Hloupá rasistka Samková a fašista Okamura. Kníže a další je napadli za slova o přistěhovalcích

31.01.2014 13:15

ANKETA Podle lídra kandidátky Úsvitu ve volbách do Evropského parlamentu Kláry Samkové je imigrace do zemí EU skutečně průšvih velkého formátu. A dle ní musí být vysílán zásadní signál, že země Evropské unie nebudou přijímat žádné imigranty. ParlamentníListy.cz oslovily politiky ostatních politických stran, co si o takovém postoji myslí.

Hloupá rasistka Samková a fašista Okamura. Kníže a další je napadli za slova o přistěhovalcích
Foto: Hans Štembera
Popisek: Advokátka Klára Samková

„Budu ochraňovat Evropskou unii před imigranty. Emigrace do zemí EU je skutečně průšvih velkého formátu. Řečičky nepomohou, je mi líto, ale musí být vysílán zásadní signál, že země Evropské unie nebudou přijímat ŽÁDNÉ EMIGRANTY – že ochráníme EU a zejména jižní státy. JE NÁM TO LÍTO, ALE NA SVÉ KOCÁBKY NESEDEJTE, NEPŘIJMEME VÁS. Tenhle sen musí skončit. Vím, že se to může zdát krajně nehumánní, a také svým způsobem je. Ale dostáváme se k aplikaci teorie, kterou právo zná jako ´teorie nejvyššího dobra´, tedy že uspořádání práva má být takové, aby přinášelo co nejvíce lidem co nejvíce dobra…. Jak ale má EU, která má celkem cca 500 milionů obyvatel, absorbovat 1,3 miliardy přistěhovalců? To je evidentně blbost, neboť při naplnění této kvóty nebude již ani žádná EU, ale žádná Evropa,“ uvedla v prohlášení pro ParlamentníListy.cz Samková.

Ta si myslí, že pokud imigranté přicházejí do zemí EU kvůli svobodě a ekonomickým výdobytkům, země EU by měly státům, odkud lidé odcházejí, pomoci, aby měly také takový systém a lidé z nich nemuseli odcházet.

EU chce řídit, kam půjdou imigranté. Třeba k nám

Kvůli volnému pohybu přes hranice členských zemí EU jsou zde snahy centralizovat imigrační politiku a přerozdělovat imigranty do zemí EU. To znamená, že by EU mohla poslat imigranty do ČR a předepsat jí kvóty. Lisabonská smlouva hovoří o společné imigrační politice o řízení migračních toků.  Podle některých demografických odhadů budou mít muslimové v západoevropských zemích do 40 let většinu.

ParlamentníListy.cz se dotázaly politiků, co si myslí o postoji Kláry Samkové. Někteří politici s ní nesouhlasí zcela, s tím, že prý Evropa imigranty potřebuje a že její názory jsou fašizující, xenofobní a populistické, někteří s ní souhlasí částečně a někteří ji podpořili. Často jsou na to různé názory i uvnitř jednotlivých stran. Přistěhovalectví podporuje hlavně KSČM a ČSSD, i když v ní jsou i výrazní odpůrci.

Nenechme si z Bruselu vnutit kvóty na imigranty. Nebo ano?

„Cizinců žijí v České republice asi čtyři procenta obyvatel. Z toho nejvíce Ukrajinců, tedy 1,5 procenta, a dalších Evropanů. Největší mimoevropskou entitou jsou Vietnamci, těch je necelé půlprocento, ostatní ´mimoevropané´ jsou zanedbatelní. Je tedy zřejmé, že pro Českou republiku nejde o zásadní problém. Na druhé straně pokusy o evropské řešení migrace pomocí kvót je nepřijatelné a je třeba je odmítnout. Hlavní roli v tom musí sehrát vláda a její postoj v Radě EU,“ říká první místopředseda ODS a europoslanec Jan Zahradil.  

Ing. Jan Zahradil

  • ODS
  • Řekněme NE evropské federaci!
  • europoslanec

Poslanec ANO Vlastimil Vozka je naopak zastáncem toho, aby EU určovala společnou imigrační politiku: „Evropská unie má bohužel nepříznivý demografický vývoj a ten nezmění prohlášení politiků, ale jasná a společná imigrační politika, která bude vyrovnávat pokles práceschopného obyvatelstva.“

„To, co říká paní Samková, mě naplnilo smutkem. Protože ona si po právu zasloužila pochvalu za to, jak zastávala práva Romů. Nyní se přizpůsobila fašizujícím názorům Okamury, což je tedy opravdu smutné. Imigrace samozřejmě také vytváří problémy, ale toto její vyjádření je mimořádně mimo mísu. Imigrace probíhá všude na světě, například z Latinské Ameriky do Spojených států, v dnešním světě není možné tomu úplně zamezit. Ten její návrh pouze posiluje předsudky. Řešení problému je namáhavé, dlouhodobé, a kdyby se vyjádřila k řešení, prosím, ale tohle je na nejnižší úrovni demagogie. Kdyby to říkal někdo jiný, prosím, ale když to říká někdo, kdo ještě před nějakou dobou byl právem uctíván za to, jak se zastal práv Romů, tak jsem z toho vlastně smutný,“ řekl ParlamentnímListům.cz předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg.

„Svědčí to o nekompetenci. Imigrace bude pokračovat, nutná je ovšem regulace a selektivnost. Hlavně je třeba řešit příčiny – nízkou porodnost v Evropě a bezpečnostní situaci v některých zemích, kterým lze pomoci diplomacií, vojensky i hospodářsky,“ říká předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš, ani nikdo z vedení strany na dotaz ParlamentníchListů.cz nereagoval.

Muslimové dobudou Evropu nikoli zbraněmi, ale dělohami svých žen. Braňme se před barbary!

„Muaamar Kaddáfí již dávno prohlásil, že muslimové dobudou Evropu nikoli zbraněmi, ale dělohami svých žen. V některých zemích, jako jsou Francie či Británie, je problém s muslimskou menšinou skutečně velmi vážný,“ uvedl k problematice již dříve poslanec Úsvitu Milan Šarapatka.

„Paní Samková je sama příznivcem migrační vlny z Indie, která postihla Evropu již v raném středověku, etnikum se dosud neintegrovalo a pro státy, kde tvoří menšinu, představuje zátěž a problém. Nicméně se zmíněným jejím výrokem se plně ztotožňuji. Asi nás nemine osud vyspělých starověkých civilizací, které byly rozvráceny primitivními barbarskými kmeny Hunů, Mongolů, Arabů či Germánů a zanikly. Ochraňujme si naši národní integritu, naši kulturu a životní prostor co nejdéle. Braňme evropské civilizační prostředí, tradice, životní filozofii, náboženství, jednoduše – udržme si Evropu evropskou, co nejdéle to půjde. Chraňme ji pro naše děti. Multikulturalismus je falešná karta, přinesl rozčarování. Ať se aspoň za našeho života nenaplní chmurné vize islámské Evropy,“ bije na poplach senátor Pavel Lebeda.

Senátor Vladimír Dryml plně souhlasí se Samkovou: „EU už dnes neumí řešit sociální problémy a nezaměstnanost vlastních občanů. Jasný příklad máme i v naší zemi. Nebudeme nikdy tak bohatí, abychom živili celý třetí svět, jak se nám snaží vnutit sociální inženýři a eurohujeři.“

Rouček: Potřebujeme desítky milionů imigrantů. 56 milionů muslimů

„S názorem Kláry Samkové nesouhlasím, protože odporuje jednomu ze čtyř základních principů EU, tedy volnému pohybu osob,“ uvedl předseda KSČM Vojtěch Filip.

„Doporučuji paní Samkové, aby si přečetla vládní prohlášení kancléřky Merkelové z tohoto týdne, ve kterém se říká, že Německo je přistěhovalecká země. Němci i ostatní Evropané si na rozdíl od paní Samkové uvědomují, že Evropa postupně vymírá a že za 10-15 let bude potřebovat desítky milionů nových pracovních sil. Evropský parlament nemá jakoukoli možnost zakázat Německu či jakékoli jiné zemi přijímat přistěhovalce. Nechť tedy paní Samková vysvětlí, jak chce svého zákazu docílit. Nebude-li schopna tohoto vysvětlení, vystaví se u veřejnosti dojmu, že je spíše rasistka a navíc ještě hloupá,“ uvedl europoslanec ČSSD Libor Rouček.

Například program Evropské unie EUROMED (Euro-Mediterranean Partnership) počítá s přistěhováním 56 miliónů muslimů ze Středomoří do zemí sedmadvacítky mezi lety 2010 – 2050. K této číslici dospěl statistický úřad EU Eurostat.

Nedostatek pracovních sil? Máme jeden milion nezaměstnaných

„Při dnešní otevřenosti EU je téměř nemožné hermeticky se uzavírat imigraci. Ale určitě je nutné ji přísněji evidovat a regulovat. Vždyť jen u nás máme reálně jeden milion nezaměstnaných. A pracovní agentury, které využívají cizince, určitě nepřispívají rovným pravidlům na trhu práce,“ upozorňuje poslanec ANO Stanislav Berkovec.

Podle místopředsedkyně ČSSD a první místopředsedkyně Senátu Aleny Gajdůškové je imigrace problém, který nemá jednoduché řešení. „Těžko například Británie může odmítat poddané Jejího Veličenstva a například německá ekonomika se bez této pracovní síly neobejde. Mimochodem Britové spočítali, že imigranti jejich zemi třikrát více přinesli, než do nich vložili,“ dodala.

PaedDr. Alena Gajdůšková

  • SOCDEM
  • Vždy na Vaší straně!
  • krajská zastupitelka

Senátor za ODS Zdeněk Schwarz se Samkovou souhlasí: „Přináší to mnoho problémů, se kterými si EU, jak vidno, neví rady. Omezit další přistěhovalce je jedno z mnoha řešení.“

Chceš zde žít, pak se přizpůsobíš Evropě, jinak se vrať, odkud jsi přišel

„V tom případě bude muset paní Samková předně zajistit, aby Evropa nevymírala. Bez imigrantů si zatím Evropa svou budoucnost neumí představit. Dle mého je i spíše důležité přijmout v EU jednotný princip – chceš zde žít, pak se přizpůsobíš Evropě, jinak se vrať, odkud jsi přišel,“ řekl senátor KDU-ČSL Jiří Čunek.

Podobně hovoří i místopředseda poslaneckého klubu TOP 09 František Laudát: „Je to populistický nesmysl. Evropa potřebuje imigranty. Měla by však předem říci, které. Je nebezpečné přijímat ty, kteří popírají naše civilizační hodnoty.“

Podle senátora Miroslava Krejči problémem není imigrace sama, ale to, zda se imigranti chtějí přizpůsobit podmínkám společnosti, která je přijímá. „Jestli ano, otevřme jim dveře, když ne, dveře zabouchněme,“ vysvětluje senátor.

„Nechutná xenofobie a omezenost,“ reagoval poslanec ANO Jiří Zlatuška.

Problém je, že státy již nekontrolují své hranice

Anketa

Která z těchto stran je vám sympatická? (Výběr nových a menších stran kandidujících do EP)

hlasovalo: 17078 lidí
„S tímto názorem nesouhlasím a považuji jej za podbízivě populistický. Nekontrolovaná imigrace je, podle mého názoru, způsobena tím, že národní státy již neexistují ve svých hranicích a tudíž nemají právo na vstupu na svá území kontrolovat či regulovat vstup cizinců a zkoumat motivy jejich příchodu. Imigrace, pokud probíhá v kontrolovatelném rámci, je ekonomicky pozitivním jevem – příchod mozků i nezbytných pracovních sil. Navíc, nekontrolovatelné imigrační vlny jsou důsledkem bohatého evropského sociálního státu blahobytu. Ten, kromě toho, že svými výhodami přirozeně láká, nasává i pracovní síly pro výkon takových prací, které 'evropský' zaměstnanec již nechce vykonávat a v rámci sociálního státu se mu vyplatí žít na sociálních dávkách, aniž by pracoval. Neexistenci státních hranic uvnitř EU a přebujelý sociální model považuji za dvě základní příčiny mohutných přistěhovaleckých vln, které nelze řešit populistickým plácáním do vody,“ řekl europoslanec ODS Ivo Strejček.

„Jistá férová omezení imigrace si umím nejen představit. Mimochodem mně ani zeď v Matiční ulici nevadila. Ale u paní doktorky je toto překvapivé, až velmi radikální. Že by tedy zásadní změna postojů, obrat o 180 stupňů? Jako bych slyšel pana Okamuru. Odpovědět vám však musí ona sama. Slušelo by se i zeptat: a co s některými nepřizpůsobivými menšinami již uvnitř EU sídlícími? Stejně tvrdý postup?“ uvedl poslanec ČSSD Jiří Koskuba.

„Zcela zakázat imigraci do EU je populistický nesmysl, postoj, který zcela rezignuje na jakoukoli společenskou odpovědnost a morální hodnoty. Regulace a kontrola imigrace je jistě nutná, její úplný zákaz není však nic jiného než sobectví povýšené na oficiální ideologii. To EU naštěstí nikdy neudělá,“ tvrdí místopředseda Poslanecké sněmovny a předseda STAN Petr Gazdík.

„Obávám se, že imigraci do EU nejde řešit tak striktně. V dnešní době je svět v pohybu a navíc mnohé státy EU mají historické vazby na některé regiony. Že se musí důrazněji zabránit ilegální imigraci, je fakt, na kterém bude určitě shoda. Úkol je to nelehký, navíc citlivý a není ideální řešení. Nejhorší budou populistická řešení. Pěkně znějí, ale vyvolají hodně vášní a nakonec výsledek žádný,“ míní senátorka ČSSD Dagmar Zvěřinová.

Musíme u nás pomoci lidem z třetího světa

„Je to neuvážlivé hraní na xenofobní notu – imigrace je a bude regulovaná, ale mluvit o uzavření EU jako pevnosti, je úlet hodný nacionálního extrému,“ myslí si místopředseda KSČM Jiří Dolejš.

 „Samková je neuvěřitelná osoba! Okamurovi gratuluji!“ reagoval europoslanec ČSSD Richard Falbr.

 „ S Klárou Samkovou nesouhlasím. Nemůžeme se ze svého pohodlí jen tak dívat na humanitární katastrofy ve třetím světě. Navíc některé obory, ale i natalita, stojí na přistěhovalcích,“ argumentuje poslankyně KSČM Zuzka Bebarová-Rujbrová.

„Problematiku imigrace do EU nelze zneužívat k takto xenofobním názorům, speciálně u Kláry Samkové mě to znepokojuje, ale zřejmě již je na názorové hladině Okamury,“ reagoval místopředseda Senátu Přemysl Sobotka z ODS.

 „Že jsou s imigrací do zemí EU spojené i určité problémy, je skutečností, nicméně stavět se k tomu takto, to jistě ne,“ reagoval místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Václav Votava.

„Je to zcela nedemokratická rétorika, která snad může vyjít pouze z Úsvitu,“ domnívá se poslanec TOP 09 Rom Kostřica.

„Tokio – já mu tak říkám – Okamura a paní Samková jsou se svými názory zhoubou této české země, pokud se nedej Bože prosadí. To bude potom konec demokracie v Čechách a třeba i konec císařství v Japonsku,“ reagoval senátor ČSSD Miloš Janeček.

Imigranti se musí přizpůsobit

Podle poslance ODS Adolfa Beznosky je nutné rozlišovat, o jaký druh imigrace se jedná. „Nelze samozřejmě přihlížet obrovské ekonomické imigraci. Na druhou stranu je potřeba vnímat to, že existuje emigrace ze států, které porušují lidská práva. I někteří naši spoluobčané museli v minulosti z důvodů politického útisku emigrovat a byli rádi, když jim demokratické státy poskytly ochranu před nacistickým či komunistickým režimem. Jestli jsem ale o něčem přesvědčen, tak že imigranti se musí přizpůsobit svým novým domovským státům, ne naopak. Není například možné, aby imigranti využívali desítky let pohostinnosti svých nových domovů a ani se nenaučili řeč,“ vysvětlil poslanec.  

„Není to dobrý názor, a to prosím nechci komentovat možné důsledky tohoto výroku. Vždyť migrace může mít a má pozitivní roli. Takovým způsobem by se demokrat neměl vyjadřovat, byť to může být momentálně u veřejnosti populární,“ říká místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Antonín Seďa.   

„Jsem pro regulaci imigrantů, ale rozhodně ne pro úplný zákaz,“ sdělil poslanec ODS Petr Bendl.

„Toto považuji za zištně účelové, ve skutečnosti nereálné. EU se nemůže izolovat od ostatního světa. Země EU by měly působit tak, aby potenciální imigranti neměli důvod opouštět svůj domov,“ myslí si senátor Miroslav Nenutil.

„Paní Samková neví, o čem mluví. Je to laciný populismus,“ reagoval senátor ODS Petr Bratský.

„Náckové všech zemí, spojte se,“ reagoval poslanec TOP 09 Daniel Korte.

„Pokud se jedná o slušné emigranty, kteří imigrují k nám, tak mi to nevadí. Vím, že nemáme problémy s Vietnamci. Vím naopak, že v Anglii mají problém, pokud k nim imigrují naši Cikáni, protože ti se nechovají slušně. A i ze své praxe policisty vím, že Čechům nevadí cizinci, ale ti, kteří se nechovají slušně. Vadí nám Cikáni, ale Vietnamci ne. Cizinec, který se přistěhuje do naší země, bude řádně pracovat a dodržovat zákony, tak Čechům vadit nebude. Paní Samková se asi domnívá, že všichni imigranti se chovají jako Romové. Že by po nás chtěli sociální dávky a ničili majetek. V takovém případě bych se jí nedivil,“ řekl poslanec Severočechů.cz Bronislav Schwarz, který je členem poslaneckého klubu ANO.

„Je to klasický výrok politika populistické strany. Česká republika není cílovou zemí imigrace, kde by masový nápor imigrantů způsoboval sociální problémy. Je samozřejmě líbivé vyvolávat obavy z cizího elementu v poměrně konzervativní české společnosti, ale je potřeba si vždy uchovat zdravý rozum. Cílená imigrační politika - nastavit kvalifikační podmínky či podmínky pro sociální adaptabilitu imigrantů lze, tomu legislativa ani ČR, ani EU nijak nebrání. Je třeba si uvědomit, že již dnes ČR pociťuje nedostatek odborníků v jistých oblastech, například v lékařských profesích či v oblasti technických profesí a bylo by nesmírně hloupé v zájmu jednoho volebního výsledku v eurovolbách vyvolávat nálady ve společnosti, které ve svém důsledku povedou k prohloubení hospodářských problémů země. Jednoduše řečeno: chce-li dobrý lékař či skvělý profesor nebo profesionál ve svém oboru přijít do Čech a podpořit tím český hospodářský růst a tím i vyšší kvalitu služeb či ekonomiku, proč se ho zříkat a nechat ho odejít na Slovensko, do Polska či dokonce do Německa? Tam všude totiž o takové lidi stojí a mají otevřenou náruč. Nebavím se, samozřejmě, o neřízené imigraci, která ale ČR nehrozí,“ uvedl senátor ČSSD Josef Řihák.

Úsvit: Chceme přísné podmínky imigrační politiky České republiky

„Tento postoj je velmi krátkozraký. Nevíme, kdy my sami budeme pomoc druhých potřebovat. V minulé době nám pomáhali například v letech 1939, 1948 a 1968,“ uvedl senátor KDU-ČSL Stanislav Juránek.

„Tak nějak si kladu otázku, co za témata je možné ve volební kampani do Evropského parlamentu zvednout. Pohyb osob v rámci EU, včetně migrace, je jedním ze základů unijního systému. Ochrana, související s možnými riziky, je věcí efektivního uplatnění dobré legislativy té či oné země. Paní Samková si je toho jistě vědoma, takže se divím, že tendenčně toto téma zvedá,“ uvádí poslanec ČSSD Václav Klučka.

„Domnívám se, že paní Samkové jde především o silná prohlášení a o rétoriku, která bude rezonovat v médiích. Ale vzhledem k tomu, k jakému politickému subjektu se připojila, je to vlastně pochopitelné. Úsvit se veze na vlně populismu a líbivých prohlášení,“ myslí si poslankyně TOP 09 Markéta Adamová.

 „Že je třeba zřejmě v této oblasti nově formulovat politiku EU, je nabíledni. Nicméně tyto radikální názory, které prezentuje paní Samková, ničemu nepomáhají,“ říká František Adámek z ČSSD.

„Je to pouze neuvážený populistický předvolební názor, který je v rozporu s naší zahraniční politikou a závazky vůči EU,“ říká senátor ČSSD Josef Táborský.

V bodě 10 programu Úsvitu přímé demokracie Tomio Okamury se píše: „Nechceme být provincií EU. Budeme požadovat referendum o každém předání státní suverenity na orgány EU. Chceme Evropu jako volný trh zboží, služeb a práce. Nechceme Evropu nesystémových dotací, dávek a úředníků. Chceme přísné podmínky imigrační politiky České republiky. Nechceme zde nepřizpůsobivé imigranty nebo příchod náboženských fanatiků. Naším cílem je sebevědomý a silný český stát.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…