Hašek vyzval kraje: Podpořte Rusnoka

03.08.2013 15:47

Šéf Asociace krajů ČR Michal Hašek vyzval kraje, aby podpořily vyjádření důvěry Rusnokově vládě. Hašek je ale zároveň prvním místopředsedou ČSSD, jejíž šéf Bohuslav Sobotka říká něco jiného. Strana se tak ještě více rozděluje.

Hašek vyzval kraje: Podpořte Rusnoka
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Michal Hašek na 37. sjezdu ČSSD

Navíc ne všichni hejtmani sdílí Haškův názor. „Stejně jako v případě volby prezidenta České republiky odmítám snahu o zatažení zájmového sdružení krajů do výhradně politického rozhodování, jež je plně v kompetenci Parlamentu ČR,“ uvedl například hejtman Libereckého kraje Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).

Podle Půty by asociace měla zůstat nestranická a nevládní. Haškovy výzvy jsou prý akorát snahy učinit z ní „jakousi třetí komoru Parlamentu a paralelní centrum politikaření“.

Michal Hašek ale tato slova odmítá. „Žádná politizace to není, já myslím, že pro kraje je důležité, jaká vláda vládne České republice,“ prohlásil. O politizaci by šlo až tehdy, kdy by usnesení směřovalo k jedné politické straně – což v tomto případě tak není.

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka se svým „druhým mužem“ ale názor nesdílí. Hlasování o důvěře vládě je věcí parlamentních stran, ne krajské asociace. Na samotnou Rusnokovu vládu má vlastní pohled.

„Byl bych nerad, kdyby se jednou sociální demokracie musela stydět za to, že podpořila dobrodružství s Rusnokovou vládou, která nebere ohled na to, že jsme parlamentní demokracie a ČSSD je demokratická politická strana,“ řekl například v rozhovoru pro E15 Sobotka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…