Interpelace ve sněmovně: Kde jsou ministři, tázal se Filip

18.09.2014 10:13

Na programu jsou pro dnešní den pravidelné interpelace a další mezinárodní smlouvy. Jenže ani krátce po zahájení schůze nikdo z ministrů v jednací síni nebyl, až po pěti minutách přišel premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Interpelace ve sněmovně: Kde jsou ministři, tázal se Filip
Foto: Hans Štembera
Popisek: Interpelace na premiéra Sobotku provázel ve sněmovně nezájem. Zasedací sál byl poloprázdný

Dnes dopoledne mají ministři obhajovat své odpovědi na písemné interpelace. Odpoledne budou směřovat ústní dotazy nejprve na premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD) a potom na ostatní přítomné ministry.

Zatímco ale premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) do jednací síně na interpelace dorazil, ani čtvrt hodiny po zahájení jednacího dne nebyl vidět v lavicích určených pro vládu ani jeden z ministrů.

„Vítám vládu. No, ale vidím, že mám tady jen jednoho ministra,“ poznamenal k tomu hned ráno po zahájení schůze místopředseda dolní komory Vojtěch Filip.

Kdo ale v lavicích určených pro vládu v tu chvíli seděl, to nebylo vůbec patrné.

Poslanci si krátce poté vyřadili z programu mnoho bodů, což popudilo zvláště předsedu poslaneckého klubu ODS Zbyňka Stanjuru.

„Já si myslím, že je zbytečné, abychom organizovali grémia, je to pak každý den jinak a naprosto zbytečně se scházíme,“ poznamenal Stanjura.

Co si vlastně poslanci z programu schůze vyřadili? Tak například mezinárodní smlouvy. Konkrétně dohody o partnerství mezi unií a Filipínami, Mongolskem a Vietnamem – a navíc i smlouvu mezi EU a Ukrajinou, což se stalo po dohodě s ministrem zahraniční Lubomírem Zaorálkem (ČSSD). Navíc si pro dnešek poslanci odhlasovali možnost večerního jednání.

Sněmovna by tak měla večer pokračovat v projednávání normy, která zruší vojenský újezd Brdy a zmenší další výcvikové prostory. Budou se zabývat taky mimo jiné zrušením, případně odkladem zavedení povinných elektronických receptů, zrušením poplatků u lékařů a v lékárnách a předlohou, jež odloží zavedení registračních značek na vozidla na přání.

Jak zjistila ČTK, celkem si dolní komora zařadila na večer osm norem. Jde vesměs o návrhy, které poslanci nestihli projednat v úterý a ve středu.

Po odpoledních interpelacích na členy vlády se chtějí zabývat předlohami ve druhém čtení, třeba návrhy novel zákonů o elektronických komunikacích a o prekurzorech výbušnin.

Pro dnešek se omluvily téměř čtyři desítky poslanců a dvanáct ministrů, někteří z nich ale až pro odpolední hodiny, nebo jen pro část jednacího dne.

Vácha se tázal na Babiše

Podle zákona o jednacím řádu mají dopoledne poslanci probrat odpovědi na písemné interpelace, s nimiž poslanci nevyslovili souhlas.

První nesouhlas se svou interpelací vznesl František Vácha z TOP 09, jemuž se nelíbilo, jak se naložilo s odpovědí ve věci systémových kroků ve vztahu k Ministerstvu financí. Podle Váchy se jedná o někdejší odpověď vicepremiéra Andreje Babiše, jenž kdysi zmínil, že pošle kontrolu do redakce Echo24.cz.

„U tohoto bodu jste se kdysi snažili nás tady v plénu přesvědčit o tom, že náš bývalý ministr financí (Miroslav Kalousek) lže, ale my jsme říkali, že mluví pravdu,“ poznamenal k tomu kromě jiného Vácha.

Na jeho interpelaci odpovídal ale dnes premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Kromě jiného zmínil, že nedávno Poslanecká sněmovna schválila služební zákon, jenž takovým excesům, který připomíná právě Vácha, má napříště zabránit.

Babiš prý vyhrožoval kontrolou

Incident s Babišem vůči serveru Echo24.cz se stal v březnu tohoto roku, kdy Babiš na tehdejší vládní tiskové konferenci reagoval na rozhovor Heleny Válkové, ministryně spravedlnosti za hnutí ANO, pro server Echo24.cz. Válková se v něm rozhovořila o tom, že o odsunu Němců po válce si myslí jen to nejhorší. „Chápu, že to byla reakce na to, co se zase Čechům dělo předtím, ale ono se toho v protektorátu zas tolik nedělo," prohlásila tehdy.

Když se ale na vládním brífinku redaktor serveru Echo24.cz ptal Babiše i premiéra Bohuslava Sobotky na názor na slova Válkové, ministr financí mu mimo jiné řekl: „Doufám, že váš bílý kůň, ten Klenor, protože se povídá leccos, kdo to financuje, má dostatečně velké majetkové přiznání, aby prokázal potom ty vaše náklady."

Kauzička se ale táhla i do budoucích měsíců. Předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek totiž v květnu přímo ve sněmovně v reakci na tento incident prohlásil, že do společnosti Echo Media - vydává právě internetový deník Echo24.cz - se vskutku ohlásila finanční kontrola.

„Pan první místopředseda samozřejmě popíral, že by se jednalo o výhrůžku, nebo že by snad, nedej bože, tím myslel, že by chtěl zneužít své pravomoci. Ale já bych chtěl připomenout, že ta finanční kontrola do redakce Echo24.cz nastoupila. Vezmeme-li si statistiku četnosti kontrol v Praze, pak nemůžeme mít sebemenší pochybnost o tom, že to není náhoda,“ řekl překvapeným poslancům 6. května Kalousek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…