Havel na počátku sliboval zachování socialismu, připomínají dnes komunisté

17.11.2012 9:50

Uplynulo 23 let od chvíle, kdy občané tehdejšího Československa dali 17. listopadu najevo, že jim stávající komunistický režim už nevyhovuje, a že chtějí změnu. Po letech zde máme opět demonstrace. Přáli si lidé vývoj, který tato země zažívá?

Havel na počátku sliboval zachování socialismu, připomínají dnes komunisté
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý prezident ČR Václav Havel

Opět chtějí lidé změnu, ale tentokrát rostou preference KSČM. Jak vlastně vnímají sami komunisté období od 17. listopadu 1989, chtěly vědět ParlamentníListy.cz. Oslovily proto dva naše komunistické zákonodárce – poslankyni Zuzku Bebarovou-Rujbrovou a poslance Stanislava Grospiče.

Takový vývoj si lidé nepřáli

„Jsem přesvědčen, že si lidé před třiadvaceti lety takový vývoj ani nepředstavovali, ani nepřáli,“ řekl pro ParlamentníListy.cz středočeský komunistický poslanec Stanislav Grospič. Jak říká, tehdy vyšli lidé do ulic, protože nesouhlasili s některými věcmi, jak z ekonomického rozměru, tak s věcmi, které jim tehdy připadaly v té době zkostnatělé, nepružné. Počítali prý ale s tím, že bude zachovaný socialismus, sociální systém. „Dnes jsme se ale dostali na absolutní protipól, kdy dochází k devastaci základních lidských hodnot a lidské důstojnosti. „Ta svoboda, která byla tehdy lidem předkládána, dostává vlivem zejména této vládní garnitury obrovské trhliny,“ dodává Grospič.

Svoboda je podle Stanislava Grospiče definovaná ekonomickou svobodou. Vytvoří-li ale někdo politickou svobodu a nedá lidem ekonomickou jistotu reálně naplňované životní úrovně, předurčuje podle něj společnost k ekonomické podvázanosti.

Havel mluvil zpočátku o socialismu, výsledkem je devastace hodnot

Když prý vezmeme v úvahu ten dnešní systém hypoték, bank, dluhů splátek, tak to lidi vlastně determinuje, podvazuje na celý život a upírá jim tím i politickou svobodu. „Říká jim – ano, můžete si říkat, co chcete, ale budete-li se spurně chovat, budete se dostávat stále hlouběji do ekonomické závislosti. Ale nebudete-li dělat problémy, budete moct ty půjčky splácet a zajišťovat si relativní životní úroveň. A to si myslím, že je velká devastace morálních hodnot dneška,“ je přesvědčen poslanec Grospič.

K osobě Václava Havla se Stanislav Grospič vyjadřovat nechce, protože už je, jak říká, minulostí. Jen připomněl, že právě Václav Havel říkal lidem, že nemusejí mít obavy, že bude zachován sociální systém. Dokonce, jak říká, na počátku hovořil Havel o socialismu, ale pak byl ten, který jako prezident České republiky připustil tuto velkou devastaci.

„Nabízí se otázka, zda o tom věděl, a já myslím, že o tom věděl, věděl, jaký ekonomický kontext bude následovat. Možná si jen neuměl představit tak obrovský sociální propad,“ konstatoval Grospič. Připomněl, že se tehdejší události odehrávaly za vysoké ekonomické konjunktury a vypadalo to, že problémy jsou minulostí, zatímco nyní to vypadá, že je svět na pokraji války, a že se propadá do beznaděje.

Lidé chtěli svobodu slova, nikdo jim ale nenaslouchá

Ani komunistická poslankyně Zuzka Bebarová-Rujbrová nevěří, že by si lidé přáli situaci, k níž český stát dospěl. „Většina si přála to, co jim v té době chybělo, větší svobodu slova, svobodu projevu, zejména pro většinu mladých lidí volně cestovat, studovat v zahraničí a žít způsobem, jako žili lidé za tehdy uzavřenou západní hranici,“ říká poslankyně. Dnes se ale setkává s celou řadou lidí, kteří říkají, že nepředpokládali, že ztratí to, co v té době měli, což pro ně znamená většinou práci a základní životní jistoty.

Jak říká, dnes je to tak, že si mohou říkat, co chtějí, ale nikdo je neposlouchá a mají stále větší problémy svůj život ovlivnit. Navíc připomněla, že ani stotisícové demonstraci vláda nenaslouchá. „Ale svobodu slova máme, to ano,“ konstatovala poslankyně.

Bude nám dlouho trvat, než se zvedneme ze dna

Podstatnou roli v tomto procesu sehrál podle poslankyně Václav Havel. „Svými projevy dával najevo, že opravdu nechce brát lidem to, co mají. Říkal, že chce humanizovat společnost, že si představuje otevřenou společnost, to, po čem lidé toužili,“ vzpomíná poslankyně. Zároveň připomněla, že podle Havlových slov nemělo jít o nástup tvrdého kapitalismu, jehož jsme byli následně svědky. „Mimo jiné sliboval lidem, že nikdo nepřijde o práci, ani sociální jistoty,“ dodává Zuzka Bebarová-Rujbrová.

Poslankyně je přesvědčena, že lépe už nám bylo, a že společnosti bude dlouho trvat, než se zvedne ze dna. „Zatím stále ještě klesáme,“ konstatovala. Je ale přesvědčená, že i když se celá Evropa bouří, u nás to ještě chvíli potrvá. „Český národ je v tomto ohledu specifický. Dlouho ohýbáme hřbet, a teprve až to dojde opravdu až k té zemi, postačí jeden malý impuls, abychom začali toužit po změně,“ říká senátorka. Je přesvědčena, že tento okamžik skutečně nastane, zatím ale prý nedokáže říct, za jak dlouho to bude.

Je rarita, kolik poslanců je odsouzených

„Je to stejné, tak jako by nikdo v létě 89 nepředpokládal změnu společenského systému během několik málo měsíců,“ vzpomíná Bebarová-Rujbrová. Je proto přesvědčená, že i tentokrát to lidé dají najevo. Současná vláda se ale podle ní stará především o své vlastní vnitřní problémy, a její jednotliví členové se snaží, aby alespoň ve svých vlastních očích před sebou obstáli. „Takže to, co si o nich myslí národ sice vědí, ale do značné míry to ignorují. Jinak by totiž nemohli pokračovat tak, jako pokračují,“ dodává poslankyně. Daňová reforma, důchodová reforma, církevní restituce, to vše je podle ní razantní zásah do systému, který se bude týkat příštích generací.

Například, jak říká, církevní restituce si většina národa podle průzkumů rozhodně nepřeje. „Těžko by to pravice prosazovala tou koupenou většinou jednoho hlasu nepravomocně odsouzeného poslance, kdyby brala sebemenší ohled na lidi. „Stejně je to rarita, kolik máme dnes v parlamentu odsouzených, byť nepravomocně. Ale zjevně se vláda snaží přežít za všech okolností,“ říká na závěr komunistická poslankyně Zuzka Bebarová-Rujbrová. 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…