Já chci panáčka, dožadoval se Okamurův poslanec ve sněmovně. Proč?

11.06.2014 10:26

Ani narození dvojčat dceři jednoho z poslanců neobměkčilo dnes šéfa Poslanecké sněmovny Jana Hamáčka (ČSSD) k tomu, aby pro jedno odpoledne své „suché" nařízení ve sněmovně změkčil. Poslanec hnutí Úsvit Augustin Karel Andrle Sylor chtěl totiž právě dnes s kolegy zapít fakt, že se stal dvojnásobným dědečkem, což oznámil ráno dokonce i do sněmovního mikrofonu. Hamáček se ale umluvit nedal ani pro jednoho „panáčka“.

Já chci panáčka, dožadoval se Okamurův poslanec ve sněmovně. Proč?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jednání sněmovny

V březnu letošního roku rozhodl předseda dolní parlamentní komory Jan Hamáček z ČSSD o tom, že když bude zasedat sněmovna, nebude se v ní celý den prodávat alkohol. Oznámil to tehdy zástupcům stran při jednání organizačního výboru dolní komory. Na omezení alkoholu ve sněmovně velmi totiž tlačilo hnutí ANO.

„Považujeme za normální, že se v zaměstnání nepije alkohol," uváděla k tomu tehdy první místopředsedkyně sněmovny Jaroslava Jermanová (ANO), která vlastně dala k tomuto zákazu popud.

To ale už v té době některé poslance velmi popudilo, třeba bývalého ministra financí a nyní šéfa poslaneckého klubu TOP 09 Miroslava Kalouska. Ten se netajil tím, že s omezením, které požadovalo hlavně hnutí ANO, nesouhlasí.

A právě dnes se porušení tohoto zákazu dožadoval poslanec Augustin Karel Andrle Sylor.

„Má dcera porodila dvojčata, tak jestli si dnes budu moci dát výjimečně tady panáka,“ řekl do sněmovního mikrofonu Anderle Sylor, jenž vystoupil k bodu, kterým se má chráněná krajinná oblast Kokořínsko přejmenovat a rozšířit na Kokořínsko - Máchův kraj. Jeho faktická poznámka ale vzbudila rozruch, což poslanec hned vysvětlil.

PaedDr. Mgr. Augustin Karel Andrle Sylor

  • BPP
  • Zemřel 15.4. 2021 po těžké nemoci ve věku nedožitých 75 let

"V devět hodin jsem na počítač dostal tu informaci, tak se s vámi jenom chci podělit o tu radost, že Pán Bůh nám požehnal a že prostě budu dneska oslavovat, ale právě nějakým způsobem omezeným. Takže jestli mi dáte možnost, že si třeba budu moct dát panáka dneska,” sdělil kolegům, kteří mu na jeho slovní troufalost dokonce zatleskali. Na informační tabuli v jednací síni právě svítilo, že mají „rozdělanou“ novelu o ochraně přírody a krajiny.

„Ani tato zásadní změna v životě nemůže rozhodnutí šéfa sněmovny změnit a přeji vám, abyste si tu oslavu v restauračních zařízeních mimo sněmovnu užil,“ odvětil ale s klidem Hamáček, který zrovna schůzi poslanců řídil.

Pivo ani panák ani v restauraci

Jeho březnové rozhodnutí znamená, že v den, kdy poslanci mají schůzi nebo zasedání výborů, tak se alkohol nemůže prodávat v restauračních zařízeních celé budovy dolní komory. Připomeňme, že ve spojitosti s tím často zaznívaly kritiky médií o tom, že v Parlamentu jsou ceny alkoholu, ale i ostatního jídla stále nejnižší v okolí pražské Malé Strany.

Jenže zákaz prodeje alkoholu v průběhu schůze poslanců nemusí zdaleka znamenat, že by se zákonodárci k moku něčeho ostřejšího vůbec nemohli dostat. Hamáčkovo nařízení se totiž nijak nemusí dotknout „zásob" v kancelářských šuplících, nebo když si alkohol poslanci v určitý den přinesou s sebou do Parlamentu. Nikdo jim totiž tašky při vstupu do budovy prohlížet nemůže. Takže své dvojnásobné dědečkovství může s kolegy z klubu poslanec zapít ve sněmovně někde v ústraní.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…