Je nejvyšší čas na návrat Klause do čela ODS, zní od občanských demokratů

08.08.2013 16:53

Poslanec ODS Boris Šťastný říká, že by ODS měla požádat Václava Klause o návrat do ODS minimálně do pozice čestného předsedy, případně tedy i předsedy strany. Mezi některými občanskými demokraty to vyvolalo velmi příznivou odezvu.

Je nejvyšší čas na návrat Klause do čela ODS, zní od občanských demokratů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Václav Klaus

„S ohledem na to, v jaké hluboké krizi ODS je, si myslím, že přišla vhodná doba na návrat Václava Klause, pokud již tedy není pozdě. Strana by ho měla vyzvat, aby se vrátil nejméně do pozice čestného předsedy,“ řekl ParlamentnímListům.cz Šťastný.

„Pokud říkám, že nejméně do pozice čestného předsedy, tak to znamená, že případně i do pozice předsedy strany,“ dodal Šťastný na dotaz, co míní výrazem „nejméně do pozice četného předsedy“.

Určitě zlepšit vztahy, je jedno jak

ParlamentníListy.cz oslovily členy ODS, co si myslí o návrhu Šťastného, aby se Václav Klaus stal čestným předsedou či předsedou ODS.

Šéf europoslanců ODS Jan Zahradil míní, že je určitě nutné zlepšit vztahy mezi ODS a Václavem Klausem a je mu vcelku jedno, jakou formou se to stane. „Dlouhodobě jsem stoupencem toho, aby ODS napravila vztahy se svým bývalým předsedou Klausem, které jak za Mirka Topolánka, tak i za Petra Nečase nebyly nijak dobré. Je mi celkem jedno, jakou formou se to udělá. Myslím si, že o post předsedy by ani nestál. Funkce čestného předsedy je na diskusi. Já jsem s Václavem Klausem někdy minulý či předminulý měsíc komunikoval a bylo to velmi milé. A vím, že s ním komunikují i jiní členové ODS a to je naprosto v pořádku. Nicméně toto nás samo o sobě nespasí,“ řekl ParlamentníListům.cz Zahradil.

Ing. Jan Zahradil

  • ODS
  • Řekněme NE evropské federaci!
  • europoslanec

Zahradil si současně rýpnul do Šťastného, protože poslanec Jan Florián byl stejně jako Šťastný členem ODS Praha 10.

„Když tady s tou iniciativou na záchranu ODS přichází pan poslanec Šťastný, tak považuji za nutné říct, že by nás mimo jiné spasilo i to, kdyby si lidé jako pan poslanec Šťastný místo rozdávaní dobrých rad udělali nejprve pořádek ve svých oblastech, protože to byla ODS Prahy 10, která vyprodukovala a poslala do sněmovny někoho takového, jako byl Florián. To je něco, co se příště nesmí opakovat. Nemůžeme posílat do sněmovny lidi, kteří v rozhodující chvíli podrazí a podkopnou nějaké dohodnuté řešení. A už je jedno, jestli to je z důvodu, že je někdo podplatil, nebo je někdo řídí. Takže bych byl rád, aby Boris Šťastný přispěl k tomu, aby byl pořádek v Praze 10,“ dodal Zahradil.

ODS, má-li přežít, musí projít zásadní viditelnou změnou

„S myšlenkou návratu Václava Klause už koketuji alespoň rok a půl. Podporuji kolegu Šťastného a aktivně se chci podílet na přesvědčování Václava Klause, aby se vrátil. ODS musí totiž znovu zvednout téma ochrany svobody jednotlivce jako zásadní programový princip. Budoucí vývoj ukáže, že to je základní filozofická otázka politiky napravo od středu. Právě v tomto smyslu může Václav Klaus ODS velmi pomoci,“ myslí si poslanec ODS Walter Bartoš.

„Vedení ODS šlo středečnímu debaklu ve sněmovně při hlasování o vládě Jiřího Rusnoka po celé měsíce, ne-li léta naproti. V kombinaci s chybnou vládní hospodářskou a daňovou politikou a s podporou kroků vedoucích k proměně parlamentní demokracie v demokracii přímou, výbušnost v ODS dosáhla kritické meze. ODS, má-li přežít, musí projít zásadní viditelnou změnou. Návrat Václava Klause jednou z takových změn je. Ale nesmí to být změna jediná. A nejen personální,“ řekl redakci europoslanec Ivo Strejček.

Senátor Milan Pešák souhlasí se Šťastným: „Byť krize ODS je menší, než je mediálně prezentováno, Václav Klaus je výjimečná osobnost a státník, který pro ODS hodně udělal a byl by jí prospěšný i dnes. Že se ODS chovala tak, že se Václav Klaus vzdal čestného předsednictví, považuji dodnes za jednu z jejích největších chyb.“

Jestli se Klausovi bude vůbec chtít...

„Souhlasím s Borisem v tom, že současná situace, do které ODS domanévrovala pod vedením svého posledního řádně zvoleného předsedy, je taková, že nyní se už bez předsedy, který by měl schopnost mít nějakou srozumitelnou a jasně zformulovanou vizi, měl schopnost vést, inspirovat a sjednocovat stejně smýšlející lidi, bez předsedy, který by měl charisma a alespoň elementární věrohodnost a konečně i bez předsedy, který by nebyl buď zcela ve vleku svého pubertálního a hamižného chlapce a nebo svého ambiciózního panovačného děvčete, se do nějaké významnější politické role bude vracet jen těžko,“ řekl poslanec Aleš Rádl.

„Václav Klaus by se nepochybně na roli takového předsedy hodil, ale nevím, jestli se mu při pohledu na to, kam až jsme se teď lidsky i programově dostali, chce takovou misi přijímat a taky nevím, kdo a jak by ho o něco takového měl žádat, aby to mělo nějakou smysluplnou vážnost,“ dodal Rádl.  

„Je-li Václav Klaus bůh, tak ano. Protože už jenom nějaký bůh může zachránit v nadcházejících volbách celou českou pravici, nejenom ODS, a tím zabránit nástupu socialistů a komunistů k moci. Z dlouhodobého hlediska je jedinou šancí pro přežití ODS návrat ke skutečným kořenům. Jsem si vědom, že to může znít jako otřepané klišé, ale pokud nemá ODS dopadnout jako ODA či Unie svobody, musí se vrátit k idejím vtěleným Václavem Klausem do slavných Poděbradských artikulů: Nezadlužené budoucnosti s nízkými daněmi, malému levnému státu bez nesmyslné byrokracie, sociálnímu a zdravotnímu systému postavenému na solidaritě zodpovědných a hlavně k nedotknutelnosti soukromí a ochraně občanských svobod. Jaká v tomto příběhu má být role Václava Klause, nevím, záleží to určitě hlavně na něm a vedení ODS, ale jsem přesvědčen podobně jako poslanec Šťastný a řada dalších, že členská základna i zbytek našich voličů po tom čím dál víc volají,“ uvedl poslanec Pavel Bém.

Je nejvyšší čas na návrat Václava Klause do čela ODS

„Víc pokazit v ODS už to snad nelze, i když každý den mám pocit, že někdo sype pepř do krvácející rány. Zkusit by se to s Václavem Klausem mohlo. Je to jedna z možných variant, jak se pokusit zvednout z hrobu,“ míní senátor za ODS Zdeněk Schwarz.

„Je nejvyšší čas na návrat Václava Klause do čela ODS. Čím dříve se vrátí, tím lépe pro republiku i pro ODS,“ říká europoslanec Hynek Fajmon.

„Role Václava Klause v boji o záchranu a udržení liberálně-konzervativních hodnot v české občanské společnosti se mě jeví z personálního hlediska jako velmi žádoucí, nezbytná a nakonec i logická,“ uvedl předseda ODS ve Zlínském kraji Libor Lukáš.

Podmínka nutná, nikoli dostačující

„Ano. Pro renovaci a budoucí úspěch ODS je spolupráce se zakladatelem této strany a tím, kdo položil její hodnotové a principiální základy, nezbytná. Nezbytná neznamená na druhé straně dostačující. Projevit enormní úsilí musí rovněž členská základna, a to především na regionální úrovni. Její kvalita v jednotlivých regionech je v současnosti jednou z mála deviz, se kterými ODS nyní disponuje. I ta musí projevit hlasitou poptávku, že si změny přeje, následně se na nich podílet a snažit se je prosadit,“ míní člen Výkonné rady ODS Jan Skopeček.

„Boris Šťastný má pravdu,“ reagoval krátce poslanec David Vodrážka.

„Pana prezidenta Václava Klause jsem si vždy velmi vážil a vážím dodnes, a to historicky ve všech jeho politických pozicích. ODS, kterou jako předseda od počátku vedl a vybudoval v nejsilnější a nejrespektovanější pravicovou stranu, je nyní na existenční křižovatce. Nejsem si ale jist, jestli by hned v této fázi měla kohokoli z venku žadonit o záchranu. Měla by se nejdříve sama vnitřně očistit a zbavit personálního odpadu, jako jsou Florián a Úlehla. Pan prezident Klaus určitě sám vyhodnotí situaci a pokud sám uzná za vhodné a potřebné ODS poskytnout pomoc, určitě tak učiní sám a vlastní iniciativou. Já bych ho v této chvíli nežádal,“ říká poslanec Pavel Svoboda

„Zatím si o tom nic nemyslím,“ usmíval se poslanec David Šeich. „Od pana Šťastného jsem něco takového čekal,“ reagoval místopředseda ODS v Plzeňském kraji Roman Jurečko.

Těch ran ODS už dostala více, než si snad zaslouží

Ne všichni v ODS jsou ale z myšlenky, že by Klaus stanul v čele ODS, nadšeni. „Mám odlišný názor. Václav Klaus se s námi rozešel a dle mého si dokážeme pomoci. Jen nás musí opustit lidé, kteří nechápou, že být členem politické strany znamená používat rozum a uctívat většinový názor. Jen bezohlední jednají jako někteří včera,“ řekl místopředseda Senátu a šéf ODS v Libereckém kraji Přemysl Sobotka.

„Neposlouchám a nečtu, co říká tento kolega. Neberu ho vážně,“ reagovala na Borise Šťastného poslankyně Lenka Kohoutová.

„Jen to ne. Těch ran ODS už dostala více, než si snad zaslouží,“ odmítla poslankyně Jaroslava Wenigerová Klause v čele ODS.

Václav Klaus založil ODS a byl jejím předsedou od 21. dubna 1991 do prosince 2002. Pak se stal čestným předsedou strany a 6. prosince 2008 se na 19. kongresu ODS v pražských Vysočanech této funkce vzdal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

21:00 V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

Ratifikační proces Istanbulské úmluvy nedávno zarazili senátoři, když tento mezinárodní dokument odm…