Jandák s Kalouskem se přeli, kolik má brát ten „pitomej poslanec“

07.11.2014 17:28

Aby těch zmatků dnes v Poslanecké sněmovně nebylo málo, tak se poslanci navíc dohadovali i o tom, zda má mít „ten pitomej poslanec“ od ledna příštího roku platový základ 55 tisíc korun, nebo vyšší. Než to totiž dnes poslanci tzv. zapíchli, tak v úvodním kole projednávání probírali růst platů ústavních činitelů. Byl to ale právě poslanec z ČSSD Vítězslav Jandák, kdo si kolem toho neodpustil nejapné poznámky o „pitomejch poslancích".

Jandák s Kalouskem se přeli, kolik má brát ten „pitomej poslanec“
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vítězslav Jandák řeční ve sněmovně

Jak charakterizovat jednání Poslanecké sněmovny dnes? Procedurální zmatky, následné přestávky pro jednání klubů a také probírání toho, co napsal na konto ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka na svém Twitteru ministr financí Andrej Babiš (ANO), který je momentálně v zahraničí na jednání ekonomických ministrů EU. Zmatky kolem procedur vznikly hlavně tím, že poslanci měli rozdělané hned tři schůze komory najednou, a z toho dvě mimořádné.

„Nás už to fakt nebaví. Vážně nás to nebaví,“ poznamenal k tomu předseda poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek, když poslanci otevřeli po 14. hodině 19. schůzi a ve sněmovně zazněla žádost k tomu, aby právě probíraná norma, což bylo zvýšení platů ústavních činitelů, byla projednána ve výborech ve zkrácené lhůtě třiceti dnů.

„Návrh, který teď přednesla paní ministryně, měl padnout v rozpravě. My jsme si tady něco povídali o profesionalitě. K té profesionalitě patří, že návrhy padají tehdy, když padat mají. To znamená v rozpravě,“ vysvětlil k tomu Kalousek.



Předtím ale poznamenal, že je ve sněmovně „služebně nejstarší“ a „něco tak strašného a nekompetentního v řízení schůze ještě nezažil". Schůzi v tu chvíli řídil lidovec Jan Bartošek.

Kalousek: Vládo, jste amatéři!

„Vládo, jste totální amatéři, jste diletanti, neumíte to,“ zahlaholil také Kalousek, neboť se ukázalo, že v záplavě žádostí o vyřazení některých bodů z programu schůze a následných dalších žádostí se již málokdo vyzná. Pravicová opozice k tomu pak zmiňovala, že kabinet nezvládá ty normy, jež chce do konce roku ještě stihnout prohlasovat, na jednání dolní komory protlačit včas.

Zřejmě kvůli zmatkům pak sněmovna dnes nedokončila ani zmiňované úvodní kolo jednání o růstu platů ústavních činitelů zhruba o jedno procento. Mluví se proto o svolání mimořádné schůze, která by se mohla uskutečnit patrně ve druhé polovině listopadu. Vláda chce novelou odvrátit skokové zvýšení platů prezidenta, členů vlády nebo poslanců a senátorů asi o čtvrtinu.

„Co se tohoto tématu týče, víte, dělejme ze sebe blbce, on nás stejně národ mít rád nebude, uvědomte si to,“ rozčísnul ale debatu o platech poněkud komicky socialista Vítězslav Jandák.

„A pro národ, ač tu média nejsou, bych chtěl jenom upozornit, že ten pitomej poslanec má základ 55 tisíc korun a dává zákony této země. Je - de iure - nadřízený například ředitelům státních firem. A kolik berou tito ředitelé státních firem? Přes půl milionu měsíčně a plus mají tzv. benefity. Dřív se tomu říkalo prémie. A to jsou milionové částky!“ burácel dále Jandák.

Ne, že by tu pitomci nebyli

„Pro toho pitomýho poslance je to dost, ne ale, že by tu nebyli. Pro toho chytrého je to nedůstojné," poznamenal k tomu následně s nadsázkou Kalousek, který ale prý jinak cítí sympatie vůči vystoupení Jandáka.

„Víte, tady se to dělí na geniální poslance a blbé poslance. Já jsem samozřejmě, pane kolego, myslel sebe tím blbým poslancem. Vy jste ten génius,“ dodal na to Jandák, čímž si vysloužil smích v sále a potlesk od kolegů napříč politickým spektrem.

Poslanci ale přese všechny zmatky tuto normu hlasováním postoupili k posouzení do výborů. Jenže opoziční kluby si následně poté vyžádaly přestávky a řádná říjnová schůze dolní komory, jež se protáhla na tři týdny, tak proto dnes skončila.

Sobotka: Opozice znemožnila dokončení prvního čtení

„Podle mého názoru tím, že si opozice požádala o přestávku, tak vlastně znemožnila dokončení prvního čtení na této schůzi Poslanecké sněmovny," komentoval později pro novináře tento fakt premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). K předloze se podle něho bude nutné vrátit asi na mimořádné schůzi, příští týden o tom má jednat koalice.

Předloha počítá s růstem základny, od níž se platy ústavních činitelů odvíjejí, o 517 korun. V následujících čtyřech letech by činila 52.248 korun. Pokud by norma neplatila, platy by se vypočítávaly ze mzdové základny 65.103,50 koruny. Takové zvýšení by státní rozpočet vyšlo příští rok na 118,6 milionu korun. Návrh státního hospodářského plánu skokový růst platů nepředpokládá. Podle navrhovaných pravidel by měl stát vydat na platy ústavních činitelů o 4,6 milionu korun víc než letos. Od platové základny se odvíjejí i různé náhrady.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…