Huml otevřeně o ČSSD: Vždyť jsme jako Schwarzenberg. Lidi nás nechápou. Dopadneme zle

27.05.2014 13:20

ROZHOVOR Poslanec ČSSD Stanislav Huml marně doufal, že v souvislosti s nedělní volbou prezidenta na Ukrajině utichnou boje a armáda přestane útočit na vlastní lidi. Nyní už vidí další vývoj velmi černě. Tamní události podle něj ovlivnily i výsledek ČSSD v eurovolbách, protože strana nebyla pro voliče čitelná mimo jiné i tím, že nedokázala odsoudit masakry v Oděse ani vyzvat k nepoužívání násilí vůči civilnímu obyvatelstvu.

Huml otevřeně o ČSSD: Vždyť jsme jako Schwarzenberg. Lidi nás nechápou. Dopadneme zle
Foto: Hans Štembera
Popisek: Stanislav Huml

Události na Ukrajině soudě podle sdílených videí obětí tamních bojů na vašem facebookovém profilu sledujete stále pozorně. Jak může podle vás další vývoj ovlivnit zvolení ukrajinského prezidenta hned v prvním kole, ale na druhou stranu i to, že v Doněcku zahynulo 35 lidí, když je raněné při převozu z doněckého letiště zasáhl na nákladním autě protitankový granát?

Tuhle tragickou událost jsem také zaregistroval. Marně jsem doufal, že volbou nového prezidenta utichnou boje a že ukrajinská armáda přestane útočit na vlastní lidi. Ale bohužel se to nestalo, takže ten další vývoj na Ukrajině vidím velmi černě. Pokud nebyl nově zvolený prezident svou autoritou schopen zastavit v zemi boje, tak je to špatně.

Mgr. Stanislav Huml

  • SOCDEM
  • Zemřel 28. prosince 2021
  • zastupitel obce

Po eurovolbách zazněly hlasy, že nízký výsledek ČSSD souvisí i s tím, jak sociální demokracie přistupovala k dění na Ukrajině. Myslíte si, že by dopadla lépe, kdyby v uplynulých měsících vyjádřila lítost nad masakry v Oděse či Mariupolu a vyzvala k nepoužívání násilí proti civilnímu obyvatelstvu?

Tak to si myslím stoprocentně, že tomu tak je. Já ty názory kolem sebe od členů slyším, že nejsme čitelní, že se chováme úplně stejně, jako se na Ministerstvu zahraničí choval Karel Schwarzenberg za TOP 09, takže jsme se vůbec neodlišili. Ve volbách do Evropského parlamentu jsme potenciál levicového myšlení lidí nedokázali využít v náš prospěch. Nechováme se levicově, tak jsem to chtěl říct.

V pondělním Hyde parku ČT24 prohlásil premiér Bohuslav Sobotka nečekaně otevřeně, že se nemluví o tom, že Rusko dodávalo Ukrajině plyn za velice výhodnou cenu a za to od ní očekávalo politickou loajalitu. Znamená to, že se postoj ČSSD i jejího předsedy k dění na Ukrajině mění, protože z toho výroku bylo cítit porozumění k Rusku?

Ale to tak není. Porovnejte si výroky Bohuslava Sobotky a Lubomíra Zaorálka, jak vypadaly od začátku krize na Ukrajině. Bohuslav Sobotka má velice rozumné názory na zahraniční politiku. K tomu jeho pondělnímu vyjádření v Hyde parku jen mohu dodat, že to takhle dosud nikdo nepojmenoval, ale všichni jsme to vnímali, že to tak je.

K volbám do Evropského parlamentu přišlo v Česku jen 18 procent voličů, zatímco 82 procent jich zůstalo doma. Zaznívá spousta vysvětlení pro rekordní neúčast, čemu ji přičítáte vy?

Tak volili nohama. Já si myslím, že ti lidé dali jasně najevo, že Evropské unii buď nevěří, nebo jí nerozumí. Že ve své podstatě tím, že nejdou k volbám, se zdrželi hlasování. To je taky legitimní prostředek, jak dát najevo názor.

Ale tu velkou neúčast si politici vysvětlují každý po svém a jak se komu hodí. Nesnižuje váhu mandátů nových europoslanců to, že hlasovat přišlo přeneseně jen osmnáct lidí ze sta?

Ve skupině těch, kteří nevolili, jsou samozřejmě i ti lidé, kteří nechodí k volbám nikdy. Ty je třeba dát při vysvětlování úplně stranou. Pak mezi těmi, co nešli volit, jsou lidé, kteří nemají k Evropské unii důvěru, to jsou euroskeptici. Ale jak velká množina to je, se těžko dozvíme. A pak tam byli také lidé, kteří si nebyli schopni vybrat, protože žádná ze stran pro ně nebyla dost důvěryhodná ve vztahu k Evropě tak, aby dokázala hájit a prosazovat jejich zájmy. Ale podle mého názoru ta veliká množina lidí, tedy přes 80 procent, kteří k volbám nepřišli, opravdu o něčem vypovídá. Mandát těch zvolených europoslanců je velmi nízký.

Sociální demokracie může výsledky voleb do Evropského parlamentu interpretovat buď tak, že nikdo nezískal více mandátů než ČSSD, nebo tak, že skončila až třetí. Který z těch dvou postojů pokládáte pro stranu za vhodnější?

Já si myslím, že bychom se měli na náš výsledek v eurovolbách podívat kriticky. Tedy tak, že je to pro nás ztráta a že jsme ty volby prohráli.

Měla by si tedy sociální demokracie vzít vzkaz voličů pořádně k srdci a ne nad výsledkem jen mávnout rukou, protože šlo „jen“ o eurovolby?

Jsem přesvědčen, že sebereflexe se musí projevit už po těchto volbách. Jinak by to ještě hůře mohlo dopadnout na podzim v senátních a komunálních.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Jiří Hroník

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…