Hovořili jsme s nemocným Sobotkou o Zemanovi i strachu z Babiše

09.01.2014 10:35

ROZHOVOR Podle Bohuslava Sobotky bude Martin Stropnický vhodný ministr obrany a nestability koalice se neobává. V těchto dnech navštívil budoucí premiér Zlínský kraj, aby podpořil Milenu Kovaříkovou (ČSSD) v doplňovacích volbách do Senátu. Při této příležitosti poskytl rozhovor redakci ParlamentníchListů.cz.

Hovořili jsme s nemocným Sobotkou o Zemanovi i strachu z Babiše
Foto: Daniela Černá
Popisek: Bohuslav Sobotka při senátní kampani v Otrokovicích

Anketa

Kdo by byl lepší premiér?

hlasovalo: 10620 lidí

Ve středu jste měl zdravotní problémy a musel jste zrušit část programu, jak se dnes cítíte?

Jsem nachlazený, ale paní Kovaříkovou jsem podpořit přijel. Velmi mi záleží na tom, aby uspěl právě sociální demokrat. Navštívíme společně velkou část senátního obvodu.

Máte spíš kontaktní kampaň, raději dáváte přednost jednotlivým hovorům s lidmi než jejich oslovování při velkých mítincích?

Bavíme se s lidmi a já na tom nevidím nic špatného.

Takže na kampani Vám zřejmě dost záleží i z důvodu, že byste v tomto senátním obvodu mohli mít prvního sociálně demokratického zástupce. Pojďme k tomu, co Vás ale čeká v pátek…

Anketa

Má Zeman jmenovat do konce ledna Sobotku premiérem?

34%
hlasovalo: 5802 lidí

Měl jsem už v Otrokovicích debatu s občany, ve Zlíně jsem potkal spoustu lidí a všichni říkají, že by bylo dobře, aby už vláda byla jmenovaná. Lidé si nemyslí, že by prezident republiky měl tento proces zdržovat. Od občanů jsem nezaznamenal žádné výhrady vůči jménům, které sociální demokracie do vlády nominovala, a doufám, že výhrady nebudou ani ze strany prezidenta republiky.

Myslím, že už média uvedla i termín. Zmínil jste, že ještě v lednu by vláda mohla začít fungovat. Nic se na tomhle Vašem názoru nezměnilo?

Dost dobře si nedokážu představit důvody, které by vedly k tomu, aby vláda do konce ledna nevznikla. Na straně parlamentních stran je vše hotovo. Je podepsaná koaliční smlouva, máme připravený tým potenciálních ministrů. Teď by měl už konat prezident republiky, a vzhledem k tomu, že do konce měsíce ještě zbývají tři týdny, tak si myslím, že je dostatek času, aby vláda vznikla.

Přesto se stále očekávají výhrady prezidenta vůči některým jménům. Myslíte si, že například pan Stropnický je vhodný kandidát na obranu? 

Když se podíváte na nominace v navrhované vládě, tak jsou to lidé zralí, se zkušenostmi, jsou připraveni na to, aby vykonávali odpovědnou funkci ministra. Neopakují se nominace, které jsme znali z Nečasovy vlády a nad kterými všichni kroutili hlavou. Pokud jde o pana Stropnického, tak je třeba připomenout, že 12 let pracoval v české diplomacii a byl členem vlády. V dnešním světě diplomacie má k vedení Ministerstva obrany velmi blízko. Nepředpokládám, že bychom v příštích letech nějak dramaticky posilovali Armádu České republiky, na to nemáme zdroje a ani by to nebylo účelné. Předpokládám, že armáda bude trvale integrována do NATO a tady už je potřeba určitá míra diplomacie a tady si myslím, že je pan Stropnický na místě. Pokud jde o znalosti, které se týkají detailů fungování resortu, bude mít poradce a náměstky a jako zkušený člověk nepochybně bude schopen se v resortu zorientovat.

Andrej Babiš je silná osobnost. Neobáváte se, že jeho vliv bude příliš velký, že časem, po jmenování vlády, začne útočit na Váš post premiéra?

Takové obavy nemám. Ke koaliční spolupráci přistupuji s optimismem. Shodli jsme se s panem Bělobrádkem i Babišem na tom, že teď je potřeba něco odpracovat. Není možné, aby šla země jen z voleb do druhých voleb. My tady pořád jenom volíme, jeden se vymlouvá na druhého a nikdo nic nedotáhne do konce. Teď je šance, aby tady byla vláda, která může vydržet několik let a může plnit to, co lidem slíbila. Myslím si, že pokud by někdo vyvolal předčasné volby bez toho, aniž by předvedl dostatečné pracovní nasazení a splnil to, co slíbil, tak by na to určitě doplatil. Sociální demokracie to nebude, my chceme stabilitu, chceme, aby se řešily vážné problémy v sociální oblasti, v zaměstnanosti nebo ve zdravotnictví. To lidem dlužíme. K tomu potřebujeme, aby vláda byla funkční a koalice se nevyčerpávala vnitřními hádkami, ale soustředila se na prosazení našeho společného programu.

Jaký bude Váš první krok po zvolení nové vlády?

Určitě to bude stabilizace zdravotnictví, řešení situace na úřadech práce tak, aby byly funkční a mohly znovu pracovat v rámci aktivní politiky zaměstnanosti. Potřebujeme snížit nezaměstnanost. Samozřejmě se zaměříme na podporu hospodářského růstu a chceme se věnovat regionům, které jsou postižené problémy, jako je například severní Morava nebo Ústecký kraj.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…