Havel byl ve skutečnosti alkoholikem a škůdcem. I tohle rozpoutal Klaus

15.02.2013 11:05

Prezident Václav Klaus podle Novinek.cz uvedl, že se nehodlá omlouvat za svůj kritický výrok na adresu Václava Havla, kdy ho označil za extrémního levičáka. To rozpoutalo zajímavou polemiku mezi osobnostmi veřejného života.

Havel byl ve skutečnosti alkoholikem a škůdcem. I tohle rozpoutal Klaus
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dramatik, spisovatel, režisér a první prezident České republiky Václav Havel

„Václav Havel (a jeho specifická ideologie, pro kterou nemám lepší název než havlismus) byl absolutně jiný svět. Trh nazýval hokynářstvím, místo demokracie chtěl elitářskou postdemokracii, místo konzervatismu a tradičních hodnot prosazoval modernistické boření existujícího lidského řádu. Byla to spíše ozvěna francouzského jakobínství než britský konzervativní princip klasického liberalismu. Bylo to extrémní levičáctví. Tyto věty jsou jen stručným naznačením zásadních rozdílů mezi námi dvěma, není to vážné pojednání o Václavu Havlovi,“ uvedl v rozhovoru pro polský časopis Do Rzeczy Klaus.

„Měl bych ale snad také alespoň zmínit jeho kosmopolitismus proti mé důvěře ve stát, ve kterém žijeme. Byl to také výbojný zahraničně-politický intervencionismus (a humanitární bombardování) místo respektu ke kterékoli zemi světa. Ale to už začíná být spíše než odpověď na Vaši otázku nástin osnovy k delšímu textu na toto, pro naši zemi stále ještě, nebo spíše zase znovu tak klíčové téma. Myslím, že i Poláci tomu dobře rozumějí,“ dodal Klaus.

Na to reagoval český PEN klub a vyzval Klause, aby s útoky na Havla přestal. „Obracíme se na Vás s žádostí, abyste se ve svém úřadu nadále zdržel zjevných i zastřených útoků na svého předchůdce Václava Havla. Havel byl dlouholetým členem PEN klubu a také jeho čestným předsedou, byl to člověk hájící pravdu, svobodu a morálku,“ píší osobnosti PEN klubu v dopise.

Podle Schwarzenberga je Havel v ráji

Podle Novinek.cz se prezident Václav Klaus ale odmítl omluvit za výroky o svém předchůdci Václavu Havlovi. Považuje je za správné a pravdivé. „To jsou všechno věty, které já říkám dávno, ne-li dokonce desetiletí. Byly to lehce nahozené věty, za které se vůbec nestydím, které, myslím, jsou správné a pravdivé, a navíc říkal jsem je už dávno,“ řekl Klaus.

ParlamentníListy.cz se dotázaly politiků, zda s názorem Klause souhlasí, či zda by se měl za svůj výrok o Schwarzenbergovi omluvit.

„Václav Havel už je v ráji, tudíž už není možné se mu omluvit. Prezidentu Klausovi nejsou jasné pojmy ´jakobíni´ ba dokonce i ´levičák´. Doufám, že v důchodu se vrátí ke studiu a objasní si pojmy a definice,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz předseda TOP 09, vicepremiér a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg.

Opilec Václav Havel

To senátor Severočechů.cz Jaroslav Doubrava má názor na Havla o poznání kritičtější. „Mezi řádky čtu, že Havel zdaleka nebyl takovým, za jakého je vydáván, jak je stále glorifikován a veleben, jakým byl ve skutečnosti alkoholikem a škůdcem naší země. Není to jen pocit Klause. Je to pocit i těch, kteří s ním bořili staré pořádky a nastolovali nové. Jejich svědectví ostatně koluje po internetu stále. Souhlasím s nimi i Klausem,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Doubrava.

Pokud jde o údajný alkoholismus Havla, tak Doubrava dodal, že o něm napsal například Havlův známý z disentu Jiří Wolf (článek Wolfa si můžete přečíst zde).

„Nesmíme zapomenout na takzvané humanitární bombardování Jugoslávie, kdy umírali srbští civilisté a srbské děti. Havel se také omlouval sudetským Němcům, kteří chtěli vyhladit český národ, poklonkoval EU. Chtěl nezávislý stát de facto rozpustit v Německem ovládané Evropské unii. Občan Havel byl též znám svými v uvozovkách humanitními názory na Romy, protože s nimi nikdy nemusel bydlet. Šušká se leccos i o jeho morálce a jak byl věrný své manželce Olze a tak dále,“ dodal senátor.

Doubrava se ale kriticky vyjádřil i ke Klausovi: „Trochu úsměvná mi připadá Klausova poznámka o ´prosazování modernistického boření existujícího lidského řádu´. Vyvolává otázku, kdo se nejvíce zasloužil o boření. Jak mám k Havlovi nepřeberné množství výhrad, nemyslím si, že to byl právě on.“

Každý má právo říkat svůj názor

„Myslím, že žijeme – aspoň doufám – ve svobodném světě, kde má každý právo říkat svůj názor. Svobodně a bez obav. To platí pro každého a o každém,“ komentoval Klausovo vyjádření ministr životního prostředí a místopředseda ODS Tomáš Chalupa.

Předseda poslaneckého klubu TOP 09 a Starostů Petr Gazdík má na věc jiný pohled: „Výroky prezidenta Klause jsou podle mě motivovány snahou upoutat za každou cenu pozornost, což se mu, jak vidno, podařilo. Já s jeho hodnocením Václava Havla samozřejmě nesouhlasím.“

„S výroky Václava Klause nesouhlasím, ale důvod k omluvě nevidím,“ reagoval stručně předseda KSČM a poslanec Vojtěch Filip.

O mrtvých jen dobře

Podle místopředsedy TOP 09 a poslance Pavola Lukšy by se Klaus ale omluvit měl: „Není fér, není slušné kopat do člověka, který se již nemůže bránit.“

Podobný názor sdílí i poslanec ČSSD Stanislav Huml: „Klaus porušil zásadu ´o mrtvých jen dobré´. Mluvit měl, když Havel žil, aby se mohl bránit.“

„S výrokem Václava Klause o tom, že Václav Havel byl extrémní levičák, nesouhlasím, ale to, že to byl, jak se ukázalo a ukazuje, nositel myšlenky elitářské společnosti, dnes téměř nejde polemizovat. Osobně na Václavu Klausovi bych ocenil omluvu za bezbřehou privatizaci národního hospodářství, tak omluvu za to, co říká a myslí si o Václavu Havlovi. To nechám na manželce, dnes vdově po exprezidentu Havlovi,“ řekl redakci poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna.

Klausova definice havlismu by měla vejít do učebnic

Poslanec ODS a Klausův spolupracovník Boris Šťastný s prezidentovým hodnocením Havla souhlasí: „Teze prezidenta Václava Klause definující havlismus by měly vejít do učebnic politologie a měly by se je učit celé generace. Jsou totiž základem pro pochopení příčin politického, společenského a hodnotového marasmu, kterým naše země prochází.“

„Myslím, že to jsou zcela žabomyší osobně laděné výroky. A tak, jako se kriticky nevyjadřuji k Václavu Havlovi, nebudu se kriticky vyjadřovat ani k Václavu Klausovi. V době, kdy jsem vedl vládu a později v čele opozice, jsem měl s prezidentem Klausem střetů nespočet. Nepotřebuji na něj útočit, když je na odchodu z úřadu,“ řekl ParlamentnímListům.cz předseda NS-LEV 21 a poslanec Jiří Paroubek.

„Nestíhám sledovat vše. Skutečně závažných problémů je mnoho. Stále přibývají. Naše země i celá slavná EU jsou ve srabu. Finančně i morálně. Koruna devalvuje, vše zdražuje, ekonomika klesá, lid chudne, krade se a přitom zloděje nikdo netrestá. Naopak. Potáhneme do Mali a nemáme ministra války a tak dále. Přitom příliš pozornosti se věnuje nedůležitým blbostem. Kupříkladu fotce nového pana prezidenta, rodičům první dámy. Jako v bulváru. To asi nebude náhoda, že? Přesto si myslím, že jisté pravidlo ´o mrtvých jen v dobrém´ by platit ve většině případů mohlo a mělo. Našemu Václavu V. (pátému) se prostě nějak na závěr nedaří,“ míní poslanec Jiří Koskuba.

Bolševický svaz spisovatelů a Schwarzenbergova kandidatura na Boha

Na prohlášení PEN klubu i vyjádření Schwarzenberga reagoval Klausův vicekancléř Petr Hájek. „Dámy a pánové z PEN klubu se rozhodli být kreativní – když zrovna neskládají angažované písně na téma Kníže lidu blíže a podobné opusy, které budou minimálně kandidovat na cenu Grammy – v úplně nové oblasti, k níž jim gratuluji. Pokud spisovatelská organizace vyzývá někoho, aby omezil svou svobodu projevu, když spisovatelé někomu říkají, že nesmí nějak mluvit a něco o někom říkat, tak jsme nikoli v PEN klubu, ale ve Svazu spisovatelů bolševického režimu. Už jim jen schází, aby za sebou měli opět svůj ústřední výbor,“ řekl pro ParlamentníListy.cz o iniciativě spisovatelů Hájek.

Ten se vyjádřil i ke Schwarzenbergovi: „Pan Schwarzenberg již sice není Kníže lidu blíže, ale když neuspěl ve volbě na prezidenta, chce pravděpodobně kandidovat na Pána Boha, protože ví, kde Václav Havel právě je: zda v očistci, ráji, nebo v pekle. Pozoruhodné též je, že Václav Klaus nemá jasno v pojmu ´levičák´. Já si myslím, že pan ministr Schwarzenberg má naprosto jasno. On sám jako levičák totiž velmi dobře ví, jak levičáci vypadají. To, jak vypadají jakobíni, nám teprve ukáže.“

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…