Horko ve sněmovně. ODS si vzala půlhodinovou pauzu na jednaní klubu

07.08.2013 19:50

Šéf poslaneckého klubu ODS Marek Benda krátce před osmou hodinou požádal o přestávku na jednání klubu. Důvodem může být i ujasnění situace mezi vlastními poslanci, z nichž dva v průběhu rozpravy před hlasováním o důvěře vládě Jiřího Rusnoka avizovali, že se hlasování nezúčastní.

Horko ve sněmovně. ODS si vzala půlhodinovou pauzu na jednaní klubu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marek Benda se radí s Miroslavou Němcovou

Pauzu na jednání klubu ODS využili také poslanci ostatních sněmovních stran.

Úřednická vláda Jiřího Rusnoka by ani při avizované neúčasti dvou poslanců ODS a nezařazeného Radima Fialy při hlasování a při podpoře nezařazené Kristýny Kočí důvěru sněmovny ve středu získat neměla. Nejméně pět hlasů by kabinetu mělo podle nynější situace k úspěchu chybět. Bývalé koalici ODS, TOP 09 a LIDEM se ale hroutí deklarovaná většina 101 hlasů v dolní komoře.

Při ohlášeném odchodu občanských demokratů Tomáše Úlehly a Jana Floriána a nezařazeného Radima Fialy by mělo hlasovat 194 poslanců. Omluvili se také Miroslav Petráň (VV) a Roman Pekárek, přítomen nemůže být ani souzený David Rath (oba nezařazení).

Pro vládu, aby uspěla, by muselo hlasovat nejméně 98 poslanců. Strany bývalé opozice ČSSD, KSČM a VV ale mohou dát dohromady 90 hlasů, s nezařazenými Josefem Dobešem a Kristýnou Kočí 92 hlasů.

Svůj postoj nezveřejnil další nezařazený Jaroslav Škárka. I v případě, že by hlasoval pro vládu, nebo by snížil kvorum odchodem, vládě by to stačit nemělo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…