Je to na pád vlády! udeřil u Moravce šéf ODS. Babiš se neudržel a takto reaguje

14.07.2014 16:20

Předseda ODS Petr Fiala v nedělních Otázkách Václava Moravce, kde diskutoval spolu s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD), kritizoval rošády v dozorčích radách několika klíčových státních a polostátních firem. Fiala v této souvislosti hovořil o pádu vlády. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) pak v reakci pro ParlamentníListy.cz Fialovu kritiku odmítl.

Je to na pád vlády! udeřil u Moravce šéf ODS. Babiš se neudržel a takto reaguje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

„My jsme všichni sledovali celkem s napětím, jak bude tato vláda fungovat a jak zvládnou dvě demokratické politické strany oligarchu, kterého pan premiér udělal ministrem financí. Já tedy s obrovským, ale skutečně s obrovským zděšením sleduji to, co se odehrálo při výměně dozorčích rad státních firem, a to není nějaká banalita,“ uvedl v pořadu České televize Otázky Václava Moravce předseda ODS Petr Fiala.

Je to na pád vlády, řekl Fiala

„My tady stojíme před situací - všichni mluvíme o ČEZu, ale podívejme se na Čepro, podívejme se na MERO – kdy pan premiér dovolil, aby tyto podniky, ropné společnosti, byly ovládnuty lidmi, které tam dosadil ministr financí. Přitom je majitelem Agrofertu, který uzavírá s těmito podniky obchody. To je přece strašně vážná věc,“ pokračoval dále Fiala.

„Pan premiér o tom buď neví, což je špatné, nebo je mu to jedno, což je ještě horší, anebo s tím nemůže nic dělat, což je také mimořádně špatné, ale měl by něco dělat. Pane premiére, toto je vaše odpovědnost, vy tady dovolujete něco, co ohrožuje tuto zemi,“ obrátil se na Sobotku Fiala.

Podle něj situace vypadá tak, jako by si sociální demokracie rozdělila s hnutím ANO role, kdy ČSSD má ovládnout část státní správy a státní a polostátní podniky mají být ovládnuty skrze Agrofert a ministra financí Babiše. „Musíme tomu věnovat pozornost, je to mimořádně nebezpečné a upřímně řečeno: pokud se to stalo, jak všichni slyšíme, s obejitím koaličního partnera - lidovců, dokonce bez vědomí nebo bez souhlasu pana premiéra, tak je to na pád vlády. Vždyť to je mimořádně nebezpečná situace. Majitel společnosti, která obchoduje s těmito státními podniky, současně vykonává vlastnická práva a dosadí tam svoje lidi. Pan premiér tomu přihlíží a tváří se, že se nic neděje,“ vyjádřil své obavy Fiala.

Sobotka: Jediný konflikt se týkal ČEZu, kde chci i místo pro opozici

Na tato slova po chvíli reagoval premiér Sobotka. „Já si myslím, že tady není tak velký problém, o kterém tady hovořil pan předseda Fiala. Jediný konflikt, ke kterému došlo, se týkal nominací do dozorčí rady společnosti ČEZ a tam platí, že na to máme jiný názor než náš koaliční partner, hnutí ANO. Já jsem přesvědčen, že by v dozorčí radě společnosti ČEZ -  vzhledem k tomu, že je to nejvýznamnější státní firma - měli mít své místo zástupci opozice. Jsem také přesvědčen, že by své kontrolní místo měl mít v této dozorčí radě i náš další koaliční partner, KDU-ČSL, pokud o to usiluje, a tady jsme se dohodli v rámci koalice, že tu věc budeme řešit. KDU-ČSL předloží návrh svého nominanta do dozorčí rady společnosti ČEZ a předpokládám, že ministr financí ho tam nominuje,“ prohlásil Sobotka s tím, že například v otázce místa pro zástupce opozice v dozorčí radě ČEZu ještě musí dojít na koaliční shodu.

Anketa

Bude podle Vás Andrej Babiš úspěšným ministrem financí?

73%
27%
hlasovalo: 6237 lidí

Babiš: Nejsou to moji lidé, ale uznávaní nominanti

Ministr financí se v reakci pro ParlamentníListy.cz vyjádřil ke kritice předsedy občanských demokratů. „Pan Fiala by se měl spíš vyjádřit k vyvedení čtyř miliard korun z Aeroholdingu za prodražené pozemky v režii Řebíček -  Kalousek a k nevýhodným obchodům pro ČEZ v minulých letech pod dozorem Topolánek – Kalousek. Jejich seznam by byl dlouhý. Lidé jako Švejnar, Šabata, Borovec a další nejsou moji lidé, ale nepolitičtí nominanti těšící se všeobecnému respektu v ekonomických kruzích,“ řekl Babiš.

 Fiala může těžko překročit svůj stín

Poslanec hnutí ANO Jiří Zlatuška k tomu pro ParlamentníListy.cz doplnil: „Předseda ODS má vzhledem k povaze své strany základní zájem mít v radách ekonomických subjektů s kontrolou státu politické figurky, nikoli odborníky. Proti dosazování odborníků proto musí vždy prskat, to ohrožuje samu podstatu vidění politiky, jak ji od dob Klausových ODS chápe. Proto bych mu tento pohled nebral - těžko může překročit svůj stín. Na pád vlády ať se ODS připravuje, to jim nikdo nemůže mít za zlé - vlastně nepamatuji premiéra z této strany, jehož vláda by v historii České republiky nepadla, pro ně je to prostě součást politologické teorie vládnutí. Jak říká Werichův vodník Čochtan v Divotvorném hrnci: '... a přes okraj té kánoe mu přesahovalo to břicho s tím opaskem s tím nápisem: ´Vždy připraven!´, a on nebyl připravenej... Tak sem ho za ten opasek stáh do vody...' S tím hlásáním pádu vlády od ODS to moc jiné není, prostě jsou, tak jako ten skautík na člunu, na takovou věc pořád připraveni. Víc obsahu bych v tom nehledal.“

V zahraničí by to bylo nemyslitelné

Politolog Jan Kubáček považuje personální rošády probíhající v klíčových státních či polostátních firmách za mimořádné. „Pokud by k nim došlo u předchozí vlády Jiřího Rusnoka, Petra Nečase a dalších, tak by vyvolaly skandál, kritiku, byly by chápány jako snaha ovládnout skrze jednu osobu strategické zásoby, plány, surovinové zázemí státu. Takováto situace v Německu, Velké Británii, ale i ve Francii by byla nemyslitelná,“ uvedl ParlamentnímListům.cz Kubáček. Současně však dodává, že i tam jsou patrné politické trafiky a pašalíky.

Dřív to Babiš kritizoval a jeho současná média kritizovala

„Zajímavé je, že v minulosti, když Andrej Babiš kandidoval do Poslanecké sněmovny, byl tím novým neokoukaným lídrem, stejné věci kritizoval, a média, která dnes jsou součástí jeho impéria, v minulosti tyto kroky kritizovala, vehementně na ně upozorňovala a tato témata se stávala součástí kompaktní informační kampaně. Teď je ticho a je to plně akceptováno. V tomto ohledu až mrazí, že došlo k jakési cynizaci nebo všeobecné akceptovatelnosti, která by ještě před pár lety nebyla myslitelná,“ uvedl dále politolog.

Nebezpečí pro premiéra

Tato změna je podle něj nebezpečná i pro premiéra. „Protože se o ní nemluví, aby premiér opravdu neupozornil na to, že ministr financí si v podstatě dělá zcela samostatnou personální politiku i v takto význačných firmách, to je věc druhá. Ale fakticky to má samozřejmě dopad i na vliv i samostatné působení premiéra Sobotky. Ukazuje se, že co se týče legislativy, je úspěšnější sociální demokracie, ale pokud jde o faktickou politiku, kontrolu a rozhodování v těch firmách, má jednoznačně navrch Andrej Babiš. Ten bere Ministerstvo financí jako své panství, kam už nesmí nikdo jiný vstoupit, a dělá všechno pro to a dělá to hlavně systematicky a rychle,“ vysvětlil Kubáček.

Kalouskův náskok

Situace však podle něj není na pád vlády, jak se obává Fiala. Podle Kubáčka se předseda ODS jen snažil udělat téma reaktivnější. Problém ale prý je, že toto téma zdvihl až jako druhý, po Miroslavu Kalouskovi (TOP 09). „Stoupence Andreje Babiše tím Fiala nezaujal a pro Babišovy odpůrce to není nic nového. Obávám se, že toto téma nijak nezarezonovalo a že šlo pouze o rutinní opoziční vystoupení,“ sdělil Kubáček pro ParlamentníListy.cz.

Rošády v dozorčích radách

Ministerstvo financí obměnilo většinu členů dozorčích rad správce ropovodů Mero a distributora paliv Čepro v pátek 27. 6.  U obou podniků také rezort snížil počet členů dozorčí rady z osmi na pět. Úřad také vyměnil členy představenstva a dozorčí rady Českého Aeroholdingu sdružujícího státní podniky spojené s letectvím. Změnila se také dozorčí rada energetického gigantu ČEZ. V jeho dozorčí radě je nově první náměstek ministra financí Lukáš Wagenknecht, první náměstek ministra obrany Jiří Borovec nebo Jiří Tyc, který se podílel na energetickém programu ANO a neúspěšně kandidoval za toto hnutí do Poslanecké sněmovny. Mezi dalšími byli do rady zvoleni poradce ministra průmyslu Vladimír Vlk a Petr Blažek z odboru strategie Ministerstva financí. Sedmičku nových členů doplňují Lubomír Charvát a Zdeněk Černý. Jediným členem rady, který bude z členů navržených státem pokračovat, je bývalý předseda Akademie věd Václav Pačes, kterého nová dozorčí rada na prvním zasedání zvolila předsedou.

U podniků Mero a Čepro Ministerstvo financí obměnilo většinu členů dozorčích rad. V dozorčí radě Mera usedl Otokar Krejsa, Petr Blažek, Ivan Souček a Stanislav Bruna. V Čepru také Krejsa, Souček a Blažek a společně s nimi ještě Roman Vaigel. V Českém Aeroholdingu z původních sedmi členů dozorčí rady zůstali jen zástupci zaměstnanců Vladimír Charouz a Jan Douša. Do čela obnovené rady Babiš postavil ekonoma a bývalého prezidentského kandidáta Jana Švejnara. Radu Aeroholdingu dále tvoří někdejší papírenský boss Tomáš Šabata, člen představenstva pražského dopravního podniku Petr Blažek, bývalý viceprezident ČSA Michal Požár či zástupce generálního ředitele pražské burzy Jiří Opletal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…