Je odvážný. Je mi na zvracení. Chce nás dostat do područí Ruska. Pár hlupáků oživuje studenou válku. Politici hodnotí, že Zeman pojede do Moskvy

02.01.2015 15:44

ANKETA Podle informací ParlamentníchListů.cz se prezident republiky Miloš Zeman zúčastní květnových oslav 70. výročí konce druhé světové války. Co na to naši volení představitelé?

Je odvážný. Je mi na zvracení. Chce nás dostat do područí Ruska. Pár hlupáků oživuje studenou válku. Politici hodnotí, že Zeman pojede do Moskvy
Foto: KPR
Popisek: Český prezident Miloš Zeman se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem. Vpravo vzadu prezident USA Barack Obama

V roce 2015 si svět kromě řady dalších významných výročí připomene také sedmdesát let od ukončení nejkrvavějšího válečného konfliktu v dějinách lidstva, tedy druhé světové války. Velkolepé oslavy jsou očekávány v Moskvě, neboť pro Rusy je vítězství ve Velké vlastenecké válce velmi prestižní záležitostí. 

ParlamentníListy.cz požádaly české politiky, aby se vyjádřili k účasti českého prezidenta na oslavách vítězství v Moskvě. Většina politiků se Zemanovou účastí spíše souhlasí a připomíná obrovský podíl Ruska na porážce nacistického Německa. Někteří říkají, že je symbolické i dnes, kdy na Ukrajině působí otevřeně fašistické síly. Výhrady k Zemanovu rozhodnutí se nejvíce objevují v TOP 09.

Na dotaz ale neodpověděli předáci vlády a koalice: premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka, předseda ANO a ministr financí Andrej Babiš, ani vicepremiér a předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

Prezident se snaží zvrátit naši prozápadní orientaci a dostat nás zpět do područí Ruska

 „Myslím si, že 70. výročí osvobození od fašismu si zaslouží oslavy větší než vylodění v Normandii a úctu si zaslouží zejména ti, kteří se na osvobození naší vlasti nejvíce podíleli. A to byli právě vojáci Rudé armády,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz místopředseda Poslanecké sněmovny a předseda KSČM Vojtěch Filip.

„Je to standardní projev úcty vůči vojákům, kteří naši vlast osvobodili od nacismu. Prezidenti vítězných států se takto setkávají na vícero místech od Normandie po Polsko. Je dobře, že i český prezident má tu čest zúčastnit se pocty vojákům země, která přinesla mnoho obětí a nesla největší tíhu bojů s nacistickým Německem – bez ohledu na režim, který tem panoval a mýty, které z této doby panují,“ říká předseda Úsvitu a poslanec Tomio Okamura.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

„Prezident se svými kroky dlouhodobě snaží zvrátit prozápadní orientaci naší země a dostat nás zpět do područí Ruska,“ komentovala věc místopředsedkyně TOP a poslankyně Helena Langšádlová.

„Pokud byl pan prezident pozván, pak je nejen slušné, ale i logické, aby se oslav zúčastnil. Nemohu souhlasit s návrhy, aby pan prezident pozvání ignoroval. Podle mého názoru je právě teď nutná diplomatická ofenziva vůči Ruské federaci. Bez politického řešení nedojde k tolik potřebné bezpečnostní stabilitě na východní Ukrajině,“ soudí místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Antonín Seďa.

„V samotném úmyslu prezidenta zúčastnit se této akce nespatřuji nic zvláště problematického,“ reagoval pro ParlamentníListy.cz místopředseda Poslanecké sněmovny a první místopředseda STAN Petr Gazdík.

„Určitě se zúčastní i dalších oslav, které budou provázet kulaté výročí vítězství nad fašismem,“ reagoval místopředseda Senátu Zdeněk Škromach z ČSSD.

Nejde přeci o oslavu Putina a ani Stalina, ale o vítězství nad fašismem a nacismem

„Myslím, že bychom neměli zapomínat na historii válek, které stály životy desítky milionů lidí na celé planetě. A také na důvody a okolnosti jejich vzniku. V případě druhé světové války bylo právě Československo na jejím začátku obětováno ´mírovému´ řešení. Proto slavíme tato výročí – na náměstí v Moskvě, na pláži Omaha v Normandii i v norském Longyerbinu na Špiceberkách. Takže jsem tuto informaci z médií prostě přijal,“ uvedl poslanec ANO Stanislav Berkovec

„Pokud to spojí s lobbováním za české zájmy, i obchodní, tak proč ne?“ reagoval senátor ODS Jaroslav Zeman.

„V Den Evropy, který je také 9. května, to může vyvolávat rázné komentáře,“ reagoval europoslanec KDU-ČSL Pavel Svoboda.

„Takové pozvání se jen těžko odmítá a měl by jej přijmout každý seriózní státník, kterému záleží na míru a spolupráci v Evropě,“ myslí si poslanec Úsvitu Milan Šarapatka.

„Proč by prezident neměl poděkovat těm, jejichž rodiče a prarodiče nám přinesli za cenu statisíců životů svobodu? Bez jejich vítězství nad fašisty bychom dnes už nebyli – Němci by nás jako národ vyhladili. Je to od prezidenta Zemana za současné hysterie a mediální nenávisti proti Rusku odvaha. Já si jí u něho cením a o to více si ho vážím. Jistě ho budou kritizovat ti, kteří podporují fašisty, kteří jsou dnes u moci a v bezpečnostních složkách na Ukrajině. Rudá armáda totiž válčila i s banderovci, kteří spolupracovali s nacisty. I takovou to má symboliku pro dnešek,“ řekl senátor Jaroslav Doubrava.

 „Proč by ne? Jistě nebude sám – nejde přeci o oslavu Putina a ani Stalina, ale o vítězství nad fašismem a nacismem, na němž měly miliony vojáků Rudé armády rozhodující podíl,“ míní místopředseda KSČM a poslanec Jiří Dolejš.

„Myslím, že nejde ani o to, zda tam prezident bude, či nikoli. Jde o to, co tam bude říkat, a toho se všichni bojíme! Je velký rozdíl mezi tím, pokud hlava státu uctí svou přítomností památku padlých během druhé světové války a oslaví vítězství spolu s ostatními, a tím, pokud bude jako jedna z mála hlav států pochybovat o účinnosti ekonomických sankcí, zpochybňovat přítomnost ruských vojáků na východní Ukrajině či dokonce možná provolávat, že se k Putinovi přijel učit, jak to vzkázal onehdá v Číně,“ uvedl místopředseda TOP 09 a poslanec Marek Ženíšek.

„Sovětská armáda nás spolu se spojenci zbavila fašismu, na to bychom zapomínat neměli, stejně jako na jednoznačně kategoricky odsouzeníhodné následující období po válce, kdy se SSSR podílel na ztrátě svobody a zmaření obrovského množství lidských osudů a životů nejen u nás. Prezident svou účastí na ceremoniálu bohužel otevírá bolesti a rány let minulých a my bychom měli hledět spíš dopředu,“ říká poslanec ODS Petr Bendl.

„Obětem války je vhodné vzdát úctu. Jen se obávám, aby pan prezident zase neudělal nějakou ostudu. Čeho se ale hodně bojím, že Putin si z oslavy udělá osobní nacionalistickou show,“ říká místopředseda poslaneckého klubu TOP 09 František Laudát.

Moje rodiče zachránila Rudá armáda před gestapem  

„Co říkám na to, že prezident České republiky, kterou tehdejší Londýn a Paříž v roce 1938 zradili a fašistické Německo ji okupovalo, jede na oslavu porážky fašismu do Moskvy? Že tam jede prezident republiky, která přišla během druhé světové války o 360 tisíc svých občanů? Prezident země, v níž fašisté srovnali se zemí Lidice, jejich obyvatele povraždili a děti dali na převýchovu? Prezident země, které fašisté vypálili obce Ležáky a Jevíčko? Prezident republiky, jejíž vojáci v bojích proti fašismu umírali na všech frontách tehdejší války, aby přispěli k porážce fašismu. Tak tomu prezidentovi za jeho účast na 70. výročí vítězství v druhé světové válce děkuji. Je to i po 70 letech poděkování těm, kteří nesli největší břímě osvobození a porážky nad fašismem. Kdybych měl tu možnost, také bych se této oslavy zúčastnil. Poděkoval bych i tak za svůj život. Moje rodiče osvobodila Rudá armáda ze zadržovací cely gestapa. Je mi na zvracení ze současného překrucování dějin, které si nezadá s tím, co tady předváděl minulý režim. Je mi na zvracení z tolerance fašismu, který je dnes nejvíce vidět na Ukrajině. Proto skončím Titovým pozdravem: Smrt fašismu, svoboda národu!“ řekl ParlamentnímListům.cz pohnutě poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna.

„A kde jinde by se měl oslav vítězství ve druhé světové válce zúčastnit? Nebo i tato událost bude vnímána jako zrada prezidenta? Já s prezidentem naprosto souhlasím,“ říká poslanec KSČM Vojtěch Adam.

Poslanec ČSSD Jiří Koskuba v prezidentově účasti problém nevidí. „Bude to kulaté sedmdesáté výročí konce strašné druhé světové války. A pokud vím, tak Rusové za cenu nemalých obětí patří mezi hlavní vítěze. Není chybou milionů řadových vojáků a civilistů, co v ní bojovali, trpěli a mnozí padli, že pár cynických mocichtivých hlupáků opět oživuje zatím aspoň studenou válku. Na tyto oslavy, ať tam či tam, by se měli sjet všichni papaláši světa. Včetně Němců. Zajít se poklonit na vojenské hřbitovy. Třeba je trkne, kam nás zase ženou. S ohledem na historii i okolnosti tedy považuji návštěvu právě českého pana prezidenta v Moskvě za slušnost. Věřím, že podobně se zachovají další pozvané hlavy států. Jak vítězů, tak poražených. Ač naštěstí válku nepamatuji, dodnes mne trápí a stydím se, jak jsme se k některým vlastním hrdinům uměli chovat v padesátých letech. Nedělejme už, sakra, podobné chyby,“ vysvětlil poslanec.

Profašistická uskupení na Ukrajině se projevují čím dál bezostyšněji

„Přiznám se, že této otázce – jejímu smyslu - tedy moc nerozumím. Co bych měl tomu říkat? Opravdu si myslím, že slavit konec druhé světové války má smysl - a velký, obzvláště v kontextu dnešních skutečností, kdy profašistická uskupení na Ukrajině se projevují čím dál bezostyšněji. Byli jsme zemí zasaženou a poznamenanou touto válkou, armáda tehdejšího Sovětského svazu měla bez nejmenších pochyb největší zásluhu na porážce fašizmu a našem osvobození. Ztrátou paměti rozhodně netrpím. Spíše - co bych tomu říkal, kdyby se náš prezident těchto oslav zúčastnit nechtěl, ne? To, že se náš prezident takové oslavy zúčastní, pokládám za naprostou samozřejmost!“ reagoval poslanec Úsvitu Karel Fiedler

Poslanec ČSSD Richard Dolejš nevidí důvod, proč by se náš prezident nemohl zúčastnit tak významné události, jako je moskevská oslava. Připomíná, že Rusové se na vítězství podíleli největší měrou a nejvíce obětmi na životech a jejich podíl nelze zpochybňovat, stejně jako podíl západních spojenců.

„Nebýt spojenectví tehdejších demokratických mocností Západu a zemí spadajících do sféry Ruska, tak by válku vyhrálo nacistické Německo, což by pro lidstvo byla katastrofa. Náš národ by zřejmě prošel z části likvidací, z části germanizací a z většiny by byl odsunut na Sibiř. Bylo hloupé, když roli Západu bagatelizoval komunistický režim, stejně tak je nyní hloupé, když řada napravených bývalých komunistů a nyní pravdoláskařů ignoruje roli Rusů při porážce Hitlera a jeho zrůdného státu. Někteří jsou ode zdi ke zdi. Proto účast našeho prezidenta je projevem slušnosti a objektivního pohledu na výsledek druhé světové války. Jinou kapitolou byla Jaltská dohoda a chování Stalina po druhé světové válce. To je samozřejmě smutná kapitola,“ vysvětlil pro ParlamentníListy.cz Dolejš.     

„Pan prezident obdržel pozvánku na oslavy 70. výročí Dne vítězství, které se konají 9. května 2015 v Moskvě. Pan prezident toto pozvání přijal, stejně jako tomu bylo loni u příležitosti oslav vylodění v Normandii,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Jiří Ovčáček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…