Hašek zuří: Polčáku, ukažte důkazy, nebo se omluvte za sprostou lež!

19.08.2013 16:18

Výrok poslance Stanislava Polčáka, že k úternímu hlasování o rozpuštění sněmovny nemusí zítra dorazit někteří poslanci ČSSD, protože je k tomu nabádají sociálně-demokratičtí hejtmani, pořádně rozzlobil jihomoravského hejtmana Michala Haška. Ten požaduje po místopředsedovi Starostů a nezávislých předložení důkazů, nebo omluvu za sprostou lež.

Hašek zuří: Polčáku, ukažte důkazy, nebo se omluvte za sprostou lež!
Foto: Hans Štembera
Popisek: První místopředseda ČSSD Michal Hašek

Před úterním hlasováním o rozpuštění sněmovny si vyměňují ostrá slova představitelé dvou stran, na nichž především další osud sněmovny visí. Místopředseda Starostů a nezávislých (STAN), poslanec Stanislav Polčák, naznačil ve vysílání České televize, že někteří poslanci ČSSD by nemuseli v úterý dorazit na sněmovní schůzi, jejímž cílem je dolní komoru Parlamentu rozpustit.

Uvedl totiž, že se šíří zprávy, podle kterých mají někteří hejtmani za ČSSD usilovat o to, aby se ti poslanci sociální demokracie, kteří v případných předčasných volbách již nebudou kandidovat, nedostavili na zítřejší „rozpouštěcí“ schůzi. Tímto tvrzením doslova rozlítil jihomoravského hejtmana a statutárního místopředsedu ČSSD Michala Haška.

Důkazy a jména, jinak omluvu za sprostou lež

„Důrazně odmítám tvrzení poslance Polčáka, že někteří hejtmani údajně přesvědčují poslance ČSSD, aby se neúčastnili zítřejší schůze Poslanecké sněmovny k rozpuštění sněmovny. Vyzývám Stanislava Polčáka, aby neprodleně veřejně sdělil, kterých hejtmanů a poslanců ČSSD se jeho tvrzení týká a doložil to, nebo se okamžitě omluvil za sprostou lež, které se dopustil bez jakýchkoli důkazů,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz Michal Hašek.

Přidává se k němu i plzeňský hejtman a místopředseda ČSSD Milan Chovanec. „Považuji to za naprosto lhavé tvrzení, je to naprosto nepravdivé. Vůbec netuším, proč by hejtmani neměli chtít podpořit předčasné volby. Přijde mi to naprosto scestné. Možná by bylo naopak dobré, kdyby TOP 09 zveřejnila, proč se odkládalo hlasování z pátku na úterý. Podle informací, které já mám, to bylo z důvodu, že nebyli všichni poslanci TOP 09 schopni se hlasování zúčastnit. Sociální demokracie byla připravená hlasovat v pátek,“ říká pro ParlamentníListy.cz Milan Chovanec.

Neexistuje důvod, proč by hejtmani neměli chtít volby

„Hejtmani za sociální demokracii jsou součástí sociální demokracie a sociální demokracie podporuje předčasné volby. Nedovedu si proto představit jediného hejtmana, který by měl mít jakýkoli důvod jít proti své vlastní straně. Racionálně mě vůbec nenapadá, proč by hejtmani neměli chtít předčasné volby. Slyšel jsem vyjádření kolegy Tejce, že všichni naši poslanci budou přítomni a podpoří rozpuštění sněmovny. A já nemám důvod předsedovi klubu nevěřit,“ považuje Milan Chovanec Polčákův výrok za nějaké politické přetlačování před úterním hlasováním.

Dvě strany, které se do sebe nyní navážejí, tedy TOP 09 a ČSSD, dají spolu s KSČM dohromady 122 hlasů, což je počet těsně převyšující potřebnou ústavní většinu. Teoreticky by pro rozpuštění sněmovny mohly hlasovat i Věci veřejné, ale ty zřejmě jednotné nebudou. Naopak proti bude zřejmě ODS, ale je otázkou, zda dá svým poslancům takové doporučení, nebo to nechá na nich, aby hlasovali každý podle svého.

Polčákova slova mohou být odvetou za nedělní úder topce

Prohlášení místopředsedy STAN Stanislava Polčáka možná souvisí i s nedělním vyjádřením ministra vnitra Martina Peciny, který v Otázkách Václava Moravce uvedl, že rozpuštění sněmovny může selhat kvůli poslancům TOP 09. „TOP 09 zase otočí a řekne, že bychom měli ještě chvilku počkat. Sněmovna se bude rozpouštět někdy v září,“ řekl Martin Pecina, což takřka vzápětí označil předseda poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové Petr Gazdík za lež.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…