Bohuslave Sobotko, pozor. Z premiérovy domovské Moravy zní varování

17.03.2015 14:22

Jihomoravská sociální demokracie nemá ve vedení strany po sjezdu – kromě samotného předsedy Sobotky – své zástupce. Přitom v minulých letech mívala až čtyři místopředsedy (2011).

Bohuslave Sobotko, pozor. Z premiérovy domovské Moravy zní varování
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka s Michalem Haškem

Na víkendovém sjezdu ČSSD za jižní Moravu do nejužšího vedení strany kandidovali jen dva politici – Bohuslav Sobotka na předsedu a Jeroným Tejc, který se ucházel o post statutárního místopředsedy. Bývalý „pučista“ Tejc nakonec neuspěl ani ve volbě řadového místopředsedy. Před sjezdem a volbami místopředsedů přitom ve své zprávě pro sjezd Bohuslav Sobotka připomínal, že účastníci neúspěšného pokusu o puč se i poté věnovali „organizaci jakési permanentní vnitrostranické opozice“. Jediným, zástupcem jižní Moravy tak po sjezdu zůstal sám.

Názory na dopad těchto skutečností se v jihomoravské ČSSD liší. „Bohuslavu Sobotkovi se podařilo prohlasovat vše, co na sjezdu chtěl. Ale to nevypovídá o jeho skutečné podpoře mezi členy strany a především voliči sociální demokracie. Jeroným Tejc získal významnou podporu a stal se viditelnou osobou odlišnou od Sobotkova vedení sociální demokracie. Naopak někteří členové Sobotkova vedení jsou neznámí a bez čitelných politických názorů. Nečas v ODS také v roce 2010 i 2012 ve volbách předsedy uspěl a porazil vnitrostranickou opozici, ale přesto v roce 2013 padl,“ říká vlivný jihomoravský člen ČSSD Zdeněk Koudelka. Hlavním problémem sociální demokracie podle něj je její koaliční partner Andrej Babiš. „Toho Sobotka neporazil, ani nezastínil,“ zdůraznil Koudelka.

Anketa

Podpořili byste Michala Haška v boji o vedení ČSSD?

60%
32%
hlasovalo: 926 lidí
Ostří pohledu na ústup jižní Moravy z výsluní mírní předseda Krajského výkonného výboru Jihomoravského kraje Zdeněk Dufek, podle nějž sjezd není o tom vytvářet nějaké protiváhy, ale jeho cílem bylo zvolit vedení, modernizovat stanovy a stanovit programové priority. „Jeroným Tejc postoupil do druhého kola. To je čestný neúspěch. Kdyby dostal nějakých padesát hlasů, byl by to jasný signál, že není ve straně žádán. Bývalý poslanec pan prof. Ivan Ohlídal mi dal jednou cennou radu. Je třeba nezatrpknout a svojí poctivou prací pro stranu dosáhnout toho, aby byla většina příště jiného názoru. To platí i pro Jeronýma. Respektuji základní manažerské pravidlo, že šéf má právo vybrat si svůj tým. Pan předseda dostal od delegátů sjezdu podporu pro tým, který si přál. Mimochodem věřím, že stejné pravidlo bude respektováno i u našich kandidátů na hejtmany,“ řekl k volbám místopředsedů Zdeněk Dufek. Jihomoravská organizace je podle něj sice počtem členů jedna z největších, ale na druhou stranu byl počet jejích zástupců ve vedení v minulosti spíše abnormální. „Je logické, že další regiony se chtějí také prosazovat. To je přirozený proces,“ říká Zdeněk Dufek.

Podle Zdeňka Koudelky má Morava navzdory výsledkům sjezdu stále významné sociální demokraty a to, že nejsou členy Sobotkova vedení, neznamená, že nejsou významní pro voliče strany. „Naopak některá jména ze Sobotkova vedení voličům nic neříkají. Zdeněk Škromach, Jeroným Tejc i hejtmani např. jihomoravský Michal Hašek či pardubický Martin Netolický jsou velmi známé osobnosti pro voliče. A rozhodují voliči, ne pražský sekretariát, což se projevilo i v debaklu kandidáta vedení sociální demokracie Jiřího Dienstbiera v minulých prezidentských volbách, kdy řada členů strany i celé místní organizace podporovali vítězného Miloše Zemana,“ argumentuje Zdeněk Koudelka.

Obavy, že by na jižní Moravě vznikala nějaká latentní vnitrostranická opozice prý nejsou na pořadu dne. „Spíše než latentní opozice bych se na místě pana předsedy Sobotky bál svých podporovatelů. Znám okruh lidí, který podporoval v minulosti Michala Haška, i jejich názory na pana předsedu. Docela mne pobavilo, když jsem na sjezdu viděl některé tváře v kroužku jeho aktivních podporovatelů. Ale připouštím, že lidé a názory se vyvíjejí. Daní jedinci zřejmě prozřeli a pochopili svůj omyl,“ popisuje své dojmy Zdeněk Dufek.

Politolog Lubomír Kopeček z fakulty sociálních studií MU zklamání z nízkého zastoupení kraje vysvětluje tím, že krajů je čtrnáct a je jasné, že čtrnáct místopředsedů nebude, bere ale v úvahu i nedávné děje v ČSSD. „Ústup jižní Moravy z místopředsednických postů je dán výsledkem vnitrostranického sporu z doby před zhruba rokem a půl poté, co prohaškovské křídlo dopadlo tak, jak dopadlo. V danou chvíli je to prostě jeden z opozičních proudů v rámci ČSSD, a netýká se to jen jižní Moravy. Jeroným Tejc měl podporu i Ústeckého kraje. Nyní je to jedna ze skupin, které nejsou ve vedení ČSSD zastoupeny a není to dáno jen regionálním klíčem,“ říká politolog Kopeček. A pokud jde o budoucnost hejtmana Haška, není tak docela skeptický: „Bude záležet na výsledku krajských voleb za rok a půl. Pokud by jihomoravský kraj byl nadstandardně lepší, než jak dopadne ČSSD jinde, pak vznikne předpoklad, aby se Haškova „přerušená“ kariéra ve straně, respektive jeho odsunutí mimo vedení, mohlo změnit. Mohl by pak mít šanci na politický comeback.“

Zdeněk Koudelka komentuje sjezd ČSSD:

„Výsledky Sjezdu ČSSD při volbě předsedy jsou málo vypovídající. Jestliže kandiduje jeden kandidát, není jasné, zda byl zvolen, protože má skutečnou podporu nebo protože delegátům-voličům nic jiného nezbylo. Volby jsou o výběru z více osob, pokud kandiduje jeden člověk, skutečné volby to nejsou. Bude zajímavé, kolik podpory získá Jaroslav Foldyna pro jím ohlášenou frakci autentické levice. Jaroslav Foldyna je důvěryhodný politik, který není spjat s pražskými lobbistickými kruhy.

Komicky na mne působí teatrální kritika Andreje Babiše. Jeho působení vnímám skutečně jako nebezpečné pro řádnou správu státu. Jde o oligarchizaci naší politiky. Ovšem Babiš se stal ministrem financí, protože jej Bohuslav Sobotka na ministra navrhl a prezident tomuto návrhu vyhověl. Pokud vedení sociální demokracie vnímá působení Babiše ve vládě jako pro stát nebezpečné, nemá se do něj trefovat slovně, ale má s ním přestat koaličně spolupracovat a odmítnout jeho účast ve vládě. To je řešení jeho střetu zájmů, vše ostatní jsou plané řeči pro novináře.

Pokud jde o změny stanov, jsem proti různým kvótám. Margaret Thatcherová se stala britskou premiérkou, protože byla úspěšná a významná osobnost. Děsím se toho, že někdo bude předepisovat, že na kandidátce musí být určité procento leváku, různých sexuálních orientací, starých, mladých atd. Voliči si politika vybírají podle toho, zda mu věří, zda je názorově osloví. To je rozhodující, ne pohlaví a jiné odlišnosti. Vítám to, že všichni členové strany budou moci být účastni sestavování kandidátek. Uvidíme jak moc skutečně, zda nepůjde jen o účast formální.“


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Daniel, red

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…