Horší než vražda. Andrej Babiš ze sebe u Moravce sypal nápady, útoky a čísla. A je to jen začátek

18.11.2013 16:14

Na politickém kolbišti svádí předseda hnutí ANO Andrej Babiš dvě paralelní bitvy. Tu první s vyjednavači ČSSD o koncepci řízení státu, když místo zvyšování daní požaduje jejich lepší výběr a úspory státu vidí v centrálním nákupu, ta druhá se týká lustrací, což považuje za zmanipulovanou aféru, protože se mnozí bojí jeho působení na Ministerstvu financí.

Horší než vražda. Andrej Babiš ze sebe u Moravce sypal nápady, útoky a čísla. A je to jen začátek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda hnutí ANO Andrej Babiš

Během vyjednávání o budoucí vládě si ČSSD a hnutí ANO musí vyjasnit koncepci řízení státu, protože v ní se zcela rozcházejí. Sociální demokraté by rádi navyšovali daně, jejich možný koaliční partner by raději řídil firmu jako stát. Podle předsedy hnutí ANO Andreje Babiše jsou receptem na lepší hospodaření státu centrální nákupy, které by měly výrazně snížit náklady, a příjmovou stranu státního rozpočtu by posílil lepší výběr daní, než se daří dosud.

„Vedlejší náklady na provoz státu činí 120 procent osobních nákladů. A u soukromé firmy, jako je Agrofert, je to 30 procent. To znamená, že stát nakupuje čtyřikrát dráž než soukromé firmy,“ upozornil Andrej Babiš v nedělních Otázkách Václava Moravce. Zákon o anonymních akciích je podle něj paskvil, a proto stát mnohdy nakupuje od firem, aniž by pořádně věděl, jakých a kdo se za nimi skrývá. Není prý možné, aby si každá státní instituce a ministerstva nakupovala samostatně.

Lék na lepší výběr daní je jejich snížení

Kromě úspor v nákladech státu má hnutí ANO políčeno i na vyšší příjmy. „Vedle centrálního nákupu nám jde o lepší výběr daní. U DPH se dělají největší podvody z hlediska dovozu pohonných hmot, alkoholu a cigaret. Je to o výběru daní a o tom, že to stát neumí. Stačí si přečíst výroční zprávu BIS a zprávu NKÚ a hned má občan obraz o tom, jak tenhle stát funguje, jak plýtvá, jak se tu krade. My chceme občanům v praxi ukázat, že se dají rezorty řídit jiným způsobem,“ konstatoval Andrej Babiš.

Myšlenka na snižování nákladů státu a na lepší výběr daní lahodí sluchu analytičky Markéty Šichtařové. „Takhle řečeno to zní hezky, ale neumím si představit detaily, jak by se toho mělo dosahovat. To, že stát neumí vybírat daně, je jasné, ale zlepšení by nepřineslo zvýšení počtu finančních úřadů nebo kontrolorů. Existuje jediná možnost, a to snížit daně. V zemích, kde jsou vysoké, je horší výběr. Případně je ještě zjednodušit, odbourat výjimky, aby se nemohlo podvádět,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz Markéta Šichtařová, ředitelka společnosti Next Finance.

Guvernér povzbudil k nákupům, ale do hlav lidí nevidíme

Zároveň připomíná, že Česká republika je za bodem, kdy už začal daňový výběr klesat právě kvůli zvýšení daňové zátěže. „Příklad toho, že jsme prošvihli ten bod, kdy vyšší daň generuje vyšší příjmy, se ukázal na DPH dva roky po sobě - 2013 a 2012, kdy zvýšení sazby přineslo trochu vyšší výběr, ale za cenu zpomalení hospodářského růstu. A výběr byl řádově nižší, než stát plánoval. Takže to byl důkaz, že jsme přešvihli optimální bod daňové zátěže,“ poznamenává Markéta Šichtařová.

Pravděpodobný příští ministr financí Andrej Babiš se nepřidal ke kritikům intervenčního opatření ČNB na oslabení kurzu koruny. „Paušálně se nedá o kroku ČNB říci, že je negativní, protože nikdo neví, co občané udělají, jestli skutečně pan guvernér je povzbudil k tomu, aby začali nakupovat, do jejich hlav ale nevidíme. Když byla krize, tak pan Kalousek všechny vystrašil a všechno dělal naopak. Teď jsou banky narvané penězi a obyvatelstvo má tři tisíce miliard úspor,“ upozornil předseda hnutí ANO.

Lidé jsou vystresovaní, a tak jsou banky narvané penězi

„Souhlasím s tím, že banky jsou narvané penězi a že banky neuvolňují úvěry. Je také pravda, že si lidé neberou úvěry, protože jsou vystresováni různými opatřeními předchozí vlády počínaje tou rádoby reformou sociálního systému, přes zvyšování DPH až ke strašení, že nebudou valorizovány důchody. Tohle vystresovalo lidi natolik, že přestali spotřebovávat, že si neberou úvěry od bank, ačkoli banky mají dost peněz na to, aby úvěry poskytovat mohly,“ říká pro ParlamentníListy.cz Markéta Šichtařová.

K samotné intervenci poznamenává, že za patnáct let, co se pohybuje na finančním trhu, se nesetkala s tím, aby se intervence vzala za tak podivný konec. „Intervence je pokus o oslabení kurzu koruny především za účelem podpory exportu. A tato se spojila se zdražováním, což lidi znovu vystresovalo. Takže opatření, které by za normálních okolností mohlo být pozitivní, vychází už jako negativní. Intervence přišla v nesprávnou chvíli a byla špatně interpretována. V podhoubí strachu, který u nás vládne, bude spotřeba menší, než by byla bez intervence,“ míní analytička.

Je to kampaň, aby Babiš nešel do vlády

Ale pozornost Andreje Babiše od řešení otázek budoucího fungování a hospodaření státu se zástupci ČSSD odvádí téma lustrací. „Je to zmanipulovaná aféra celým korupčním systémem, který má obavy, že by se stal Babiš ministrem financí,“ prohlásil lídr hnutí ANO v Otázkách Václava Moravce a argumentoval tím, že kampaň proti němu se rozjela až v souvislosti s předčasnými volbami. Až do té doby byl šéf slovenského Ústavu Paměti národa rok a půl nečinný.

Podivoval se rovněž nad tím, proč by někdo jako on, který byl před třiceti lety terorizován StB a také vydírán, protože měli z rodiny dvě emigrace, měl teď pykat a být vyřazen z politického života. „Je to horší než vražda. Bylo to před třiceti lety, vedli na mě svazek, ten estébák někam chodil s milenkou, dávali si na mě občerstvení a já ani nebyl v Československu, byl jsem v Maroku. Je to jenom kampaň, aby Babiš nešel do vlády, protože se samozřejmě všichni bojí, že Babiš bude ministrem financí, to je všechno,“ vysvětloval Andrej Babiš.

Příprava střeliva i vytváření argumentáře pro vlastní klub

Odvolal se přitom na vyjádření prezidenta Miloše Zemana v rozhovoru pro časopis Týden, kde hlava státu uvedla, že tahle aféra byla předvolební faul. „Důchodce, kteří dnes pomalu nemají na léky, vůbec nezajímá, co jsem dělal před třiceti lety, ale co jsem dělal posledních dvacet let. Jde o osud země a úspěch vlády, ale pokud to závisí na tom, že na Babiše vedli svazek bez jeho vědomí, tak si myslím, že je to absurdní. Nic jsem nepodepsal, nejsem vyšetřován, vydírali mě, jsem oběť,“ tvrdil šéf hnutí ANO.

Politolog Jan Kubáček se domnívá, že Andrej Babiš si do značné míry připravuje střelivo na leden, kdy bude finišovat formování vlády. „A hlavně si vytváří argumentář vůči svému poslaneckému klubu, kde zdaleka nemusí být situace tak jednoduchá a přehledná, a zároveň vůči svému voličstvu. Je ve velmi složité situaci, protože oslovuje velmi široké portfolio voličů od pravice až po umírněnou či disciplinovanou levici,“ říká pro ParlamentníListy.cz Jan Kubáček.

Otázka minulosti je důležitá pro ty, co odešli od TOP 09 a ODS

Je to dáno i tím, že ve volbách sebral dost voličů TOP 09 a ODS. „Proto mu otázka lustrace a vůbec otázka minulosti a údajné spolupráce s StB může odlupovat voličstvo. K mému překvapení zvolil poměrně zvláštní přístup, že tu minulost poměrně často otvírá. Buď to téma nemá komentovat vůbec, tak ať ho neotvírá, nebo má důležitou informaci nebo významný aspekt, tak ať ho komunikuje jednorázově, ale s nějakým výsledkem. Nejsem si jist, že ta jeho komunikační strategie je chytrá a vhodně zvolená,“ podotýká Jan Kubáček.

To, že Andrej Babiš toto téma komunikuje, ale nepřidává k němu žádnou novou faktickou informaci, ani případně žádnou sebereflexi, pro něj může být problém. „Velmi často je pro voliče důležitější, jestli je politik schopen nějakého odstupu, sebereflexe, poučení, než aby řešili posléze vysloveně tu faktickou roli v minulosti. A vzhledem k tomu, že to téma on načíná, aniž by jakkoli projevil odstup, nadhled, sebereflexi, sebezpytování, tak ho to může stát body,“ dodává pro ParlamentníListy.cz politolog Jan Kubáček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

21:00 V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

Ratifikační proces Istanbulské úmluvy nedávno zarazili senátoři, když tento mezinárodní dokument odm…