Ištvan, Šlachta a celá ta banda! Marek Benda mluví o rezignaci a odvolání kvůli kauze Nečasová

29.05.2015 12:22

Poslance ODS Marka Bendu prý velmi potěšil fakt, že soud dnes nepravomocně zprostil Janu Nečasovou Nagyovou za zneužití vojenské tajné služby a že jsou zproštěni viny i zpravodajci vojenské rozvědky. „Jsem tomu mimořádně rád a věřím tomu, že to bude znamenat buď rezignaci nebo odvolání těch lidí, kteří se účastnili tiskové konference 15. 6. 2013 a zničili v této zemi vládu,“ poznamenal k tomu Benda pro ParlamentníListy.cz.

Ištvan, Šlachta a celá ta banda! Marek Benda mluví o rezignaci a odvolání kvůli kauze Nečasová
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marek Benda

Soud zprostil Janu Nečasovou, dříve Nagyovou, viny ze zneužití vojenské tajné služby ke sledování manželky tehdejšího premiéra Petra Nečase (ODS). Zproštěni viny jsou nepravomocně i zpravodajci vojenské rozvědky.

Podle obžaloby zneužila někdejší šéfka premiérova kabinetu svou pravomoc, když v roce 2012 zadala údajně z osobních důvodů sledování Nečasovy manželky Radky. Kauza vedla k pádu vlády, Nečas se pak s Nagyovou oženil. Státní zástupce pro Nečasovou navrhoval tři a půl roku vězení.

Zatímco redaktor Respektu Jaroslav Spurný a advokát Jaroslav Ortman, kteří byli krátce po vynesení rozsudku hosty zpravodajského kanálu ČT24, byli překvapení verdiktem, opak prý očekával poslanec ODS, člen sněmovního ústavně právního výboru a předseda sněmovní Stálé komise pro kontrolu činnosti Bezpečnostní informační služby Marek Benda. Rozsudek totiž podle něj nemohl dopadnout jinak.

„Jsem mimořádně rád, že ti lidé byli osvobozeni za skutky, které se nikdy nestaly a věřím tomu, že to bude v následujících dnech znamenat buď rezignaci nebo odvolání těch lidí, kteří se účastnili tiskové konference 15. 6. 2013 a zničili v této zemi vládu, neboť se teď ukázalo, že se z jejich obvinění neprokázalo vůbec nic,“ řekl Marek Benda ParlamentnímListům.cz.

Poté rezolutně zavrtěl hlavou nad tím, co řekl v ČT24 redaktor Spurný, Ten totiž kromě jiného zmínil, že vlastně soud dal osvobozujícím rozsudkem veřejnosti nyní bezostyšně najevo, že zpravodajská služba teď může sledovat kdekoho a kdykoliv a to navíc bez povolení.

„Takto to ale chápat nelze! To si myslím, že je jen taková konstrukce. Já ale ten rozsudek neznám a neslyšel jsem ani jeho vyhlašování, pouze vím, že rozsudek zněl, že se v tomto případě nestal žádný trestný čin, který by byl někomu připisovatelný. To ale rozhodně neznamená, že rozsudek zároveň řekl, že mohou zpravodajci sledovat kohokoliv v jakékoliv situaci. Přestaňme si hrát na to, že teď budeme přezkumovat, co může nebo nemůže dělat Vojenské obranné zpravodajství. Teď musíme hlavně přezkoumat, co udělali Ištvan, Šlachta a celá tato banda, s čím přišli kdysi na Úřad vlády, neboť toto je přece fatální narušení ústavního systému v této zemi, nemluvě o tom, že roční odposlouchávání šéfky sekretariátu a předsedy vlády je také fatální narušení ústavního pořádku v této zemi. Takové řeči jsou naprosté banality, kterým vůbec odmítám přikládat důležitost a řešit, jakým způsobem má být úkolováno Vojenské obranné zpravodajství. Tady se totiž spíše ukázalo, že došlo k enormnímu zneužití pravomoci těch služeb, co zasahovaly proti těm, kteří byli obžalováni,“ uvedl k tomu Benda.

Pár státních zástupců si honilo na tomto své ego...

Podle něj se ale musí striktně oddělovat od zákonného hlediska, morální hledisko. „To jsou totiž věci, které spolu vůbec nesouvisí. Z morálního hlediska by možná měl být vztyčený prst nad vztahem premiéra Nečase a šéfky jeho kabinetu - ten ale vztyčuje společnost, ne orgány činné v trestním řízení. Orgány činné v trestním řízení totiž do věci zasáhly neuvěřitelným způsobem. A to je nutné tepat, pokud nevinní lidé mohli být odsouzeni jenom proto, aby si pár státních zástupců honilo na tomto své ego,“ poznamenal k tomu pro ParlamentníListy.cz Benda.

„Vždyť si vzpomeňme na to, jak to tehdy vypadalo, co nám kdysi vykládali Šlachta a Ištvan o korupční chobotnici, o stamiliónech zabaveného majetku, o desítkách kila zlata, o zneužití vojenské služby a není z toho teď vůbec nic! Byla to jenom akce, která sloužila k likvidaci tehdejší vlády a tehdejší politické garnitury a vedla k nástupu Miloše Zemana, Rusnokovy přechodné vlády a poté k nástupu Andreje Babiše. A já se ptám, kdo za tohle teď ponese odpovědnost?“ dodal ke svému vyjádření rozlobeně Benda.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…