Jandák: Prokristapána! Katastrofa. Sobotko, odejdi. A šťourale Dienstbiere, něco o tobě vím...

28.10.2013 20:00

Staronový poslanec Vítězslav Jandák (ČSSD) je známý lidovým a otevřeným přístupem k politice i ke kolegům ve sněmovně. Stejně otevřeně v rozhovoru ParlamentníchListů.cz sdělil, proč by měl Bohuslav Sobotka odejít z postu předsedy ČSSD, neboť volební výsledek sociální demokracie je ostudný. Navíc řekl nehezké věci i na konto Jiřího Dienstbiera. „Za Dienstbierem nevidím píli, práci a ani tah na branku. Vidím jen neúspěšného šťourala,“ pronesl Jandák.

Jandák: Prokristapána! Katastrofa. Sobotko, odejdi. A šťourale Dienstbiere, něco o tobě vím...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vítězslav Jandák

Pane poslanče, i vy jste byl zvolen pro další čtyři roky do dolní parlamentní komory. Dostal jste dokonce velký počet preferenčních hlasů. Máte plán, co chcete ve sněmovně prosadit v dalším volebním období?

Já vám teď nemůžu říkat, jaký bude plán. My si totiž musíme napřed vyřešit věci, které nyní bují v sociální demokracii, neboť náš volební výsledek považuji za ostudný. Je to největší prohra ČSSD v novodobé historii. Proto i mne překvapil Bohuslav Sobotka, že doteď nepoložil mandát. Vždyť i předseda SPD v Německu, když místo 40 dostali 24 procent, tedy více než my, svůj mandát dal k dispozici. Takže čekám, jak se vyřeší tato věc a doufám, že se vyřeší k dobrému, že předseda odstoupí a přijde tam nové vedení. Potom uvidíme, jaká bude situace v Poslanecké sněmovně, neboť jen u nás je  přes polovinu nových poslanců. A ti lidé se musí v tom prostředí zorientovat, musí se naučit poslanecké řemeslo a to bude nějakou dobu trvat. Takže dávat si před sebe nějaké velké plány, když nevím, v čem budu, tak to je samozřejmě těžké. Zůstávají ale staré plány, kupříkladu to, že jižní Čechy jsou jediné, které mají dálniční spojení s centrem, což znamená, že takovéto věci jsou k řešení. A také bych rád zvýšil zaměstnanost a i další věci. Ale to se dá všechno řešit až poté, když se vyřeší situace v ČSSD. Nevíme ani ještě, s kým ta vláda bude složená a bude-li vůbec v té vládě sociální demokracie. Takže uvidíme.

Jak ale hodnotíte samotné volby, co se týče dopadu na levici?

Je to absolutní katastrofa! Když se ale podíváte na to, čím vyhrává Angela Merkelová v Německu, tak ať se na mne nezlobí, to je v podstatě vybraný program sociální demokracie. Dnes ovšem všechny strany na politickém trhu používají všechno, co by mohlo a také mělo lidem nějak prospět. Tak by se to mělo odehrávat i u nás, což znamená, že jsou věci, které by měly platit, i když je tady striktní dogma dělení na levici a pravici. To přitom už dnes ve světě neplatí. Tím však nechci říci, že by neměly existovat pravicové a levicové strany.

Jaká koalice by podle vás měla smysl? Mohla by to být ČSSD s ANO a s KDU – ČSL?

To je trošku málo. My se nemusíme otáčet jen na Německo, ale můžeme omrknout i model anglosaský, což znamená podívat se i na blairismus v Anglii. A já myslím, že by to pro nás mohlo být inspirativní.

Co se týče Jiřího Dienstbiera, který říká...

Kdo je Dienstbier? Promiňte, ale pan Dienstbier je řadový senátor, který není členem žádného orgánu sociální demokracie. Já nevím, proč se všichni ptají právě na něj. Možná, že je vysoký a má hodně vlasů. Jinak jsem za ním neviděl kus politické práce. Naopak bych Jiřímu Dienstbierovi vytknul, že díky té své ctižádosti a hlouposti byl dán vedením sociální demokracie jako kandidát sociální demokracie na prezidentské volby, když přitom předem všichni věděli, že to nemůže vyhrát. A prezidentské volby také něco stojí. Pokud vím, tak pan Dienstbier neplatil ze svých peněz vůbec nic, takže ony volby platila ze své pokladny ČSSD, tedy i já a proti mé vůli. A tam se mluví o milionech korun. Když nějakého koně dávám do závodu, tak mu samozřejmě také dávám šanci na vítězství, ovšem my jsme do dostihu dali v podstatě koně, který jen měl doběhnout kvůli nějakému koloritu do počtu. To bylo také špatně... On například se mnou a s panem Mládkem měl na starosti – a to už je pomalu rok nazpátky – jednání o církevních restitucích a vypracování určitého plánu. Sešli jsme se jednou v Lidovém domě a od té doby nic nesvolal. Já chápu, že předseda Sobotka si pak vyměnil stínového ministra Jandáka za stínového ministra Krejčího... Ale pokud vím, tak se dál na ničem takovém už nepracovalo. Takže abych to shrnul, já za panem Dienstbierem nevidím píli, práci a ani tah na branku, prostě nic. Vidím jen neúspěšného šťourala!

On ale kromě jiného tvrdí, že kdyby se Bohuslav Sobotka vzdal mandátu předsedy ČSSD, že to bude jen krok k tomu, aby stranu ovládl Miloš Zeman...

Prokristapána! Zeman je první levicový prezident! Všichni od začátku si měli říci, že budou držet palce Zemanovi jako prvnímu levicovému prezidentovi, který se svým programem a názory a životními postoji se k tomu hlásí. Takže já nevím, proč by měl být pro levici nebezpečný levicový prezident? Potom zřejmě nebudeme levicovou stranou...

Co soudíte o hnutí ANO Andreje Babiše a o Úsvitu Tomia Okamury?

Nebudu hodnotit ostatní kolegy, kteří se do Poslanecké sněmovny probojovali. Každopádně blahopřeji panu Babišovi, že se tam dostal a blahopřeji i panu Okamurovi. Já ovšem nevím, co budou prosazovat, jak se budou chovat ve skutečném politickém boji.

Máte ale z nich snad nějaké osobní pocity?

Určitě se nesnížím k tomu, abych kritizoval skutečného vítěze voleb, což je pan Babiš, protože by to mohlo zavánět závistí. Ale ona to závist popravdě je, že je mezi ČSSD a ANO rozdíl jeden a půl procenta, což je opravdu, ale opravdu velmi frapantní. Já počkám, co pan Babiš udělá. Je to možná náš budoucí koaliční partner, takže jsem jen v situaci, kdy mu mohu pogratulovat stejně jako panu Okamurovi, z něhož si každý dělal srandu. Jenže Tomio Okamura se do sněmovny dostal oproti jiným stranám, které byly vznešené, noblesní a třeba i rapovaly dobře jako Strana zelených. Jenže ta kvůli tomu, co mají za sebou, se nemůže nikdy do sněmovny dostat. I když jim média obrovsky fandí.

Zajímá mne také váš názor na TOP 09 a ODS. Jak byste zhodnotil volební výsledky této pravice?

V tomto případě nemluvme o pravici, neboť ODS není pravice. ODS je v podstatě taková růžová strana, která je v zoufalém stavu, a vedla ji velmi neúspěšná politička, jež se jmenuje Němcová. Podle mne ji mohla časem dovést do ještě horšího výsledku. No a Schwarzenberg, který vede TOP 09? Upřímně, vždyť se na to podívejte! Copak tento člověk může něco vést? Dnes už vůbec nic! Ať se na mne nezlobí, ale já si myslím, že pravice musí stavět úplně od začátku na zelené louce. Víte, on opravovaný a lepený barák nestojí za nic, a v tomto případě, když je po velkém bombardování, tak se musí postavit nový barák. A já bych přál pravici, aby postavila nový dům, který by nám konkuroval. Zatím nám konkurují tím, že „nakoupili“ umělce a média.

Souhlasil byste s tou tezí, že je Miroslav Kalousek faktickým předsedou „topky“?

Tady bych osobně protestoval, neboť všichni svádí všechno na Kalouska. Nechť si všichni uvědomí, že předseda, který zodpovídá za všechny návrhy, za základy této strany, se jmenuje Karel Schwarzenberg, i když v poslední době si nejsem jistý, zda se tak skutečně jmenuje. Kalousek je místopředsedou strany, takže neunášejme se k nějakému prapodivnému pocitu, že Schwarzenberg je slušný a Kalousek je lotr. Kalousek není lotr, je místopředseda, který plní příkazy pana Schwarzenberga. Já čekám jenom na to, když si toto konečně všichni uvědomí.

Chtěla jsem se zeptat, zda má podle vás TOP 09 nějakou budoucnost...

Schwarzenberg je předseda TOP 09 se vším všudy, takže veškerá zodpovědnost, jako u nás na Sobotku, tak tam padá na Schwarzenberga. Nesvádějme věci na Kalouska, on si to nezaslouží. A to říkám i přes názory, které vůči němu mám.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…