Kalousek je v totálním šoku z Andreje Babiše. Příště prý místo jednání sněmovny radši půjde bruslit

01.04.2015 18:18

Na světelné tabuli v Poslanecké sněmovně dnes odpoledne svítil bod exekuční řád, když se náhle z opozičních lavic zvedl šéf klubu poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek a jal se tepat nepřítomného ministra financí Andreje Babiše (ANO) za to, že není ve sněmovně. Kalouska přitom vytočilo hlavně to, že Babiš odjel do hor lyžovat. „My se proto v klubu poradíme, zda si příští týden neodjedeme zabruslit,“ vtipkoval k tomu Kalousek, který je prý v šoku. Totálním!

Kalousek je v totálním šoku z Andreje Babiše. Příště prý místo jednání sněmovny radši půjde bruslit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek

„My se proto v klubu poradíme, zda si příští týden neodjedeme zabruslit,“ vtipkoval k tomu Kalousek, který je prý v šoku. Totálním!

Poslanci jsou někdy jak malé děti. Někteří lyžují a jiní by zas chtěli bruslit. Zřejmě to si asi musel pomyslet nezávislý pozorovatel sněmovního dění, který dnes krátce před 17. hodinou nahlédl přes poslanecký web na živý audiopřenos z dolní komory.

Co se stalo? Prostě vystoupil v jednací síni znenadání s přednostním právem šéf poslanců TOP 09/STAN Miroslav Kalousek.

„Na pořad této schůze je zařazeno osm stěžejních bodů, které vyžadují přítomnost ministra financí – ať už jsou to zákon o rozpočtové odpovědnosti, několik novel spotřebních daní, zákon o pojišťovnictví... Všechny tyto body byly sice přeloženy na žádost klubu ANO na příští týden, byť nevíme, proč se to muselo tak nahňahňat s odůvodněním, že pan ministr financí je zaneprázdněn. Já jsem se marně pídil po důvodu, čím může být zaneprázdněn místopředseda vlády, když zasedá Poslanecká sněmovna. Přemítal jsem o nějakých závažných zahraničně- politických jednáních, například o karuselech,“ začal ironizovat Kalousek Babiše.

A pak to na poslance vypálil. „Ne! On si jel zalyžovat! Pro nás je to šok, když on říkal, že jde do sněmovny makat, a ne lyžovat! My se ale o té šokující informaci musíme poradit v klubu, a také o tom, zda si příští týden neodjedeme zabruslit,“ oznámil poté překvapeným poslancům Kalousek. A okamžitě na to zahlaholil, že si „jeho“ poslanci z klubu berou proto hodinu a půl přestávku pro jednání. Na světelné tabuli přitom svítil bod Exekuční řád.

Přidal se Stanjura

Kalousek ale v žádosti pro poradu klubu nebyl sám. O to samé totiž požádal i šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura. Jen žádost o pauzu byla – co se délky týče – trošku jiná. Stanjura žádal pro občanské demokraty o hodinu.

Z toho byl ale zřejmě „vykolejený“ místopředseda dolní komory Vojtěch Filip (KSČM).

„Já rozumím tomu, že zažívá tady předseda klubu TOP 09 obrovský šok, a chápu, že se potřebuje poradit. Nemůžeme ale exekuční řád ještě projednat?“ otázal se překvapených poslanců Filip. Nebylo mu to však nic platné.

Byl i na plese...

Stanjura na to konto poznamenal, že pro něj ale lyžovačka Babiše tak šokující není. „Když byly ples v opeře ve Vídni a interpelace ve sněmovně, tak bylo jasné, co kdo zvolil,“ řekl na vrub Babiše.

„Když to tak sečtu, tak obě žádosti přesahují vymezený čas pro jednání, a nakonec tady nebyla ani žádost pro rokování po 19. hodině, takže pro dnešek přerušuji jednání sněmovny do zítra devíti hodin ráno. Přeji vám všem příjemný den,“ uzavřel věc předsedající schůze Jan Bartošek (KDU-ČSL).

Ing. Jan Bartošek

  • KDU-ČSL
  • Místopředseda KDU-ČSL
  • místopředseda PS PČR

Poslanci si tak dnešní jednací den pokrátili o více než dvě hodiny. Snad ještě drobná zmínka: Andrej Babiš nemusel odjíždět za sněhem přímo do hor. Stačilo by, kdyby si z dnes napadaného sněhu udělal kopeček přímo před budovou Poslanecké sněmovny ve Sněmovní ulici.

Fiala: Opravdu by se měl vrátit z dovolené

K návratu z dovolené vyzval ministra financí v souvislosti s aktuálním plněním státního rozpočtu i předseda ODS Petr Fiala.

„Pan ministr Babiš by se možná měl vrátit z dovolené, protože vláda nedokáže vybírat daně, a to je porušením toho, co sama říkala," uvedl Fiala v tiskové zprávě. Přebytek rozpočtu ke konci března totiž meziročně klesl o 23,7 miliardy na 19,9 miliardy korun. Babiš by to měl podle Fialy vysvětlit a hlavně s tím něco udělat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…