat živé řetězy a křičet, jak zatočí s terorismem. Budou pokrytecky vyjadřovat lítost. Ale dokud budou tito pokrytci vládnout, nic se nezmění. Neudělají nic. Jen planě tlachají! Předkládáme ve Sněmovně zákony, které mají za cíl zabránit podobným masakrům. Jasné zákony, které chrání naše občany před teroristy a blázny. Nejsme xenofobové, nejsme rasisti, které se z nás snažíte, pane Dienstbiere, Sobotko a další, udělat. Jsme zodpovědní vůči NAŠIM občanům. Ta krev z Paříže, Bruselu, Nice je skutečná a my uděláme vše pro to, aby už netekla,“ uvedl předseda poslaneckého klubu Úsvitu Marek Černoch.  

Muslimové nás budou vraždit v našich zemích. Nesmíme dopustit, abychom dopadli jako západní Evropa

„Je příšerné, co se v noci odehrálo ve francouzské Nice. Vyjadřuji upřímnou soustrast všem pozůstalým a zároveň velké znechucení nad bestialitou islámských teroristů. Přes veškerý smutek, strach a znechuceni nás i tento brutální čin musí posílit v bezkompromisním boji proti všem formám terorismu. O to víc tento útok prožívám, protože tato část Nice je místem, kam často chodí celá moje rodina a nikdy bych zde útok neočekával,“ uvedl senátor Ivo Valenta.

„Barbarská odpornost, hnusné. Muslimové nás budou vraždit v našich zemích. Nevíme, kdy jaký muslim to zase provede. V Evropě jsou jich miliony. Nevím, jak to chce Francie řešit. Takových lidí tam má tisíce, možná miliony. My nesmíme připustit, aby se k nám takováhle zvěř a dobytek dostaly. Nesmíme dopustit, abychom dopadli jako západní Evropa. Za tohle děkujme lidem, jako je Halík, Dienstbier či ministr Pelikán. Jde o naše přežití a paraziti z Evropské unie nás buzerují a vymýšlí sankce proti Rusku, které bojuje proti Islámskému státu. Tady jde o přežití našeho národa a našich lidí. Musíme uzavřít hranice, aby se k nám tahle agresivní prasata nedostala. Už se těším na ty idioty, co budou říkat, že za to islám zase nemůže. Stejně jako nemohl, když vraždil, znásilňoval a zotročoval prorok islámu Mohamed,“ uvedl senátor Jaroslav Doubrava.

„Všichni, kteří se na teroristickém útoku podíleli, budou dopadeni a nejtvrdším možným způsobem potrestáni. Útok proti nevinným obětem v Nice je odporný zločin, ať už ho spáchá kdokoli, a žádné náboženství nikdy neospravedlní brutalitu a zákeřnost těchto hnusných činů psychopatů,“ myslí si europoslanec KDU-ČSL Tomáš Zdechovský.

„Tento šílený a surový útok je jen potvrzením, že EU musí přehodnotit svou bezpečnostní politiku. Je nutné udělat vše, abychom nemuseli stále kondolovat. Evropa je ve válce s terorismem a doufám, že to již pochopili všichni. I ti, co před problémy strkali hlavu do písku,“ uvedl předseda Soukromníků Petr Bajer.

„Naprosté odsouzení a šok. Evropa je ve válečném stavu a v současné podobě není schopna se bránit. Je třeba umět jasně pojmenovat nebezpečí. Bez vytáček,“ míní místopředsedkyně TOP 09 a poslankyně Jitka Chalánková.

„Je nechutné poslouchat i po této tragédii ‚korektní‘ vyjádření některých představitelů. Fráze, fráze, fráze... Kdy už pochopí, že projekt multikulturalismu definitivně selhal, že soužití tak odlišných kultur jako euroamerické a islámské je nemožné? Že integrační snahy o začlenění muslimů selhávají? I kdyby se většina vyznavačů islámu dokázala chovat umírněně, vždycky se najde nějaký radikalizovaný magor, který způsobí tragédii. Kdy už i naši vítači pochopí, že další podpora konceptu multikulturalismu se rovná zradě a ohrožení bezpečnosti svých spoluobčanů?“ zlobí se poslanec ANO Zdeněk Soukup.

Multikulturalismus selhal

„Bohužel je to výsledek nesmyslného projektu multikulturní Evropy. Až tzv. pohár trpělivosti přeteče, může se Francie a další západní země EU ocitnout na prahu občanské války. O to více by měli naši politici býti ostražití a model multi-kulti odmítnout. Tento teroristický akt je třeba razantně odmítnout a už konečně zamezit dalšímu přílivu migrantů do Evropy,“ říká poslanec KSČM Zdeněk Ondráček.

„Tak to je to obohacení jinou kulturou, které nám v naší zemi podle některých lidí chybí,“ říká poslanec ANO Pavel Plzák.

„Jde o další z řady tragédií, kdy zcela zbytečně umírají obyčejní nevinní, bezbranní a slušní občané. A čelní politici opět cynicky se svými planými projevy jen honí body. Nehodlám dělat totéž, byť jsem jen řadový. Jen soudím, že ti prvně jmenovaní nás prostě svou hloupostí a neschopností zatáhli do vleklé partyzánské války. A to pomíjím, že nás chtějí odzbrojit. I když chápu proč. Oni se totiž nemusí obávat jako my extremistů. Oni se bojí nás. Stydím se za ně,“ zlobí se poslanec ČSSD Jiří Koskuba.

„V první řadě musím vyjádřit lítost a soustrast blízkým obětí tohoto zákeřného činu. Teroristé opět brutálním způsobem poslali vzkaz, že záruku bezpečí nebudeme mít nikdo a nikde. Prevence takovéhoto typu útoku, na takzvané měkké cíle, totiž prakticky není možná. Můžeme se jen snažit riziko snížit – například podle zkušeností teroristé výrazně častěji plánují útoky v zemi, ve které žijí a ve které mají zázemí než za hranicemi. Je proto nutné mít přehled, kdo k nám přichází a kdo se tu pohybuje, zvláště pak v rizikových komunitách. V tom jsme na tom ovšem výrazně lépe než třeba právě Francouzi s velkým počtem imigrantů druhých a dalších generací. A neodpustím si – po předchozích útocích v Paříži Evropská komise hystericky začala připravovat omezení držení legálních zbraní. Teď už snad musí být každému jasné, že tudy cesta nevede. Nebo teď bude chtít zakázat nákladní auta?“ upozornil místopředseda Úsvitu a poslanec Martin Lank.

„Strašná událost, během které zbytečně přišlo o život hodně nevinných lidí. Ptám se proč? Kdo za to ponese odpovědnost?“ reagovala poslankyně ČSSD Pavlína Nytrová.

„Je to bohužel další teroristický čin naturalizovaného muslima proti křesťanům v Evropě. Nečeká nás nic hezkého. Do Evropy se řítí každý rok milion nelegálních utečenců – potenciálních teroristů. A EU je neschopná, impotentní. Možná že pan Juncker a jeho komise přijde v reakci na teroristické činy a uprchlickou krizi zase s nějakým nápadem nových úsporných žárovek nebo zakřivení dovážených banánů,“ říká senátor ODS Jaroslav Zeman.

Bývalá západní Evropa je v neřešitelné situaci

„Zásadně odsuzuji tento čin. Musíme si nastavit priority. Doposud to byla solidarita. Stále více ale je jasné, že bezpečnost obyvatel by měla být prioritou. Včera Evropská komise přijala druhou část balíčku opatření souvisejících s migrační vlnou. Opět se v tomto dokumentu snažila implementovat jiným způsobem relokační mechanismy. Myslím, že by se měla soustředit na otázky bezpečnosti,“ uvedla poslankyně ANO Ivana Dobešová.

„Upřímnou soustrast všem pozůstalým. Byl to teroristický útok, kterému se dá těžko zabránit. V menším k němu došlo i v Čechách v šedesátých letech na Národní třídě. Ten člověk musel hodně nenávidět společnost, ve které žil, když byl schopen pokračovat v jízdě po prvním nárazu do živého člověka,“ říká poslanec ČSSD Stanislav Huml.

„Co se dá na to říct? Je to o další kamínek navíc do mozaiky eskalace násilí. Pokud se nezlikvidují příčiny těchto jevů, které ovšem mají své jasné viníky, budou následovat další. Nedá se tomu zabránit. Naplno se vrací Irák, Libye, Sýrie a další. Ať nehledají nepřítele v Rusku, ale tam, kde skutečně je,“ míní poslanec KSČM Vojtěch Adam.

„Je mi upřímně líto všech obětí a jejich rodin. Je mi líto bývalé ‚západní Evropy‘, která se dlouholetým prosazováním multikulturalismu dostala do současné situace. Do současné NEŘEŠITELNÉ situace, kdy mrtvých stále přibývá. Je mi to líto,“ uvedl senátor ODS Tomáš Jirsa.

Je to primitivní barbarství vylučující pachatele z lidské rasy

„Je to primitivní barbarství vylučující pachatele z lidské rasy. Zbabělý odsouzeníhodný akt pomatenců s vymytými mozky, odpadu společnosti, který nemá ani dostatek cti a odvahy postavit se ozbrojeným složkám v rovném konfliktu a místo toho útočí na bezbranné civilisty, ženy a děti. Opravdu ještě stále chtějí své choromyslné zvrácenosti zakrývat vůlí boha? Je někdo tak hloupý, že jim to věří? Evropa nyní musí být silná a prokázat vůli jednat. Tvrdě a nekompromisně. Stíhat pachatele a exemplárně vykouřit hnízda radikálních muslimských kazatelů, vymývačů mozků a pozatýkat je, nebo aspoň deportovat, zajistit účinnou ochranu hranic a tak dále. Nesmíme prokazovat slabost a smířlivost, hledat v jejich činech smysl, a dokonce je snad i omlouvat. To tyto zvrhlíky pouze vybízí k dalším útokům. Naše česká delegace navrhla 5. července na setkání OBSE v Tbilisi rezoluci, která prosazuje omezení migrace, důkladnou kontrolu migrantů a přísnější kontrolu hranic. Náš návrh byl schválen a předpokládám brzký přínos v praxi. Směrem k pozůstalým bych pak chtěl vyjádřit nejhlubší a upřímnou soustrast,“ uvedl senátor ČSSD Petr Gawlas.    

„Nechutné barbarství, na které budou doplácet všichni muslimové, nebudou nikde vítáni. Je to další důvod pro zásadní změnu imigrační politiky a zpřísnění azylového režimu. U prokázaného teroristického útoku by měl být zaveden trest smrti,“ míní člen předsednictva senátorského klubu ODS Jiří Oberflazer.   

„Předně bych chtěl tento zrůdný zločin odsoudit a vyjádřit účast a solidaritu rodinám obětí. Teroristický útok v Nice je evidentně projevem nelidského fanatismu a ukázkou zákeřnosti a nenávisti těch, kteří dokáží atentátníky zmanipulovat k těmto hrůzným činům. Dopady tohoto teroristického útoku se vzhledem k počtu zejména dětských obětí musí dotknout srdce každého člověka, který má v sobě alespoň trochu lidskosti. Tento zločin je třeba razantně odmítnout a především pomoci postiženým rodinám. Zároveň je nutné urychleně vyšetřit okolnosti útoku a motivace pachatele. Otázkou je, zda byl součástí nějaké teroristické sítě a zda jeho čin byl motivován politickým či náboženským radikalismem. Zatím vše nasvědčuje tomu, že se může jednat o projev islámského radikalismu, i když jej spáchal občan Francie. To však vzhledem k multikulturalistickému charakteru této země nemůže být překvapující. Mělo by se začít vážně diskutovat o tom, zda se v sérii teroristických útoků ve Francii nezačaly projevovat slabé stránky a limity této liberální ideologie. Ta není schopna čelit extrémním a politickým podobám islámu, které se stávají součástí multikulturního prostředí. Mělo by se diskutovat o tom, jak těmto fanatikům radikálního náboženského fundamentalismu předcházet a čelit,“ uvedl poslanec ČSSD Richard Dolejš.

„Odsuzuji obecně jakýkoli teroristický čin. Útoky militantních islámských extremistů jsou však nebezpečné i z důvodu prudkého nárůstu náboženské nesnášenlivosti a mohou vést až k pogromům na věřící na územích, kde jsou menšinovými. Nejen, že při těchto činech jsou desítky nevinných obětí, ale potenciálně se také sytí půda pro místní radikály a takzvaná jednoduchá řešení,“ uvedl poslanec KSČM Jiří Valenta.

„Co bych na to mohl říct? Všem obětem upřímnou soustrast. Terorista už to má za sebou, teď je potřeba zjistit, jak byl útok naplánován, kdo všechno se na něm podílel a jestli existují nějaké další hrozby,“ říká poslanec ANO Matěj Fichtner.

„Je těžké komentovat nejisté informace. Faktem je, že se náboženská nesnášenlivost a agresivita zvětšují,“ uvedl poslanec ODS Petr Bendl.

Muslim původem z Tunisu

„Pan prezident v souvislosti s terorem ve francouzském Nice vyjadřuje hlubokou lítost a soustrast rodinám obětí. Pan prezident upozorňuje na celou sérii těchto útoků, která by měla vést k rozhodnějšímu postupu proti teroristům,“ uvedl dnes na Twitteru mluvčí Hradu Jiří Ovčáček z Ulánbátaru, kde se Zeman účastní summitu evropských a asijských zemí ASEM.

Soustrast rodinám vyjádřil i český premiér. „Je mi nesmírně líto zmařených lidských životů. Francie má v boji s terorismem naši plnou podporu a solidaritu. Zvrácený fanatismus, který pohrdá lidskými životy, je třeba nemilosrdně porazit,“ uvedl na svém twitterovém účtu Sobotka.

K předním českým politikům se ale přidávají postupně další. Například ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) na Twitteru vyjádřil soustrast rodinám obětí a teroristický útok označil za „odporný“.

Útočník najel na rušné promenádě v Nice do davu nákladním autem ve chvíli, kdy lidé čekali na ohňostroj při oslavě Dne pádu Bastily. Masakr nepřežilo minimálně 80 lidí a dalších 18 je kriticky zraněno. Prezident François Hollande označil útok za teroristický čin a navrhl prodloužení výjimečného stavu v zemi o tři měsíce. Útočníkem byl podle policejního zdroje agentury AFP 31letý Francouz tuniského původu, který patrně jednal bez komplice. Policie jej zastřelila.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…