Husák: Šéf ČTÚ je pro české zákazníky horší škůdce než kůrovec pro lesy

30.03.2013 14:53

Předseda ČTÚ zastavil v pátek aukci telekomunikačních frekvencí kvůli údajně vysokým nabídkám, které by podle něj zvýšily ceny služeb, což doslova rozzuřilo poslance Jana Husáka (TOP 09), který už s předsedou úřadu Pavlem Dvořákem dlouhodobě „válčí“ a upozorňuje na nekorektní jednání úřadu.

Husák: Šéf ČTÚ je pro české zákazníky horší škůdce než kůrovec pro lesy
Foto: top09.cz
Popisek: Poslanec TOP 09 Jan Husák

Telekomunikační úřad v Rakousku stanovil vyvolávací cenu za připravovanou aukci kmitočtů na 13 miliard korun. Předseda českého telekomunikačního úřadu Pavel Dvořák ale prohlásil, že konečná cena naší aukce, která je s rakouskou zcela srovnatelná, by měla být maximálně 15 miliard, a to místo 20 miliard, které nabízeli sami operátoři. „Co je v Česku dle šéfa ČTÚ nejvyšší možná cena, je v Rakousku ta nejnižší, vyvolávací,“ upozorňuje ve své tiskové zprávě poslanec za TOP 09 Jan Husák, jehož jméno už musí být noční můrou pro stávajícího ředitele ČTÚ, kterému v dubnu končí mandát. Jan Husák je přesvědčen, že lepší důkaz o tom, jak předseda ČTÚ Českou republiku poškodil, by podle něj prý někdo hledal jen velmi těžko.

Dvě srovnatelné země, dvě nesrovnatelné ceny

„Dvě srovnatelné země, dvě více méně srovnatelné aukce, ale dvě zcela rozdílné ceny. Kvůli rozhodnutí předsedy Českého telekomunikačního úřadu se v této bilanci Česká republika dostává do jasné nevýhody,“ zlobí se Jan Husák.

Jak dodává, rakouský regulátor vyhlásil na září 2013 aukci kmitočtů na frekvence 800, 900 a 1800 MHz s minimální vyvolávací cenou 526 milionů eur (zhruba 13,2 miliardy korun). V Česku se měly dražit kmitočty 800, 1800 a 2600 MHz. Předseda ČTÚ Dvořák ale realizaci aukce podle Jana Husáka jednoznačně nezvládl, neodůvodněně ji zastavil, a navíc oznámil, že cena by měla být maximálně 15 miliard.

„České frekvence 2600 MHz mají menší cenu než rakouské v pásmu 900 MHz, v ostatních parametrech jsou ale obě aukce více méně srovnatelné. Přesto předseda ČTÚ bez jakýchkoliv analýz došel ke zcela rozdílné ceně než naši sousedé, samozřejmě k ceně nevýhodné pro Českou republiku,“ vysvětlil Husák.

Rakouský úřad myslí na své občany. Nač asi myslí ředitel ČTÚ?

Jak poslanec dodal, stejně jako v Rakousku nemělo být cílem ČTÚ vydražit kmitočty za co nejvíc peněz, ale posílit konkurenci o nového operátora, a tím rozšířit nejmodernější vysokorychlostní internet nejen do měst, ale zejména do venkovských oblastí. Přirozeným důsledkem by pak podle něj bylo zlevnění služeb u všech operátorů.

Jan Husák upozorňuje na rozdílnost přístupu našeho a rakouského úřadu. Pokud se v Rakousku nový operátor přihlásí, bude mít podle poslance privilegované postavení proti stávajícím operátorům – bude mít vyhrazeny dva bloky z celkových dvaceti osmi a k tomu dostane opci na koupi vysílačů a dalšího spektra v pásmu 2600 MHz. U nás mu prý nic takového „nehrozí“.

„Je naprosto logické, že zcela nový operátor nemůže předběhnout ty zavedené, proto se mu musí poskytnout lepší podmínky. Na jaře 2012 jsem žádal ČTÚ, aby i v české aukci bylo vyhrazeno pásmo pro nového českého operátora v nejlukrativnějším pásmu 800 MHz. ČTÚ to odmítl. To, co nebylo možné v Česku, je však naprosto standardní v Rakousku,“ uvedl předseda podvýboru pro ICT Jan Husák.

Podle Husáka je evidentní, že celá česká aukce a její násilné ukončení bylo předsedou ČTÚ vedeno tak, aby se na náš telekomunikační trh ani žádný nový hráč nedostal a stávajícím operátorům bylo zachováno jejich privilegované postavení s vysokými maržemi a s negativním dopadem na české zákazníky. „Šéf ČTÚ způsobil, že operátoři budou i nadále poskytovat drahý vysokorychlostní internet pouze ve velkých městech a konkurenceschopnost venkova se bude stejně nadále zhoršovat,“ rozčiluje se poslanec.

Předseda ČTÚ obchází poslance, aby mu prodloužili mandát

Jak poslanec Jan Husák už dříve řekl pro ParlamentníListy.cz, že Rakušané telefonují šestkrát levněji než v Česku. „A to při tom, že jejich spotřební koš je dvojnásobný, oproti nám,“ upozorňuje Jan Husák. Výsledkem je tak dvanáctinásobně levnější telefonování u našeho jižního souseda

„Je zjevné, že kůrovec i pan Dvořák způsobují škody českému hospodářství v miliardách korun. Na kůrovce lze použít insekticidy, ale nevím, jak z úřadu vyhnat laxního úředníka, když obchází poslance, aby mu naopak byl v ČTÚ prodloužen mandát,“ dodává poslanec Jan Husák. Proti prodloužení mandátu Pavla Dvořáka se ale postavil nyní i ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba (ODS).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…