Ištvan rozjel novou větev kauzy Nagyová. Informovaný novinář říká více

13.03.2014 13:43

Z probíhajících výslechů lidí z justice a politiky je patrné, že policie zkoumá okolnosti, za nichž byl bývalým premiérem Petrem Nečasem odvolán tehdejší ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil. Šéfreportér týdeníku Euro Jan Hrbáček ale soudí, že nešlo o lobbistickou akci, jak se domnívá olomoucký vrchní žalobce Ivo Ištvan, nýbrž to bylo důsledkem toho, jak svůj rezort vedl.

Ištvan rozjel novou větev kauzy Nagyová. Informovaný novinář říká více
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Pospíšil

Anketa

Co říkáte způsobu, jakým média informují o Janě Nagyové?

hlasovalo: 14232 lidí

Olomoucký vrchní státní zástupce Ivo Ištvan má na bývalého premiéra a expředsedu ODS Petra Nečase políčeno z mnoha stran. Nejde jen o jeho obvinění z podplácení v tzv. kauze trafik pro tři exposlance ODS nebo kauzy bývalé ředitelky jeho kabinetu a nyní manželky Jany Nečasové, dříve Nagyové, ať už jde o údajné zneužití tajné služby ke sledování nebo vznesené obvinění kvůli úniku informací z Bezpečnostní informační služby.

Nově si policie zve k výslechům lidi, kteří by mohli něco vědět o pokusu zabránit jmenování vrchní zástupkyně Lenky Bradáčové, ale také o okolnostech, za nichž byl odvolán Jiří Pospíšil z funkce ministra spravedlnosti. Také on už vypovídal jako svědek. „Bylo to mimo jiné k okolnostem jmenování Lenky Bradáčové. V rámci vyšetřování se zkoumají i důvody a okolnosti mého odvolání,“ potvrdil Jiří Pospíšil pro Aktuálně.cz, že se prověřují právě tyto události z doby vlády Petra Nečase.

Ištvanův dopis Ústavnímu soudu popisoval, jak vypadala chobotnice

Vyšetřovatelé vycházejí z konstrukce, kterou popsal olomoucký vrchní žalobce Ivo Ištvan v dopise Ústavnímu soudu. Podle ní měli o Pospíšilovo odstranění usilovat lidé napojení na lobbistu Ivo Rittiga. Ištvanův dopis byl reakcí na stížnost bývalého šéfa Vojenského zpravodajství Ondřeje Páleníka, který se obrátil na Ústavní soud s tím, že podezřelým v kauze Nagyová byla odebrána možnost mít svého žalobce a soudce, což zaručuje Listina základních práv a svobod.

S Ištvanovou replikou na Páleníkovo podání měl možnost se seznámit šéfreportér týdeníku Euro Jan Hrbáček, který z něj citoval v obsáhlém materiálu mapujícím kauzu Nagyová už před Vánocemi minulého roku. „Z toho, jak jsem nasál informace, jsem přesvědčený, že odvolání Jiřího Pospíšila rozhodně nebylo nějakou lobbistickou akcí,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz Jan Hrbáček k jednomu z témat probíhajících výslechů.

Pospíšil neustále potřeboval dojit peníze pro rezort

Myslí si, že Jiří Pospíšil nedělal zjevně svoji práci dobře. „A premiér s ním byl nespokojen, to byl důvod jeho odvolání. Byla to ryze politická záležitost a opravdu nespokojenost s jeho prací. S tím, jak vedl rezort, že neustále potřeboval dojit pro něj peníze, to o lecčems vypovídá. Být premiérem a mít takové informace, tak neváhám a Jiřího Pospíšila odvolám taktéž,“ podotýká šéfreportér týdeníku Euro.

Naopak v případě Lenky Bradáčové připouští, že někomu mohlo vadit, že nahradí v čele Vrchního státního zastupitelství v Praze Vlastimila Rampulu. „Mohlo se to nelíbit, mohli to řešit, dejme tomu Ivo Rittig, mohli to řešit různí Petrové Dimunové a mohli si o tom povídat i další. Nicméně se domnívám, že by stěží jejímu jmenování zabránili na základě nějakého lobbistického tlaku. A nakonec Lenka Bradáčová do té funkce stejně jmenována byla,“ upozorňuje Jan Hrbáček.

S dokumenty ke jmenování Bradáčové to bylo všelijaké

Vyšetřování v této věci mu přijde poměrně zvláštní, protože i jmenování samotné Lenky Bradáčové nese poněkud podivné rysy. „Pokud si dobře vybavuji, tak dokument, kterým měla být dosazena na ten post, byl dáván na ministerstvo spravedlnosti v poslední den, kdy tam Jiří Pospíšil ještě působil. Pak tam nějakou dobu ležel, byl nekompletní, snad má být i doloženo, že se do něj postupně vkládaly nějaké chybějící dokumenty. Ať se policie a státní zastupitelství jmenováním Lenky Bradáčové zabývají, ale ať se zabývají veškerými aspekty této záležitosti,“ doporučuje investigativní novinář.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

„Pokud si dobře vybavuji, protože ta suplika je poměrně obšírná, tak Ivo Ištvan v tom dopise Ústavnímu soudu naznačuje, že se Ivo Rittig a další lidé, tuším, že Petr Dimun s Tomášem Hrdličkou, bavili o tom, jestli Bradáčová ano, nebo ne. Nejsem si stoprocentně jistý, zda se konkrétně řešilo, jestli je na odposleších zaznamenáno, že se pokusí nějakým způsobem jejímu jmenování zabránit. Tahle konstrukce mi přijde poněkud přitažená za vlasy, ale ať to policie vyšetří a ať z toho máme jasný výstup,“ říká pro ParlamentníListy.cz Jan Hrbáček.

Parta policejních plukovníků o vládě nerozhodovala. A co lobbisté?

Kromě známých lobbistů je zmiňováno i jméno Petra Dimuna, někdejšího mluvčího ministra spravedlnosti Pavla Němce a později poradce předsedy ČSSD Jiřího Paroubka. „Petr Dimun byl spindoktor. To jsou lidé, kteří pomáhali svým zaměstnavatelům nebo svým stranám zjišťovat jisté informace v politickém prostředí, například jestli daný zákon může projít, jestli pro něj bude dostatečná podpora a podobně. Tomu, že se Petr Dimun, Michal Moroz a jim podobní baví o někom tom, jestli to je správný nominant, bych nepřikládal vůbec žádný zásadní důraz,“ konstatuje Jan Hrbáček.

Pokud by ale probíhající výslechy potvrdily Ištvanovu konstrukci o tom, že lobbisté měli vliv na personální obsazování takových postů, jako je třeba pozice vrchního státního zástupce či dokonce ministra spravedlnosti, vyzněla by památná Nečasova věta, že o tom, kdo bude, nebo nebude ve vládě, nebude rozhodovat parta policejních plukovníků, hodně pikantně. Nebyla by to totiž parta policejních plukovníků, ale vlivní lobbisté, kteří tehdejšímu předsedovi vlády dělali personalisty.

Při hladovosti a chamtivosti carevny po boku Nečase se mohlo dít cokoli

O tom, zda mohlo docházet k tomu, že expremiér Petr Nečas obsazoval místa ve vládě podle přání zákulisních hráčů, začínají panovat pochyby i v samotné ODS. „Já doufám, že ON ne. Ale s paní Nečasovou po boku premiéra si nikdo z nás nemůže být jistý a vlastně vůbec ničím. Každý den se něco dozvídáme, něco ještě víc trapného a nevkusného o hladovosti a chamtivosti paní carevny Nečasové … Takže já už v politice věřím raději jenom sama sobě,“ přiznává pro ParlamentníListy.cz poslankyně ODS Jana Černochová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…