Hloupé ubohé nenávistné bláboly, hovadiny a xenofobie Okamury. Kníže, Bělobrádek i Gazdík k tomu, že plány islamistů zhatí naši vepři boubelatí

05.01.2015 15:39

Předseda Úsvitu Tomio Okamura publikoval na facebooku návod, jak chránit naše demokratické dědictví demokratickými prostředky proti islámu, který označuje za nenávistnou ideologii, jež do Evropy nepatří. Doporučuje ptát se muslimů, proč neodsuzují zvěrstva konaná ve jménu islámu, bojkotovat muslimské výrobky, venčit psy a prasata u mešit či protestovat proti stavbě mešit a prosazovat zákaz šátků a tak dále. Jak se k tomu staví čeští politici?

Hloupé ubohé nenávistné bláboly, hovadiny a xenofobie Okamury. Kníže, Bělobrádek i Gazdík k tomu, že plány islamistů zhatí naši vepři boubelatí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na Letnou za ministerstvo vnitra svolali muslimové modlitbu (arabsky salát). Protestovali tak proti zásahu policie minulý pátek

Tomio Okamura vystupuje dlouhodobě kriticky proti islámu. „Do Evropy muslimové nepatří. Když přijedou jako turisté a zase odjedou, tak v tom problém nevidím, ale smírné soužití muslimů a křesťanů je nemožné, protože muslimové trpí pocitem nadřazenosti nad nevěřícími, opovrhují námi a mají tendence nutit ostatní, aby přijímali jejich víru. Navíc muslimské zákony a předpisy jsou absolutně v Evropě nepřijatelné, nedemokratické a odporují základním lidským právům. Z tohoto důvodu jsme absolutně proti jakékoli imigraci – pomáhejme lidem v nouzi v jejich zemích, ale netahejme je k nám, zvláště ty, kteří se nechtějí přizpůsobit našim pravidlům a zvyklostem,“ řekl nedávno v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz.

Nyní na svém facebooku zveřejnil návod, jehož autorem je jeho kolega z Úsvitu Jiří Kobza, s nímž se ale Okamura sám zcela ztotožňuje. „Můžeme s nimi diskutovat o tom, proč, když je islám náboženství míru, jak tvrdí, neodsuzují veřejně a hlasitě zvěrstva a celé to šílené zabíjení, které se ve jménu islámu děje ve světě, když se současně tak hlasitě domáhají svých „práv“ a tak hlasitě protestují proti všemu, co je „uráží“... Můžeme chovat pejsky a prasátka jako domácí mazlíčky a chodit je venčit do okolí jejich center, mešit a oblíbených piknikovišť, dávat podnikům v okolí jména jako U hodného pejska, U veselého prasátka a podobně... Nevěřme pověrám o tolerantním či snad dokonce umírněném islámu, byli to podle médií právě tzv. umírnění islamisté, kteří Jamese Foleyho unesli v Sýrii a pak prodali radikálům, kteří mu bestiálně uřezali hlavu. Islám je totiž jen jeden,“ píše se tam kupříkladu.

Naši civilizaci nezničí islám, ale my sami

ParlamentníListy.cz oslovily české politiky s dotazem, co si o tom myslí. Většina politiků Okamuru kritizuje. Někteří se za něj ale postavili. Ozvaly se ale i kritické hlasy od některých poslanců Úsvitu.

„Myslím si, že naši civilizaci nezničí islám, ale my sami,“ reagoval pro ParlamentníListy.cz předseda KDU-ČSL a vicepremiér Pavel Bělobrádek.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec


„Každý populista neomylně říká hovadiny. Tyhle jsou zvláště ubohé,“ uvedl předseda TOP 09 a poslanec Karel Schwarzenberg.



 „Okamurovy výroky jsou především zoufalý pokus lovit voliče v extremistických vodách. Už němečtí nacisté nabádali ´nenakupujte u Židů´. Bylo by to jen trapné, kdyby paušální antiislamismus nerozlišováním víry a fundamentalismu nenarážel na meze ústavnosti,“ míní místopředseda KSČM a poslanec Jiří Dolejš.



Podle místopředsedy ODS Martina Novotného téma islámského fundamentalismu je velmi podstatné a představuje jedno z hlavních bezpečnostních rizik pro následující desetiletí. „Zodpovědní politici se tomuto tématu musí věnovat. Ze strany Tomia Okamury jde ale spíše o akt zoufalství. Jeho politická strana chřadne hlavně proto, že prohrává v souboji s Babišem v rámci nových politických hnutí. Proto hledá volné místo ´na trhu´ a nachází je v podobě populismu a xenofobie. Jeho ´řešení´ problému islámského fundamentalismu je hloupé, pozerské a ve skutečnosti jej má pouze zviditelnit,“ vysvětluje Novotný.



 „Je třeba odsoudit každé násilí a páchání zvěrstev a postavit se proti tomu. Ale venčit psy či posílat prasata před mešity, jak se měl někde pan Okamura vyjádřit, to musím rezolutně odmítnout jako naprosto nepřijatelné,“ říká místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Václav Votava.

Plány islámských radikálů nezhatí naši vepři boubelatí

Senátor a předseda SPO Jan Veleba se Okamury zastal: „Tím vlastním návodem, jak tomu čelit, Tomio Okamura malinko přestřelil, ale určitě chtěl o tom vyvolat veřejnou debatu, což je dobře. Problém s islámem je docela velký a bude se zvětšovat. Je na místě o tom mluvit bez nějakých skrupulí. Demokracie a lidská práva se nesmí používat jako argument pro to, abychom tomu dali volný průběh. Naopak, pokud se nebudeme bránit, o demokracii a svá práva můžeme přijít. Zvláště souhlasím s tou pasáží, kde se mají muslimové vyzvat, aby odsoudili násilí prováděné jménem islámu. Myslím si, že křesťanská a muslimská kultura jsou velmi rozdílné. Velká část muslimské populace je zradikalizovaná a požívají nejukrutnější metody.“

„Nyní hrozí příchod přistěhovalců ze Sýrie a Iráku do Evropské unie, toho bychom se měli vyvarovat. Měli by zůstat na svém území a my bychom jim měli pomoci materiálně u nich. Takže Tomia Okamuru neodsuzuji. Myslím si, že novináři to posunuli poněkud jinam. O tomto problému dlouhodobě hovoří i prezident Miloš Zeman. Má platit to, že ti, kteří se k nám přistěhují, by se měli řídit našimi zvyklostmi a zákony. Vidíme, co se děje v Německu a Francii,“ řekl dodal Veleba.     

„Proč muslimové ve velkém neodsuzují zvěrstva páchaná ve jménu islámu, je mi také trochu záhadou, ale pochybuji o tom, že ´plány islámských radikálů zhatí naši vepři boubelatí´,“ smál se poslanec ANO Matěj Fichtner.

„Je to hloupost. Nebezpečím pro demokracii není islám ani jiné náboženství, ale demagogové a fanatici všeho druhu. Stigmatizace islámu jako takového by byla chybou,“ míní místopředseda Poslanecké sněmovny a první místopředseda STAN Petr Gazdík.



Dokud muslimská komunita jasně neodsoudí politiku nesnášenlivosti, násilí a zvláště pak teroru...

 „Pan Okamura pro mě není natolik relevantní, abych se k tomu vůbec vyjadřoval. Jak vidno z vašeho dotazu, jistou PR pozornost tím přece jen získal, a o to šlo,“ uvedl první místopředseda ODS a europoslanec Jan Zahradil.

„Publikovaná zpráva Bezpečnostní informační služby jasně říká, že na území České republiky zahájili činnost extrémní islamisté. Dlouhodobě vyjadřuji názor, že extrémní islám je největším bezpečnostním rizikem pro Českou republiku, a to v první řadě v souvislosti s nekontrolovanou
imigrací z muslimských států. Bylo by vhodné, kdyby místo kritiky názorů Tomia Okamury věnovali vládní politici pozornost výše zmíněné zprávě BIS a začali konat!“ řekl redakci předseda poslaneckého klubu Úsvitu Radim Fiala.

 „Myslím, že pan poslanec jde – jako ostatně většinou – do extrému. Demokracie má dávat všem stejné podmínky. V jedné věci s ním ale souhlasím. Dokud muslimská komunita jasně neodsoudí politiku nesnášenlivosti, násilí a zvláště pak teroru, nelze ji pokládat za důvěryhodnou a nemá právo na plnohodnotné místo v demokratické společnosti,“ říká senátor ODS Jiří Oberfalzer.

Okamura je rasista. A s ním 90 procent národa. Nechci se dožít brutálních vražd a znásilnění holčiček

„Když jsem slyšel první reakce na materiál Tomia Okamury, jak je to rasistické a jakým je Okamura rasistou, začal jsem po jeho článku pátrat. Po jeho přečtení musím konstatovat, že pokud je Tomio Okamura rasistou, jsem jím také. A s námi odhadem devadesát procent národa. Plně totiž souhlasím s tím, že je nejvyšší čas bránit svou národní identitu, své kulturní dědictví, svůj způsob života. Jak je možné, že nepožadujeme po islamistech, aby se oni přizpůsobili našemu způsobu života, chtějí-li s námi žít! Jak je možné, že to jsme my, občané České republiky, kdo je nucen, a přiznejme si, že velmi nevybíravě, abychom trpěli jejich způsoby? Kdy se náš premiér odhodlá k podobnému proslovu, vlastně doporučení, jak to udělali hned dva předsedové vlád v Austrálii? Zkráceně napovím: ´Buď se přizpůsobíte naší kultuře, našemu náboženství, naší řeči, nebo využijte svého demokratického práva a odejděte´. V televizním pořadu paní Jílkové jsem jim to doporučil alespoň já. Nechci se dožít brutálních vražd, jaké jsme viděli na zajatých vojácích. Nechci se dožít toho, aby naše dívenky byly v osmi letech znásilňovány, jak to dělal prorok Mohamed a jaká je praxe v muslimských zemích, aby jim bylo rodiči určováno koho pojmout za manžela a neuposlechnutí bylo důvodem k jejich ukamenování a tak dále. Plně souhlasím s Tomio Okamurou, že islamisté chápou veškeré naše ústupky jako projevy slabosti a ony takovým projevem skutečně jsou! A skutečně v takovém momentu zvyšují svou aktivitu. Důkazů o tom z okolních států je celá řada,“ sdělil senátor Jaroslav Doubrava.

„Domnívám se, že je nejvyšší čas něco dělat. Dřív než bude pozdě. Pokud chtějí žít muslimové v tomto prostoru, musí se přizpůsobit obecným zvyklostem a zákonům té které země. Tak jako se Evropan musí přizpůsobit zákonům a uplatňovaným zvyklostem islámských zemí, pokud nechce mít velké problémy,“ soudí poslanec KSČM Vojtěch Adam.

„Více než různých návodů bychom se měli držet našich skutečných hodnot a trvat na nich. Právě opouštění našich vlastních kořenů nás totiž činí zranitelnými. Daleko více než jakákoli vnější hrozba. Naše kultura je založena na individuální svobodě a její garanci, na principu ´žít a nechat žít´. Biblické ´nečiň jiným, co nechceš, aby činili tobě´ je jasně srozumitelným základem, který je nepřekročitelný. Chovejme se tak i sami a vyžadujme to od ostatních, kteří s námi žijí. Je to mnohem těžší než populistická prohlášení, která provokují k nenávisti,“ myslí si europoslankyně KDU-ČSL Michaela Šojdrová.

„Myslím si o tom, že v zájmu záchrany vlastní firmy jménem Úsvit přímé demokracie, která mu celkem dobře vynášela – vezmu-li v potaz platby za mandáty a náhrady – je ochoten udělat cokoli. Nemyslím si, že mu to pomůže, a jsem tomu rád,“ řekl místopředseda TOP 09 a poslanec Marek Ženíšek.

„To jsou populistické řeči. Okamura si nevidí do pusy a plácá hlouposti. Kebab v Hradci prodávají křesťané. Opět ukázka jeho hlouposti a nekompetentnosti,“ říká europoslanec KDU-ČSL Tomáš Zdechovský.

Tato forma je nepřijatelná

„Nestudoval jsem názory Tomia Okamury detailně, ale v mnohém má pravdu,“ reagoval senátor ODS Jaroslav Zeman.

„Pan poslanec Okamura provozuje od samého počátku populistickou politiku. Již dáno zapomněl na přímou demokracii a své předvolební sliby. Zjistil totiž, že je snadnější spoléhat na přízemní nacionalismus a xebofobii než navrhovat a předkládat konkrétní a reálná řešení. Jeho výroky jsou na hraně zákonnosti a ústavnosti, ale mnozí občané jim naslouchají. Strašení občanů a národnostní nesnášenlivost k ničemu dobrému nikdy neprospěly. A návrhy pana Okamury nechci ani komentovat. Jen doufám, že lidé uvažují normálně a kolegovi poslanci naslouchat nebudou,“ říká místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Antonín Seďa.

„Okamura hledá, kde sehnat nějaké body. Ale mezi poslanci má několik slušných lidí a mohl by o ně přijít,“ říká místopředseda poslaneckého klubu TOP 09 František Laudát.

 „Okamura svými bláboly ničí naprosto nutnou společenskou debatu o islámském fundamentalismu, která je potřeba,“ domnívá se senátor ODS Tomáš Jirsa.

„Na základních principech myšlenky chránění naší společnosti a našich tradičních hodnot a principů před radikálním islamismem se určitě shodneme. Rozhodně se však musím distancovat od formy, kterou Tomio Okamura ať už zvolil, podpořil, prezentoval nebo sdílel. Tato forma je pro mne nepřijatelná. Velmi aktuální a palčivé téma, a téma stále aktuálnější, tak Tomio Okamura a Jiří Kobza bohužel významně znevážili v tu nejméně vhodnou dobu,“ říká poslanec Úsvitu Karel Fiedler.

Tomio Okamura jen hlásá nenávist a netoleranci

„Tomio Okamura jen hlásá nenávist a netoleranci a snaží se využívat podvědomé obavy k vyvolávání strachu pro svou politickou pozici. Je asi zbytečné mu připomínat, že kdyby bylo Česko pevností pevně zamknutou proti jiným etnikům a kulturám, nebyli by jeho rodiče měli šanci ho vůbec počít. Čekám, zda přijde s tím, že každý kousek snězeného sushi je krokem k napadení Perl Harboru, jaderné apokalypse a přeučení našich pilotů na kamikadze.  Reálné nebezpečí pro Česko nevidím: Antiislamistů je u nás zřetelně víc než lidí vyznávajících islám. Muslimové jako věřící nejsou většinově islamisty, podobně jako křesťané nejsou členy sebevražedných sekt nebo ateisté vězniteli či katy věřících v pracovních táborech či komunistických vězeních. Je dobré si také při volání na barikády demokracie uvědomit, že v Evropě nejen počet obětí islamistů nesnese srovnání s počty mrtvých muslimů v bosenské genocidě, ale že obecně nemuslimských teroristů je mnohem víc než islamistů,“ říká poslanec ANO Jiří Zlatuška.

„Podle zprávy Europolu TA-SAT 2014 měl na svědomí více obětí levicový terorismus (2 mrtví v Řecku, byť terorismus levičáků a anarchistů mírně slábne a některá témata, včetně anti-kapitslismu a anti-globalizace, se přesouvají k pravičákům) a terorismus pravicový inspirovaný xenofobií měl stejný počet obětí (1 mrtvý v obou případech, oba ve Velké Británii). Dlouhodobě také v Eropě není pozorováno riziko od nově příchozích muslimských imigrantů, jakkoli mediálně se xenofobové takový dojem snaží vytvářet, a problémy ve světě by nás měly vést k promýšlení cest, jak se chápat odpovědnosti a pomáhat, než se barikádovat v "pevnosti Česko" – navíc cestou tak hloupých provokací, jak je navrhuje předseda Úsvitu. Xenofobii a nenávist považuji pro Česko za výrazně větší nebezpečí než přistěhovalectví či pomoc muslimským běžencům – kde již fakt jejich běženectví je popřením Okamurova poněkud blouznivého předpokladu, že by snad neměli neodsuzovat zvěrstva, před kterými sami prchají. Dnes si dávám kebab k obědu demonstrativně, tureckým čajem jsem již ostatně dnes již k snídani začal,“ dodal Jiří Zlatuška.

Kdo chce žít v naší zemi, musí dodržovat naše pravidla a zákony

Podle poslance Úsvitu Petra Adama chránit demokracii je úkolem každého, kdo v ní žije. „Ohrožení demokracie aktuálně nevidím z této strany. Své čtyřměsíční štěně venčím a venčit budu v přírodě, protože tam je nám nejlépe, exkrementy samozřejmě uklízím. K obědu dnes mám kebab a tak jako každý týden si půjdu koupit hummus. Není to o preferenci náboženství ale o vytříbených chutích. Ano, jsem přesvědčen, že kdo chce žít v naší zemi, musí dodržovat naše pravidla a zákony. Ale nebudu nikomu zakazovat prodávat potraviny, které chce konzumovat. Označování obchodů už v historii dle náboženství prováděli a nezůstali jen u označování obchodů. Nebudu nikomu zakazovat prodávat či kupovat košer potraviny a ani žádné jiné. Strávil jsem pracovně v mnoha státech světa mnoho času a nikde mi nedělalo problém dodržovat místní pravidla, což je fér vyžadovat i od jiných,“ uvedl Adam.  

„Myslím, že jsou vyjádření o venčení prasátek u mešit ještě pozůstatkem silvestrovských taškařic a věřím, že to nikdo nebere vážně,“ reagoval poslanec ANO Vlastimil Vozka.

Okamurův názor podle poslance ČSSD Jiřího Koskuby jistě najde své příznivce. „Já sám bydlím ve čtvrti, kde mají muslimové svou modlitebnu. Stejně jako my křesťané své kostely. Nedaleko i jehovisté. Naštěstí žádné problémy jsem dosud nezaznamenal ani s jednou se jmenovaných skupin. Ono to ani tak nebude o náboženství, ale spíš o lidech. Nehodlám si proto kupovat vepříka, za kterého bych dokonce nemusel jako za psa platit v Praze poplatek, a venčit jej u mešity. Urážet slušné muslimy i jiné lidi jen tak obecně je velmi snadné, populistické a naivní. Je však třeba vyžadovat řád a pořádek. Dodržování pravidel a morálky od všech obyvatel té které země, které si ke svému životu vybrali. Tomu rozumím. Bohužel myslím si, že tomuhle trendu je naše většinová společnost mnohé dlužna i sama za sebe. A z toho pramení mnohé současné problémy. Najdeme-li odvahu rozdělit se na opravdu slušné a ty druhé, uleví se nám. Zatím tyto snahy však často jsou označovány za rasismus. Jenže ani rasismus naruby není tím pravým ořechovým. Islámští fanatici nejsou islám. Jejich nebezpečí nepodceňuji. Ale ani jiných etnik, která jsou u nás dlouhodobě zastoupena a jsou problematická. Jenže o tom se mluvit nesmí,“ myslí si poslanec.

Tahle nenávistná a nadřazenecká ideologie...

„Ač nerad, musím se od výroků předsedy Úsvitu distancovat. Takto zásadní témata by se neměla zesměšňovat a měla by se komunikovat v důstojném rámci. V dnešní době je těžké být křesťanem v Sýrii, Libanonu a třeba Iráku. Muslimské státy mají na druhou stranu problémy s válkou, kterou proti nim vedou USA a Evropa. Historie jsou plné válek a války nikdy nic nevyřešily. Naším úkolem je učit se žít pohromadě a v míru. Mysleme na útrapy rodin s dětmi a na sirotky a snažme se jim pomoci, jak nejlépe budeme umět, to by měla být naše povinnost,“ míní poslanec Úsvitu Karel Andrle.      

„Takovéto hloupé a xenofobní výroky nekomentuji,“ reagoval stručně europoslanec za TOP 09 Stanislav Polčák.

„Tahle nenávistná a nadřazenecká ideologie skutečně do Evropy, a tím méně do ČR, nepatří a měli bychom všichni udělat maximum, aby tu kořeny nikdy skutečně nezapustila. A je nejvyšší čas – bojovníci Islámského státu již stojí na hranici NATO (v Turecku). Přičemž naši politici mlčí nebo dokonce aktivně pronikání islámu do ČR napomáhají. Já mám v tomto od počátku zcela jasno a prosím o vaši masivní jasnou veřejnou podporu. Dřív než bude úplně pozdě. Musíme se sjednotit, jelikož já jako jednotlivec nebo malá strana nemám šanci osamoceně ochránit naše kulturní dědictví, hodnoty a zvyklosti, musíme se zapojit společně,“ napsal dále sám Okamura na facebooku o islámu.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…