Interpelace ve sněmovně: Sobotka odrážel útok Kalouska o ostudě v Číně

30.10.2014 16:20

Premiér Bohuslav Sobotka se v rámci dnešních interpelací musel potýkat s kritikou od opozičního poslance Miroslava Kalouska ohledně chování prezidenta Miloše Zemana při státní návštěvě v Číně. Podle Kalouska prý vláda rezignovala na obhajobu lidských práv, neboť přijala v Číně celistvost bez ohledu na Tibet nebo ostrov Tchaj-wan. „Byl to diplomatický, politický úspěch a byl to také ekonomický úspěch,“ odrazil ale Kalouskův útok premiér.

Interpelace ve sněmovně: Sobotka odrážel útok Kalouska o ostudě v Číně
Foto: Radim Panenka
Popisek: Miloš Zeman s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem ve Velkém lidovém paláci v Pekingu

Ministerský předseda Bohuslav Sobotka dnes odpoledne při interpelacích odmítl, že by nedávná návštěva české delegace v čele s prezidentem Milošem Zemanem v Číně byla ostudou pro českou zahraniční politiku.

„Nesouhlasím s tím, že by návštěva prezidenta v Číně byla ostudou naší zahraniční politiky,“ řekl Sobotka v reakci na interpelaci šéfa poslaneckého klubu TOP 09 Miroslava Kalouska, který hovořil naopak o ostudě české delegace v Číně.

„Dvacet let česká zahraniční politika respektuje celistvost Číny, ale neznamená to, že by rezignovala na obhajobu lidských práv v Číně," řekl mimo jiné Kalousek. Podle něj rozhodně není česká zahraniční politika nijak koordinována.

„Rozhodně nesouhlasím s tím, že návštěva prezidenta v Číně byla ostudou naší zahraniční politiky. Já si myslím, že návštěva prezidenta v Číně byl diplomatický politický úspěch a byl to také ekonomický úspěch. Mě jenom mrzí, že praktické výsledky cesty zastínila debata o tom, jakým letounem se prezident republiky dopravoval do České republiky,“ řekl premiér k této Zemanově cestě s tím, že prezident naopak naplňuje koncepci vlády, tedy vylepšení vztahu s Čínskou lidovou republikou a i zintenzivnění politických kontaktů.

„Je to součástí změn, které začala realizovat nová vláda České republiky,“ podotkl Sobotka.

Podle Kalouska nadto Miloš Zeman prý udělal ostudu i na konferenci na ostrově Rhodos, kde kromě jiného zkritizoval protiruské sankce.

Jako důchodce ano, ale jako prezident ne

„Dokud jezdil na ostrov Rhodos na velmi kontroverzní ekonomické konference spolu se soudruhy Zbytkem a Filipem jako důchodce z Vysočiny, byla to jeho věc. Ale on tam letos byl jako prezident České republiky a logicky se tam - protože nikdo jiný by tam také nejel - jako jediná hlava státu ze všech zemí Evropské unie dopouštěl výroků v protikladu s politikou České republiky. Krátce poté, co byly odsouhlaseny sankce, on na ostrově Rhodos vyzval ke zrušení těchto sankcí," shrnul chování Zemana Kalousek.

„Co uděláte pro to, aby tam (Zeman) neopakoval jako prezident republiky excesy, které tam jako důchodce z Vysočiny dělat mohl, ale jako prezident republiky dělat nemůže, protože odpovědná je za to vláda, ne on," otázal se Kalousek.

Sobotka ale na to překvapivě reagoval slovy, že prezident na Rhodosu vskutku nehovořil v souladu s koncepcí české zahraniční politiky.

„Jiná věc je návštěva prezidenta republiky na ostrově Rhodos. Musím říci, že to byla cesta, která byla iniciována v zásadě ze strany pana prezidenta. Pan prezident navštěvuje Rhodos pravidelně každý rok. V letošním roce tam byl, tuším, poprvé ve funkci hlavy státu. Myslím si, že některé jeho výroky, které na ostrově Rhodos pronesl, nezapadají do koncepce naší zahraniční politiky a je to téma, o kterém vedeme s panem prezidentem diskuzi,“ pronesl k tomu Sobotka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…