Jste jedno velké NIC, radši mlčte! Velký výprask Vondrovi za kritiku Zemana

03.01.2014 19:49

Alexandr Vondra si vysloužil ostrou kritiku za článek, v němž se nebývale drsně pustil do prezidenta republiky. Poslanec Jaroslav Foldyna (ČSSD) a senátor Jaroslav Doubrava (Severočeši.cz) shodně označili Vondru za „nic“ a shodli se i v tom, že Vondru si lidé budou pamatovat jako neúspěšného politika spjatého s korupční kauzou ProMoPro.

Jste jedno velké NIC, radši mlčte! Velký výprask Vondrovi za kritiku Zemana
Foto: Hans Štembera
Popisek: Alexandr Vondra.

Bývalý ministr obrany Alexandr Vondra se pustil do prezidenta Miloše Zemana. Vondra v článku vedle kritiky kvůli přesunutí novoročního projevu na vánoční svátky tvrdí, že naše země je bez prezidenta.

„Vánoce jsou tradičně křesťanské a rodinné svátky a invaze agnostického politika, který má rodinu po boku jen když se mu to politicky hodí, je do této atmosféry bez jakékoli nosné tradice v zásadě nepatřičná. Tím spíš, když se Zeman ve svém krátkém improvizovaném vystoupení soustředil výhradně na obhajobu svých minulých rozhodnutí. Já, já, já – to bylo Zemanovo vánoční poselství,“ opřel se do hlavy státu Alexandr Vondra.

Podle Vondry jsme země bez prezidenta

Ten ale zkritizoval prezidenta i obecně za celý dosavadní výkon mandátu. Podle Vondry je Zemana plno v oblastech, kde by se měl mírnit a chybí tam, kde ho lidé očekávají. Tím exministr obrany myslel především důležité projevy 28. října a 1. ledna.

Když se před rokem v lednu rozhodovalo mezi Milošem Zemanem a Karlem Schwarzenbergem, Vondra si podle svých slov myslel, že Schwarzenberg by se jako prezident orientoval na Západ a Zeman na Východ. „Mívali jsme prezidenta republiky, posledních více než dvacet let dokonce západního střihu. Teď nemáme nic. Ani Západ, ani Východ, ale jedno velké Nic,“ uzavřel Alexandr Vondra svůj ostře kritický článek nazvaný „Země bez prezidenta“.

Měl by být zticha a schovaný

Podle senátora Severočechů.cz Jaroslava Doubravy byl obsah prezidentova vánočního poselství logický. „Chtít při vánočním pozdravení od prezidenta nějaké vize, je naprosto hloupé. Jaké může prezident dávat vize? Může vyslovit svá přání, ale těžko má možnost to pak ovlivňovat. To by měl pan Vondra vědět,“ sděluje senátor pro ParlamentníListy.cz.

„A říct, že místo prezidenta máme jedno velké nic, to je něco neskutečného. Měli jsme jedno velké nic, když byl Vondra na Ministerstvu obrany a mám pocit, že i díky své činnosti během unijního předsednictví by Vondra měl být hodně zticha a být rád, že na něj nikdo nevidí,“ naráží Doubrava na kauzu Promopro.

Zeman je zárukou zachování státnosti

Přestože prý existují oblasti, které by u Miloše Zemana bylo možné kritizovat, je senátor Jaroslav Doubrava podle svých slov šťastný, že je prezidentem právě on. „Jímá mě hrůza z představy, kam by nás býval vedl Schwarzenberg. Jak by padly Benešovy dekrety a jak bychom se stali provincií Německa. Naopak Miloš Zeman na Hradě je zárukou zachování naší státnosti a celistvosti,“ dodal ve vyjádření senátor Doubrava.

Vondrovu článku se pro ParlamentníListy.cz přímo vysmál poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna. Ten zvláště kroutí hlavou nad Vondrovým tvrzením, že „máme jedno velké Nic“. „Jestliže Nic říká o někom, že je Nic, je to úsměvné,“ uvedl poslanec.

„Co prokázal Alexandr Vondra ve své politické činnosti? Je neúspěšný ministr obrany a jediné, co si z jeho kariéry budeme pamatovat, je Promopro. Propadák, který stál daňové poplatníky stamiliony a to je všechno. Od té doby jsem o něm neslyšel nic pozitivního a nevím, co bych o něm pozitivního mohl říct,“ řekl jasně Foldyna.

Miloš Zeman je úspěšný politik. Co dokázal Vondra?

Naopak zásluhy Miloše Zemana jsou podle jeho slov obrovské. „Vondra označuje za Nic člověka, který vedl tuto zemi v letech 1998 - 2002 a vyvedl ji z ekonomické krize, člověka, který jako prezident významně vstoupil do veřejného dění tím, jakým způsobem komentoval a nastavoval ‚pravidla‘ pro vládu, která naší zemi škodila a nakonec padla. Saša Vondra kritizuje někoho, komu nesahá ani po kotníky,“ pokračuje sociální demokrat Jaroslav Foldyna.

Miloš Zeman podle něho má spoustu věcí, které by mu mohly být vytýkány. „Jedna věc je kouření, způsob jakým komunikuje s médii a způsob i vyjadřování se o svých záporech a tak dále. Ale nesporná úloha Miloše Zemana je v jeho postojích k dění ve vnitřní politice a jsou to postoje člověka, který byl úspěšným premiérem a dnes je prezidentem,“ shrnuje poslanec.

Kde jsou ty slavné vize Havla a Klause, ptá se Foldyna

„Vystoupením během Vánoc se zřejmě chtěl záměrně odlišit od Václava Havla a Václava Klause a přiblížit se spíše masarykovským tradicím. Jako přímo zvolený prezident veřejnosti řekl, jak plní sliby, které dal. A vize? Jaké byly vize Havla a Klause? Láska a pravda vítězí nad lží a nenávistí? O tom, abychom se nebáli, že tu nebudou nezaměstnaní? Kde se ty vize naplnily? Kde je ta láska a pravda? Jsou to ty tisíce nezaměstnaných? Velká kuponová privatizace, pozavírané fabriky a pokles HDP, problémy s energetikou, to byly vize Václava Klause?“ porovnává.

„Lživých vizí jsme si vyslechli až dost. Projev prezidenta nechci vyzdvihovat, bylo to bilanční. Byl to standardní projev přednesený srozumitelným způsobem a každý od toho může čekat něco jiného. Ano, slyšel jsem lepší projevy Miloše Zemana, ale ten vánoční není ničím, za co bych ho měl ztrhat,“ uzavřel komentář pro redakci ParlamentníchListů.cz Jaroslav Foldyna.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…