Jednání ve sněmovně: Exekutoři přednesli přísný nápad, politici se ho lekli

28.01.2014 10:15

Nová zbraň proti neplatičům alimentů v podobě pozastavení řidičského průkazu se exekutorům osvědčila. Většina dlužníků, kteří na své dítě zapomínají, se rychle snaží výživné zaplatit nebo se domluvit na splátkovém kalendáři, pokud jim hrozí, že přijdou o řidičák. Exekutory napadlo, že by jim ušetřilo práci, kdyby se tato zjevně účinná zbraň mohla používat na všechny dluhy. A navrhli to minulý týden poslancům ústavně právního výboru sněmovny.

Jednání ve sněmovně: Exekutoři přednesli přísný nápad, politici se ho lekli
Foto: Hans Štembera
Popisek: Exekučně zabaveno

Místopředseda hnutí Úsvit přímé demokracie Jaroslav Novák přiznal ParlamentnímListům.cz, že byl požadavkem exekutorů doslova šokován. „My jsme na schůzku s Exekutorskou komorou šli, protože jsme předpokládali, že se bude diskutovat o zúžení jejich pravomocí a vyšším dohledu nad exekutory, a oni v první vteřině vyslovili myšlenku, že by rozšířili zabavování řidičských průkazů na všechny pohledávky. Chtějí si vybojovat jen další neoprávněné výhody,“ kritizuje zástupce exekutorů Jaroslav Novák.

Cílem současného zákona je motivovat k zaplacení alimentů

Exekutoři si pochvalují, že pozastavení řidičského oprávnění je nebývale dobrá zbraň. Případy, u nichž předchozí způsoby vymáhání dluhu – například srážky ze mzdy nebo obstavení bankovního účtu - nebyly tak účinné, se podle prezidenta Exekutorské komory Jiřího Proška rázem pohnuly. Novela občanského soudního řádu a exekučního řádu, která to umožnila, vešla v účinnosti od loňského Nového roku. Soudní exekutor může vydat exekuční příkaz k pozastavení řidičského oprávnění jen v případech dlužníků, kteří svému nezletilému dítěti nezaplatili výživné. Cílem bylo motivovat dlužníka k zaplacení nedoplatků na alimentech.

A jak toto opatření funguje v praxi? Pokud soudní exekutor zjistí, že dlužník má řidičské oprávnění, vydá exekuční příkaz, který doručí nejen dlužníkovi a věřiteli, ale i obecnímu úřadu, který vede registr řidičů. Řidič musí přestat řídit dopravní prostředek v den, kdy mu byl příkaz doručen do vlastních rukou, a řidičský průkaz musí odevzdat. Až dlužné alimenty doplatí, exekuční příkaz se zruší.

Polčák není stoupencem rozšíření pravomoci

Ani poslanec TOP 09 a právník Stanislav Polčák, jeden ze zákonodárců, který prosazoval možnost zabavení řidičského průkazu v okamžiku, kdy má někdo dluh na výživném, není stoupencem myšlenky, aby se tato pravomoc rozšířila na všechny dluhy. „Tuto možnost jsem prosadil ve shodně s ministrem spravedlnosti v minulém období, komora to chce nyní rozšířit na všechny pohledávky, ale je to jen jejich snaha,“ řekl ParlamentnímListům.cz. Sám prý zástupce Exekutorské komory ujistil, že nic takového prosazovat nebude, protože to je velmi specifický způsob zásahu do soukromé sféry. „Není možné to roztahovat na další subjekty. Proto jsem řekl, že to nebude z mé strany akceptováno a ani u ostatních poslanců to příliš nerezonovalo. Ale poslanec TOP 09 dodal, že se exekutoři mohou snažit prosadit tento nápad ještě u ministerstva spravedlnosti.

Byla to jen informační schůzka poslanců s exekutory

Poslanec KSČM Stanislav Grospič potvrdil, že tato myšlenka od představitele Exekutorské komory minulý týden na setkání se členy ústavně právního výboru v Poslanecké sněmovně skutečně zazněla. „Objevily se názory z více stran, že by tento prostředek mohl být použit nejen v souvislosti s neplacením výživného, ale obecně,“ připustil. Šlo prý zatím jen o informační schůzku kolem otázek, které se budou objevovat v souvislosti s novelizací exekutorského řádu, trestního řádu, občanského soudního řádu i nového občanského zákoníku. „Budeme také diskutovat, co dál s exekutory, jestli posilovat jejich kompetence, nebo jít cestou větší kontroly,“ řekl ParlamentnímListům.cz.

Zákon není dokonalý

Poslanci upozorňují, že cílem nestandardního opatření proti dlužníkům bylo ochránit zájem nezletilých dětí. Ale exekuční příkaz na pozastavení řidičského oprávnění je možné zrušit, nejen v případě zaplacení dlužného výživného, ale i pokud dlužník prokáže, že řidičák nutně potřebuje k uspokojování základních životních potřeb. Problém je, že může docházet k přehmatům, protože exekuční řád nedefinuje, jak má dlužník exekutorovi prokázat, že řidičský průkaz potřebuje k uspokojování potřeb svých a osob, ke kterým má vyživovací povinnost. I proto se politici obávají, že by exekutoři mohli rozšíření své pravomoci na další dluhy zneužít. „Když zvážíme, že velká část pohledávek je nepodložená nebo vyfabulována, že to jsou pohledávky, o nichž někdy dlužník ani nevěděl, pak nic takového nemůžeme připustit,“ odmítá Jaroslav Novák z hnutí Úsvit. Jako odstrašující příklad uvádí případ, kdy někoho odvezou v bezvědomí do nemocnice, nezaplatí třicetikorunový poplatek, nemocnice prodává pohledávky vymahačským firmám, a dlužníkovi za rok, za dva přijde účet na několik tisíc korun, aniž by ho někdo dřív uvědomil. „Aby vám z takového důvodu nejen zablokovali bankovní účet, ale ještě zabavili řidičský průkaz, přece není normální,“ prohlásil Novák.

Řidičský průkaz mnozí potřebují nezbytně k životu

Místopředseda hnutí Úsvit také upozornil, že řidičský průkaz nepotřebují nezbytně k životu jen profesionální řidiči, ale i další podnikatelé a živnostníci, například zedníci, instalatéři a obchodníci. „Ale lidé z obcí a malých měst by se mnohdy bez auta nedostali ani do práce, neodvezli děti do školky nebo školy, jsou na automobilu životně závislí,“ vysvětlil, že takový zásah by postiženou rodinu i jednotlivce naprosto ochromil. Souhlasí s ním i komunistický poslanec Stanislav Grospič. „U výživného je tato pravomoc daná specifickou situací, má chránit zájmy osoby, k níž je vyživovací povinnost. Ale v ostatních případech by to bylo často negativní, protože řidičské oprávnění je spojeno s výkonem povolání, dlužníkovi by se bral způsob obživy, a tedy i možnost splácet dluhy,“ sdělil důvod, proč by se k této variantě osobně také nepřiklonil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…