Jsou to úchylové. Homosexuálové by neměli adoptovat děti, říká senátor ČSSD

16.05.2013 4:39

ANKETA Poslanec LIDEM Viktor Paggio předloží Poslanecké sněmovně návrh zákona, který má umožnit adopci dětí homosexuály. Podle vyjádření politiků pro ParlamentníListy.cz však tento návrh nemá šanci projít.

Jsou to úchylové. Homosexuálové by neměli adoptovat děti, říká senátor ČSSD
Foto: Hans Štembera
Popisek: Průvodem vyvrcholil festival homosexuálů a lesbiček Prague Pride

Skupina poslanců v čele s Viktorem Paggiem navrhne, aby páry stejného pohlaví mohly adoptovat dítě. Pár by dle návrhu mohl adoptovat biologické dítě některého z obou partnerů.

Širší variantu, aby páry stejného pohlaví mohly usilovat i o dítě z dětského domova, předkladatelé ponechávají prý zatím v šuplíku.

Paroubek předloží podobný návrh

Zastánkyní adopcí homosexuály je v sociální demokracii třeba mluvčí stínové vlády pro rodinu Michaela Marksová-Tominová. Vloni debatu na toto téma rozpoutal senátor ČSSD Jiří Dienstbier. K Paggiově návrhu se hlásí třeba Jana Černochová z ODS. „Uspořádáme o tom i seminář ve sněmovně,“ slibuje. Podpory se podle iDnes.cz nezříká předem ani Helena Langšádlová z TOP 09, ale musí si prý návrh prostudovat, informoval server iDnes.cz.

Předseda NS-LEV 21 a poslanec Jiří Paroubek informoval ParlamentníListy.cz, že strana v nejbližší době předloží zákon ze své dílny navrhující adopci dětí homosexuálními páry v případě, že jeden z partnerů v páru je biologickým rodičem dítěte. „Podpoříme i podobné návrhy jiných stran,“ dodal Paroubek.

ParlamentníListy.cz se dotázaly politiků, zda jsou pro, aby homosexuálové mohli adoptovat děti. Politici napříč politickým spektrem jsou však v drtivé většině proti.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Homosexualita je úchylka

„Homosexualismus je něco, co je in, a tak se populističtí politici, toužící po zviditelnění, předhánějí ve vstřícnosti k této úchylce. Křesťanství a judaismus, kořeny naší civilizace, dávno definovaly manželství a jeho funkce. Děti jsou vnímavé, citlivé a někdy i kruté. Nemusím být psycholog, abych dokázal odhadnout vývoj dítěte v homosexuálním prostředí a posměch a šikanu ostatních dětí,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Pavel Lebeda, lékař a senátor zvolený za ČSSD.

„Panu poslanci Paggiovi bych přál, aby byl vychováván dvěma homosexuály. Jsem přesvědčen, že potom by ho podobné choutky určitě přešly. Je to snaha zadními vrátky prosadit plnohodnotné manželství homosexuálů a postavit je na roveň klasické tradiční rodiny,“ reagoval poslanec ODS Jaroslav Plachý.

Místopředsedkyně poslaneckého klubu TOP 09 Jitka Chalánková uvedla, že takový návrh je pro ni jako pro konzervativní političku absolutně nepřijatelný. „Nikdo nemá nárokové právo mít děti jen proto, že zrovna chce. Základní a přirozený zákon života jasně říká, že dítě se narodí rodičům – matce a otci. A hlavně je třeba myslet na osud a výchovu dítěte. Takovým návrhem, jaký přednesl poslanec Paggio, je pod pláštíkem takzvané ochrany menšin osud člověka významně ovlivněn. Negativně a nevratně. Absolutně nepřijatelné!“ říká poslankyně.

„Takový návrh nepodporuji,“ uvedl stručně pro ParlamentníListy.cz předseda KSČM a poslanec Vojtěch Filip. Podobně reagovala i jeho stranická kolegyně, poslankyně Marta Semelová.

Děti musí mít heterosexuální vzor

Předseda poslaneckého klubu Marek Benda je rozhodně proti: „Pokládám to za nesmysl, který by dětem jen uškodil.“

Místopředseda poslaneckého klubu TOP 09 Jan Husák je proti návrhu: „Preferuji výchovu dětí v klasické rodině, kdy na dítě působí rodiče – ženský i mužský příklad – vzor pro utváření jejich jednání, až jednou budou zakládat svou rodinu.“

„Není to poprvé, co se něco podobného vytahuje. Je to mediálně zajímavé, tak jistě jen proto. Navíc tento 'jinoch' přitom podpořil rozsáhlé církevní restituce, že? Zřejmě pouhá stranická disciplina či kšeft, víra tedy těžko. Je mi líto, ale jako konzervativní člověk nehodlám měnit jistá zažitá pravidla. V tradicích je síla. Bohužel právě podobné tendence, které pošlapávají tradice, jsou zodpovědné za chaos dnešní doby,“ myslí si poslanec ČSSD Jiří Koskuba.

„Nejprve musím mít jakýkoli návrh zákona prostudovaný, abych se k němu mohla vyjadřovat. Tento návrh se mi ještě do rukou nedostal. V úterý je na toto téma zorganizován v Konírně seminář. Tam budu mít možnost seznámit se s podrobnostmi,“ reagovala místopředsedkyně LIDEM a poslankyně Dagmar Navrátilová.

„Adopci dětí homosexuály nepodporuji. Stále věřím, že nejlepším prostředím je tradiční rodina. Kromě toho stále mnoho bezdětných heterosexuálních párů dlouho čeká na adopci,“ uvedl místopředseda TOP 09 a poslanec Pavol Lukša.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Návrh má prosadit manželství homosexuálů

Poslanec ODS Pavel Bém je také jasně proti návrhu, ačkoli podporoval registrované partnerství. „Homosexuálové mají možnost registrovaného partnerství, v tom je česká legislativa relativně liberální a já ji v tomto ohledu považuji za správnou. Homosexuálové také mají možnost společně vychovávat děti, pokud jsou jejich vlastní. Adopci v tomto ohledu považuji za extendovanou formu individuálního občanského práva. Na prvním místě je zde právo dítěte na plnohodnotnou rodinu,“ říká pro ParlamentníListy.cz Bém.

„Návrh nepodporuji. Pokud se pamatuji, tak uplatnění požadavku, aby nenásledovaly adopce, bylo součástí podmínky podpory ČSSD zákona o registrovaném partnerství,“ uvedl místopředseda ČSSD a místopředseda Senátu Zdeněk Škromach.

„V žádném případě. Jsem ochoten tolerovat ledacos, ale toto ne. Není znám psychologický dopad na děti. Můj hlas tento návrh nezíská,“ reagoval místopředseda poslaneckého klubu TOP 09 František Laudát.

Europoslanec ODS Ivo Strejček s adopcí dětí homosexuály zásadně nesouhlasí. „Tento návrh je pouze pokračováním politiky legalizace sňatku homosexuálů. Jsou to nepochopitelné levicové návrhy, které nemají s tolerancí co dočinění,“ dodal Strejček.

„Na tuto otázku skutečně nemám jasnou odpověď. Je to věc odborníků, dětských psychologů. Osobně jsem se setkal s homosexuálními partnery vychovávajícími dítě. Neviděl jsem žádný problém, prostě šťastná rodinka, šťastné dítě. Přesto můj názor spíše tíhne k tradiční rodině. Možná jsem staromódní. Nevím, jestli návrh kolegy Paggia podpořím, ale nevylučuji to,“ řekl redakci místopředseda poslaneckého klubu VV Otto Chaloupka.

Stát má podporovat tradiční rodinu, homosexuály tolerovat

Poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna návrh nepodpoří. „Ať pan poslanec radši přestane podporovat vládní návrhy, které ožebračují rodiny a děti a nehraje si tady na lidumila,“ dodal Foldyna.

„Mou podmínkou hlasování pro registrované partnerství bylo, že homosexuálům nebude umožněna adopce dětí,“ uvedl poslanec KSČM Josef Šenfeld.

„Myslím, že možnost adoptovat dítě by měla být dána jednotlivci. Nikoli proto, že model 'singl' je současný trend. Zkoumat sexuální orientaci adoptivního rodiče mi připadá jako mimo čas i prostor. Vyslovuji však opakovaně obavu nad tím, že příkoří a jistá forma útlaku může směřovat od většinové společnosti k dětem žijícím v navrhovaném rodičovském modelu. Na toto musí být rovněž pamatováno,“ myslí si poslanec Michal Doktor.

Poslanec ODS Walter Bartoš je výrazně proti: „Stát má institucionálně podporovat pouze tradiční rodinu. Pokud homosexuálové spolu žijí, je to jejich soukromá věc, která má být tolerována. Ale mezi tolerováním a institucionální podporou spatřuji velký příkop.“

Ing. František Laudát

  • Předseda Klubu angažovaných nestraníků (KAN)

Většina poslanců proti

„Návrh adopce dětí homosexuálními páry bych, byť jsem hlasoval pro registrované partnerství, nepodpořil. Pokud jde o adopci biologického potomka jednoho z partnerů, nemám zatím zcela jasno,“ uvedl místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Václav Votava.

„Já nemám s tímto problém. Lepší, než aby tyto děti skončily na ulici, i když určité výchovné problémy by tu vzniknout mohly,“ říká o adopci dětí homosexuály poslankyně KSČM Marie Nedvědová.

„Nepodporoval jsem registrované partnerství a nepodporuji ani adopci dětí homosexuálními páry,“ informoval ParlamentníListy.cz europoslanec ODS Hynek Fajmon.

„Novelu, která by měla rozšířit práva homosexuálů, aby mohli adoptovat děti, v současné době nepodporuji,“ reagovala poslankyně ČSSD Dana Váhalová.

Předseda poslaneckého klubu ČSSD Jeroným Tejc, poslanec Josef Dobeš, poslanec ODS Jan Vidím, poslanec ČSSD Antonín Seďa a poslankyně ČSSD Hana Orgoníková uvedli, že jsou proti adopci dětí homosexuály.

Ing. Hana Orgoníková

  • Hana Orgoníková zemřela 5. června 2014 v Hradci Králové

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…