Hovoří muž, který leží poslední dny v žaludku Miloslavu Ransdorfovi

08.12.2015 12:04

Europoslanec Miloslav Ransdorf chce udělat vše pro očištění svého jména, které bylo pošpiněno v médiích v souvislosti s jeho pátečním zatčením v curyšské bance. Vadí mu i lidsky zlá prohlášení politiků KDU-ČSL, podle nichž se pokusil o trestný čin nebo byl za bílého vola. Pavel Svoboda, jenž je autorem jednoho z oněch výroků, doporučuje vyčkat na výsledek šetření švýcarských orgánů, se svým kolegou z Evropského parlamentu si chce své vyjádření vyjasnit.

Hovoří muž, který leží poslední dny v žaludku Miloslavu Ransdorfovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miloslav Ransdorf

Anketa

Prezident Miloš Zeman, premiér Andrej Babiš. Líbilo by se vám to tak v roce 2018?

73%
27%
hlasovalo: 9338 lidí

Europoslanec KSČM Miloslav Ransdorf přesvědčil předloženými dokumenty vedení své strany, že se nedopustil trestného činu. Ransdorfovu verzi podle předsedy Vojtěcha Filipa potvrzuje i fakt, že ho švýcarská prokuratura neobvinila. Ke kauze, kterou odstartovalo zatčení v curyšské bance, se už KSČM nebude na rozdíl od svého europoslance dále vyjadřovat. „Pro mě ta záležitost nekončí. Já udělám vše pro to, abych očistil své jméno, které bylo pošpiněno ve sdělovacích prostředcích,“ konstatoval Miloslav Ransdorf, když se špičkami strany předstoupil před novináře, jimž – s výjimkou obsáhlého rozhovoru pro ParlamentníListy.cz – poskytl až dosud jen tiskové prohlášení, jímž vyvracel nepravdivá tvrzení českých médií.

Zkritizoval i svého lidoveckého kolegu z Evropského parlamentu Pavla Svobodu za „lidsky zlá prohlášení“. Už ve zmíněném pondělním rozhovoru pro ParlamentníListy.cz připomněl Svobodovo vyjádření v této věci: „Zatčení Miloslava Ransdorfa ve Švýcarsku při pokusu o trestný čin považuji za mezinárodní ostudu naší země, s jakou zatím nenacházím srovnání. Budeme se za to červenat ještě několik let... Musím ale zdůraznit, že je plně v odpovědnosti Komunistické strany Čech a Moravy, koho si nominuje jako svého reprezentanta v Evropě.“ Svobodův stranický kolega, ministr zemědělství Marian Jurečka si na sociální síti Twitter také přisadil: „Ransdorf chtěl ze švýcarské banky vybrat 350 milionů euro – 9,45 miliardy korun. Jde údajně o bílé koně. Já myslím, že koně ne, spíše voly.“

Teprve se ukáže, jaká povaha celého případu byla, míní europoslanec Svoboda

„Dle prvního místopředsedy KDU-ČSL jsem bílý kůň, respektive ne kůň, ale spíše vůl. Co o této věci věděl, že se mohl takto vyjadřovat? Proč nezachoval elementární slušnost? Nebo je tak naivní, že věří všemu, co kdo napíše? Já jsem se také nepřipojil k opozičnímu politikovi, který jej nazval naivním pasáčkem vepřů. Jsem asi na rozdíl od obou věřících politiků slušně vychován a dbám na mravnost. Ptám se: Jak však mohl vědět předseda právního výboru Evropského parlamentu europoslanec Svoboda bližší okolnosti případu, když je údajně neznaly ani naše státní orgány? Pokud je neznal, jak se mohl k věci veřejně vyjádřit? Neplatí snad u právníků presumpce neviny?“ podivoval se Miloslav Ransdorf v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz.

„Já jsem v plné parlamentní práci, tak nevím, jaká jsou nejnovější vyjádření,“ nemohl europoslanec Pavel Svoboda okomentovat pro ParlamentníListy.cz Ransdorfova slova ze zmíněného rozhovoru ani z vystoupení před novináři. „My se určitě potkáme. Ale samozřejmě platí presumpce neviny a je důležité, aby švýcarské orgány vykonaly to, co vykonat mají. A potom se ukáže, jaká povaha celého toho případu byla,“ nechtěl politik KDU-ČSL předjímat další vývoj kauzy, ani korigovat výrok zahrnující slovní spojení „pokus o trestný čin“. „To je záležitost, kterou si samozřejmě s panem poslancem vyjasním. Zatím to dál komentovat nechci,“ dodal Pavel Svoboda.

Obvinění proti Ransdorfovi nepadlo, vyšetřování stále probíhá

Miloslav Ransdorf je přesvědčen, že někomu „šlápl na kuří oko“, což může souviset i s tím, že vystupuje proti politice Německa ve věci imigrace. „Kdo se nejvíc začal k mé záležitosti vyjadřovat? Již poté, co jsem byl propuštěn, jsem se dozvěděl, že předseda Evropského parlamentu Schulz chce ode mne podrobné informace. Měl jsem se vyjádřit prý do neděle. Kdo začal proti mé osobě nejvíce vystupovat? Představitelé Evropské lidové strany. Členy této strany jsou mimo jiné Křesťansko-demokratická unie Německa, které předsedá významná podporovatelka migrace, německá kancléřka. Z České republiky KDU-ČSL a TOP 09. Vztah KDU-ČSL k migraci je velmi dobře známý,“ upozornil Miloslav Ransdorf.

Europoslanec uvedl, že nechtěl ve švýcarské bance vybírat peníze, chtěl prý jen informace k dědictví po občance Švýcarské konfederace, která zemřela v roce 2005. Dědicem má být český občan. V žádném případě podle něj nemělo jít o jakékoli dědictví po příslušníkovi SS, jak některá média uváděla, či o majetek Židů, kteří si jej v bance za války uschovali. Mluvčí vrchního státního zastupitelství v Curychu Corinne Bouvardová v úterý popřela informace slovenského serveru Aktuality.sk, který v pondělí uvedl, že padla čtyři obvinění. „Ta zpráva je chybná, zcela určitě jsem to takto nikdy nepotvrdila,“ uvedla Bouvardová. Server se v pondělním článku odvolával právě na ni. „Vyšetřování stále probíhá, výsledek řízení je v tomto okamžiku otevřený,“ dodala.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…