Hašek štípavě komentuje Sobotkovo vyjednávání o vládě: To jsem zvědav. Jak to tak pozoruji...

22.11.2013 6:50

Nebudu partyzán, jsem připraven ve sněmovně podpořit vládu Bohuslava Sobotky, řekl jasně ParlamentnímListům.cz hejtman Jihomoravského kraje a někdejší druhý muž ČSSD Michal Hašek. Zároveň však s jistou mírou jízlivosti zkritizoval některé koaliční vyjednavače své strany a zapochyboval, zda podmínky pro fungování nové vlády vyjednají optimálně.

Hašek štípavě komentuje Sobotkovo vyjednávání o vládě: To jsem zvědav. Jak to tak pozoruji...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michal Hašek s Bohuslavem Sobotkou na zasedání ÚVV ČSSD

Prezident Miloš Zeman ve čtvrtek oficiálně pověřil šéfa ČSSD Bohuslava Sobotku k sestavení nové vlády. Zda se to předsedovi sociálních demokratů podaří, zatím není vůbec jasné. Sobotka si nedávno po stranických rozepřích uhájil a snad i upevnil svoji pozici a podle některých politologů či komentátorů nyní při sestavování vlády hraje o svůj další politický osud.

Také se týká ČSSD: Čtvrteční autogramiáda nové knihy Davida Ratha

Babiš: Sobotka nechápe, jak racionálně hospodařit

Povolební vyjednávání mezi ČSSD, hnutím ANO a KDU-ČSL jsou v plném proudu a strany říkají, že se již v mnoha věcech shodují. Na druhou stranu ale nezřídka kdy zazní, že se naopak v některých bodech zásadně neshodují. Třeba pokud jde o zvyšování či nezvyšování daní, nebo o případnou revizi tzv. církevních restitucí.

Některé programové rozpory mezi ANO a ČSSD vypluly na povrch při nedávné debatě na setkání podnikatelů a živnostníků, kde Andrej Babiš mluvil velmi otevřeně o probíhajícím koaličním vyjednávání. Jeho hnutí prý v jednání se sociálními demokraty nejvýrazněji naráží na nepochopení, v čem by mohl stát ušetřit. „Nejsem schopen Sobotkovi vysvětlit, jak racionálně hospodařit,“ konstatoval Babiš.

Dalším sporným bodem mohou být církevní restituce a jejich případná revize. Sociální demokraté by rádi snížili finanční kompenzaci, kterou mají církve dostat. Ani tady však zatím Bohuslav Sobotka neuspěl. Po čtvrtečním jednání se zástupci církví v pražském Arcibiskupském paláci uvedl, že ke shodě nedošlo a změny v restitucích půjdou bez souhlasu církví udělat jen těžko. Přitom boj proti tomuto zákonu byl dlouho vlajkovou lodí kritiky ČSSD vůči tehdejší vládě Petra Nečase.

Špidla jednal o podmínkách v EU. A jak to dopadlo…

Jak dosavadní výsledky jednání o budoucí vládě a hrozbu ústupků v důležitých programových bodech hodnotí politici, kteří se dlouho řadili k tzv. protisobotkovské opozici v ČSSD?

Redakce ParlamentníchListů.cz požádala o zhodnocení stavu povolebních jednání bývalého statutárního místopředsedu sociální demokracie a jihomoravského hejtmana Michala Haška a jeho kolegu, jihočeského hejtmana Jiřího Zimolu. Oba významní politikové věří, že se šéfovi strany Bohuslavu Sobotkovi podaří prosadit co nejvíce ze stranického programu.

„Třeba jednání v oblasti venkova vede Vladimír Špidla, který má zkušenost jako premiér při jednání o vstupu do Evropské unie. Jak to tehdy dopadlo, to si naši zemědělci pamatují… Já nicméně předpokládám, že Špidlův tým plně dodržuje programové závazky sociální demokracie v oblasti zemědělství, které jsem formuloval se svým týmem ještě jako stínový ministr zemědělství,“ řekl redakci hejtman a poslanec Michal Hašek.

Sobotka při expertních jednáních ignoruje své stínové ministry

„Jsem zvědav na výslednou podobu a v tomto jsem na tom stejně jako kolega Jeroným Tejc, tedy stínový ministr vnitra, který taktéž nebyl zařazen do vyjednávacího týmu, ani s ním neprobíhaly žádné konzultace. Pokud se týká mě a konzultací v oblasti zemědělství a venkova, byl jsem také vynechán a jako stínový ministr se těch prací neúčastním. Musím říci, že ani nevím, co vlastně ČSSD v oblasti zemědělství a venkova při koaličních jednáních obhajuje, v jakých prioritách trvá na svém, jaké priority přibírá od pana Babiše a Agrofertu, případně jaké priority přebírá od KDU-ČSL,“ rýpnul si Hašek.

A hrozící ústupky v daňové oblasti? Hašek podle svých slov není seznámen s podrobnostmi těchto jednání. „Vím, že nejsou dosud uzavřená a já nechci dělat ‚účet bez hostinského‘, počkám si na konečnou podobu a našim politickým i odborným vyjednavačům držím palce. Věřím, že dělají vše pro to, aby prosadili maximum z programu sociální demokracie. Mají to těžké, hubený volební výsledek dvaceti a půl procent samozřejmě znamená, že nemají takovou převahu při potenciálních koaličních jednáních. Věřím ale, že vyjednají dobré podmínky pro voliče sociální demokracie a pro Českou republiku,“ sděluje dále.

Nebudu partyzánem, zdůraznil Hašek

„Nechystám se ale být žádným partyzánem a jednoznačně deklaruji, že jsem jako poslanec sociální demokracie připraven Bohuslava Sobotku jako premiéra a jeho vládu v Poslanecké sněmovně podpořit,“ dodal pro ParlamentníListy.cz jihomoravský hejtman a poslanec Michal Hašek.

Bývalý člen předsednictva a Ústředního výkonného výboru ČSSD Jiří Zimola redakci ParlamentníchListů.cz řekl, že probíhající jednání nijak výrazně neprožívá. „Věnuji tomu pozornost, jakou si to podle mě zaslouží, protože rozumím tomu, jakým způsobem taková jednání probíhají a jak jsou potom interpretována do médií. Sám jsem si to prožil na krajské úrovni, a proto to vůbec nedramatizuji. Věřím, že se našim vyjednavačům podaří vyjednat co možná nejlepší podmínky pro plnění našeho sociálně demokratického programu,“ uvedl Zimola.

Hra nervů, účelová prohlášení

„Co se průběžně objevuje a jak si jedna strana trochu načechrává peříčka před druhou stranou a v médiích něco vyhlašují, to mě nechává naprosto v klidu a sám se tomu spíše usmívám a bavím se tím,“ poznamenal jihočeský hejtman.

Ten podle svých slov nemá žádný důvod k tomu, aby zpochybňoval práci stranického vyjednávacího týmu. „Pokud se něco objevuje v médiích a co jsem i já slyšel na poslaneckém klubu v úterý, rozumím tomu, že se nedá prozradit úplně všechno, byť si to veřejnost vyžaduje. Jednání probíhají za zavřenými dveřmi a ven vychází jen nějaké informace a je mi jasné, že to mnohdy jsou velmi účelová tvrzení, která mají vytvořit prostor pro další pozice a jednání. Je to hra nervů, a proto jsem klidný. Vím, že výsledek nakonec bude dobrý a budeme se s tím moci ztotožnit,“ pokračuje Zimola.

„Pokud by tomu tak nebylo, a to opravdu předjímám, pak to určitě vzkážeme všichni. Ale v tento moment to vůbec nehodnotím a nepřikládám tomu žádnou váhu,“ dodal pro redakci ParlamentníchListů.cz hejtman a poslanec Jiří Zimola.

Povolební vyjednávání o podobě budoucí koaliční vlády zkomplikovalo prohlášení Bohuslava Sobotky v pátečním rozhovoru pro MF Dnes. V něm uvedl, že by v zájmu bezproblémového fungování vlády měl premiér, ministr financí i ministr vnitra pocházet z jedné strany. Tím ale popudil šéfa hnutí ANO Andreje Babiše, který si resort financí nárokuje pro svoji stranu.

Problematická může být také dohoda o zrušení regulačních poplatků ve zdravotnictví. Zatímco ANO a ČSSD říkají shodně poplatky zrušit, lidovci v čele s Pavlem Bělobrádkem jsou pro jejich zachování. Vyjednávací týmy všech tří potenciálních partnerů zasednou k jednání opět po víkendu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…