Je to dětinská primadona. I to zaznělo z ODS k Pospíšilovu odchodu

30.01.2014 15:02

ANKETA Poslanec, předseda ODS v Plzeňském kraji a člen Výkonné rady ODS Jiří Pospíšil ohlásil ve čtvrtek odpoledne svůj odchod z ODS. ParlamentníListy.cz zjišťovaly, co na to říkají jeho straničtí kolegové. Odpovědi jsou v kontextu Pospíšilova rozhodnutí o to pikantnější.

Je to dětinská primadona. I to zaznělo z ODS k Pospíšilovu odchodu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Pospíšil

Pospíšil již dříve naznčoval, že neví, zda být dál součástí týmu, v němž necítí podporu. V rozhovoru pro Deník.cz tvrdil, že není uražený a nebouchá dveřmi, jen v klidu a logicky uvažuje o odchodu. „Navíc vidím, jak se o mně vyjadřují někteří kolegové na sociálních sítích,“ řekl Pospíšil, jenž prý v případě odchodu ze strany nechce opustit poslanecký mandát ani křeslo krajského zastupitele.

Ve čtvvrtek odpoledne pak bývalý ministr spravedlnosti a místopředseda ODS oznámil, že ze strany vystupuje.

ParlamentníListy.cz se již dříve dotazovaly předáků ODS, co tomu říkají a zda by podle nich neměl v případě svého odchodu z ODS rezignovat na svůj poslanecký mandát, neboť byl zvolen do sněmovny za ODS.

Uvolňování informací do médií vypovídá nejvíc o něm samotném

„Asi nemá smysl komentovat, že někdo něco zvažuje. Jiří Pospíšil je dospělý člověk a zkušený politik. Až se rozhodne, tak to určitě veřejně sdělí, a potom je na místě komentovat jeho rozhodnutí,“ řekl místopředseda ODS a europoslanec Evžen Tošenovský.

Anketa

Která z těchto stran je vám sympatická? (Výběr nových a menších stran kandidujících do EP)

hlasovalo: 17078 lidí
„Veřejné uvažování Jiřího Pospíšila o odchodu z ODS nikoho netěší. On sám si řekl o 14 dní klidu na rozmyšlenou. Chci to respektovat. Uvolňování informací do médií vypovídá nejvíc o něm samotném. ODS se teď zvedá a potřebuje naopak pomoc každého svého viditelného politika,“ reagoval místopředseda ODS Martin Kupka.

„Jde o svobodné rozhodnutí Jiřího Pospíšila. Počkám si na jeho konečné slovo a potom to okomentuji,“ uvedl místopředseda Senátu Přemysl Sobotka.

„Pevně věřím, že Jiří Pospíšil všem kritikům ukáže, že není neloajální vůči ODS. Myslím si, že v současné situaci bychom měli hodit své osobní ambice za hlavu a pracovat na obnově ODS,“ říká předseda pražské ODS Filip Humplík.

Primadona. Dětinsky vyhrožuje

„Jiří Pospíšil se vždy zaklínal slovem tým. Věřím, že když se protentokrát nestal lídrem týmu či vysokým funkcionářem, tak dostojí svým někdejším výrokům a dokáže fungovat i jako řadový či platný člen týmu. Pokud učiní cokoli jiného, potvrdí jen slova jeho kritiků, že je pouhou primadonou,“ myslí si europoslanec Edvard Kožušník.

Edvard Kožušník

  • ODS
  • Svět není ani černý ani bílý
  • mimo zastupitelskou funkci

„Zdá se mi nepřiměřené reagovat na prohru hned mediálním vyhrožováním o odchodu z politické strany. Je to dětinský postoj. Na druhou stranu to asi vypovídá o tom, jak pevné je hodnotové ukotvení pana Pospíšila v ODS. Zda být či nebýt členem politické strany je každopádně soukromé a svrchovaně vlastní rozhodnutí každého člověka. Proto nemám potřebu vystoupení Jiřího Pospíšila nijak dál rozvíjet či komentovat,“ míní europoslanec Ivo Strejček.

Pomlouvají Jiřího Pospíšila ne ódéesáci, ale pitomci

„Odchod Jirky Pospíšila z ODS mě moc mrzí. Rozhodně mandát nemá skládat a pokud bude chtít zůstat členem poslaneckého klubu, měl by mu to klub umožnit,“ říká senátor Petr Bratský.

„Na sociálních sítích pomlouvají Jiřího Pospíšila ne ódéesáci, ale pitomci. Jiří Pospíšil patří stále k nejvýše postaveným členům ODS. Je předsedou regionální organizace, členem výkonné rady i poslancem. ODS má ale jen omezený počet místopředsedů. Věřím, že v ODS zůstane a tyto jeho úvahy jsou dány jenom jeho dočasným smutkem z nezvolení místopředsedou ODS,“ říká senátor Tomáš Jirsa.

Zabijačka

Pospíšil je dlouholetým předsedou ODS v Plzeňském kraji, po několik volebních období poslancem a od roku 2012 také krajským zastupitelem za ODS. Na nedávném kongresu strany kandidoval na post prvního místopředsedy ODS, nakonec ale neuspěl ani v boji o funkci řadového místopředsedy. Pro kandidaturu na jednu z předních funkcí ve straně se rozhodl po parlamentních volbách. Původně zvažoval kandidaturu i na předsedu ODS.

Jiří Pospíšil již po svém nezvolení místopředsedou ODS uvedl, že jeho nezvolení je špatným signálem pro voliče a označil to za „zabijačku“. Mezi kolegy jeho vyjádření v médiích vyvolala velmi negativní reakce a myslí si, že Pospíšil neunesl svou porážku a poškodil svými výroky stranu.

Jiří Pospíšil je neuvěřitelně sebestředný

„Taková vyjádření ODS nepomohou. Kongres se zkrátka rozhodl pro radikální obměnu vedení, není tam nikdo z bývalých místopředsedů. Politika není vždy spravedlivá, s tím je třeba se vyrovnat, ne hledat zástupné důvody. Například Miroslava Němcová to dokázala s noblesou,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz první místopředseda strany a šéf europoslanců ODS  Jan Zahradil.

„Jiří Pospíšil je neuvěřitelně sebestředný. Kongres nebyl o Jiřím Pospíšilovi, ale o budoucnosti ODS. Neuspělo mnoho jiných kandidátů a nejančí z toho jako on,“ řekl místopředseda ODS a europoslanec Evžen Tošenovský.

„Zažil jsem sám v politice několik porážek a vyrovnával jsem se s nimi jinak. Jiří Pospíšil byl zvolen do Výkonné rady ODS, což je po kongresu a změně stanov významnější funkce, než byla před tím,“ míní místopředseda ODS Martin Kupka.

„Kongres spravedlivě ohodnotil katastrofální politiku bývalého vedení ODS, která vedla k nejhoršímu výsledku ODS ve volbách. Ti moudřejší jako Martin Kuba to pochopili a radši nekandidovali. A ti, kteří kandidovali, jako Miroslava Němcová, nebo Jiří Pospíšil, nebyli zcela po zásluze zvoleni. Jejich mediální stížnosti jsou nechutné a poškozují ODS,“ řekl redakci europoslanec Hynek Fajmon. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…