Kalousek kecá. Je to šaškárna, žvanění o ničem. Babiš, kníže, Okamura, Bělobrádek, Stropnický i Zaorálek promluvili

07.07.2014 14:14

ANKETA První místopředseda TOP 09 a předseda poslaneckého klubu strany Miroslav Kalousek uvedl, že zákon o státní službě je nutné důkladně projednat a chce seznámit poslance se všemi systémy služebních zákonů v zemích EU a porovnat je. Odmítá, že by se jednalo o obstrukci, a kritizuje koalici, že ponechala na projednání málo času. Co o tom soudí poslanci?

Kalousek kecá. Je to šaškárna, žvanění o ničem. Babiš, kníže, Okamura, Bělobrádek, Stropnický i Zaorálek promluvili
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek hovoří k poslancům

„Určitě ale nikdo z nás nemá v úmyslu dělat obstrukce tím, že bude předčítat Ústavu. Ale ta věc je velmi závažná, neboť vládní koalice, která měla u služebního zákona čtyři měsíce - více než 120 dní - čas mezi prvním a druhým čtením, totiž do druhého čtení přiložila text, který s tím prvním čtením nemá nic společného, ani název. Takže předložila úplně nový text a my jsme žádali, ať nám na něj dá alespoň šedesát dní. V tom nám oni nevyhověli a podle našeho názoru úplně zbytečně. Ten postup je velmi nekolegiální a neférový, a je proto nezbytné se pravděpodobně zabývat všemi systémy státní správy všech zemí EU. Takže než rozebereme těch 28 zemí, tak to bude asi chvíli trvat,“ řekl ParlamentnímListům.cz Kalousek.

Porovnání s jinými státy může být zajímavé, pokud to bude trvat rozumný čas

Řada koaličních politiků ale říká, že Kalousek a TOP 09 měli dost času na to, aby přijali služební zákon ještě v době, když byli součástí vlády Petra Nečase.

Předseda hnutí ANO a ministr financí Andrej Babiš s Kalouskovým postupem problém nemá, pokud to zabere rozumný čas. „V tomto zákonu by měla koalice najít shodu s opozicí. Porovnání s jinými státy může být zajímavé, pokud to bude trvat rozumný čas,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Andrej Babiš.

„Chápu to, ale po mnoha letech, kdy to mohl realizovat sám, je to od Miroslava Kalouska poněkud pokrytecké,“ myslí si předseda KDU-ČSL a vicepremiér Pavel Bělobrádek.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

„Je pravda, že tento zákon je příliš důležitý, než aby se uspěchaně projednal. Proslýchá se, že je v něm dost chyb. Bylo by prospěšné a žádoucí, aby v něm vláda a opozice našla shodu,“ míní předseda TOP 09 a poslanec Karel Schwarzenberg.

„Porovnávat naši legislativu se zahraniční by mělo být samozřejmostí – my v Úsvitu to tak u našich návrhů systematicky děláme od vstupu do sněmovny. Naše návrhy jsou díky tomu prověřené ze zahraničí a víme, že jsou reálné a funkční. Samozřejmě je také zbytečné vymýšlet to, co už je vymyšlené a jinde dobře funguje. Já bych neobviňoval vládní aparát, že by takto zákony se zahraničím neporovnával – jednotlivé rezorty tak občas činí – jiná věc je, že politici často dobrá řešení nechtějí, a to proto, že jim třeba ubírají na vlivu a moci, nebo se nehodí lobbistům. Kdybychom přebírali nejlepší řešení z nejvyspělejších států, tak tu už dávno máme skutečnou demokracii s referendy o nejdůležitějších zákonech, odvolatelnosti politiků a jejich osobní, hmotnou a trestní odpovědnost,“ uvedl předseda Úsvitu a poslanec Tomio Okamura

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

S Kalouskem asi nikdo nechce na dovolenou…

„Miroslav Kalousek měl v minulosti jako člen vlády hodně času a příležitostí tohle vše udělat. Kdyby mu na tom tak záleželo, mohli jsme zákon dávno mít. Teď je to jen divadlo,“ myslí si ministr zahraničí a místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek.

„Vzhledem k tomu, jak dlouho se věc projednává a na jakých úrovních, tak jde spíš o obstrukci než o osvětu. Ale vznikající shnilý kompromis se mi také nelíbí,“ reagoval místopředseda KSČM a poslanec Jiří Dolejš.

Poslanec ODS Adolf Beznoska připomíná, že služební zákon je jedním z nedůležitějších návrhů, které bude sněmovna rok projednávat. „ODS kritizuje vládu za to, že chce ministerstva zabetonovat svými lidmi. Tomu napovídá i fakt, že za krátkou dobu z ministerstev vyhodila 500 lidí a dosadila na ně 700 nových. Proto je nutné tento návrh detailně projednat, ne ho nechat proplout sněmovnou bez řádné diskuze,“ vysvětluje poslanec.

„Pan Kalousek to mohl projednávat a porovnávat přinejmenším od roku 2002. To, že tak hodlá učinit až teď, má nejspíš ten důvod, že s ním nikdo nechce jet na dovolenou,“ reagoval ministr obrany Martin Stropnický z ANO.

„Argumenty o časové tísni musím odmítnout. Návrh novely služebního zákona jsme podali před půl rokem. Od té doby se jím intenzivně zabývají sněmovní výbory, proběhla řada seminářů a kulatých stolů, a finální podobu služebního zákona jsme představili více než před
měsícem. Je zajímavé, že od stranických kolegů pana Kalouska, kteří se o služební zákon skutečně zajímají, jsem podobné výhrady nezaznamenal. Škoda, že pan Kalousek neměl takovou péči o dostatek času na projednávání zákonů v minulém volebním období. Ať si vzpomene, jak jeho vláda zneužívala institut legislativní nouze a jak na výborech museli poslanci hlasovat o návrzích, které nestíhali ani přečíst,“ uvedl předseda poslaneckého klubu ČSSD Roman Sklenák.

Kalousek na to měl dost času v minulosti…

Místopředsedkyně TOP 09 Helena Langšádlová podotýká, že tento zákon bude mít mimořádně rozsáhlé dopady na správu státu a velkou pozornost si proto zaslouží. „To, že vláda text zákona mezi prvním a druhým čtením zcela změnila, běžné není, a omezený čas k projednání, který koalice tlačí, může vést k přijetí dalšího zmetku do naší legislativy,“ dodává poslankyně.

„Pan poslanec Kalousek nemluví pravdu. Chystá klasickou obstrukci, protože na projednání zákona bylo a stále je dostatek času. Je otázkou, proč minulé pravicové vlády působnost zákona stále odkládaly. Mám pouze dvě vysvětlení. Buď nechtěly a stále nechtějí funkční a na politicích nezávislou státní správu, nebo nechtějí omezit korupční jednání v naší zemi. Protože pokud mají výhrady k novele zákona, pak mohou předložit své pozměňovací zákony. Ale já se obávám, že v tomto případě bude opět platit, že kdo nechce, hledá důvody,“ uvedl místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Antonín Seďa.

„Miroslav Kalousek se od roku 2002 soustavně brání plnohodnotnému zákonu o státní službě, protože mu vyhovují soustavné výměny úředníků a nestabilita státní správy,“ myslí si poslanec KDU-ČSL Ludvík Hovorka.

„Miroslav Kalousek a jeho pravicové vlády měli na přípravu a schválení zákona téměř osm let. Pokud nás chce trestat za svou neschopnost, je to jeho věc. Měl by si však uvědomit, že pokud nebude zákon brzy schválen, hrozí zastavení stovek miliard z evropských peněz. A tím by Miroslav Kalousek nepotrestal vládní koalici, ale velkou část občanů, kteří se těší díky dotacím EU na nová pracovní místa nebo třeba lepší dopravní dostupnost či životní prostředí,“ podotýká předseda sněmovního ústavně právního výboru Jeroným Tejc z ČSSD.

„Pan Kalousek byl členem vlády sedm let. Sedm let odkládal přijetí služebního zákona. Za tu dobu se stal mistrem v odkladu služebního zákona. Naopak při prosazování církevních restitucí byl tak horlivý, že je odhlasoval o půlnoci. Jsem proto velmi ostražitý k jeho požadavkům na čas k projednávání uvedeného zákona,“ uvádí předseda poslaneckého klubu Úsvitu Radim Fiala.

Nemuseli bychom poslouchat dlouhé hodiny žvanění o ničem…

„To mohl udělat už v minulém volebním období, zákon mohl být již v účinnosti a mohli jsme si tu šaškárnu odpustit. Celý národ by mu tleskal. Za současné situace to vypadá poněkud jako cirkus. Nicméně ukazuje se zde nezbytnost zásadní revize jednacího řádu Poslanecké sněmovny. Dobrý vzor je Bundestag, kde je program předem naplánovaný a každý ví, že rozprava bude probíhat například od 15:30 do 16:15. Čas na rozpravu se poté rozdělí mezi parlamentní kluby podle určitého klíče, každý klub se v rozpravě k návrhu vyjádří a pak se jde hlasovat. Kdyby byla stejná pravidla i u nás, zákonodárný proces by se zrychlil a zefektivnil a nemuseli bychom poslouchat dlouhé hodiny žvanění o ničem. Uvažuji proto o předložení novely jednacího řádu, která by převzala tento německý model,“ informoval poslanec ANO Matěj Fichtner.

„Je sice chvályhodné od Miroslava Kalouska, že nás chce seznámit se služebními zákony zemí EU a rozšíří tak naše vědomosti. Věřím, že toto obohacení ocení i členové jeho poslaneckého klubu. Nicméně není to nic jiného než záměr parlamentní obstrukce,“ myslí si místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Václav Votava.

„Mimořádně by se dalo s Miroslavem Kalouskem souhlasit v tom, že na projednání zákona o státní službě ponechala koalice sněmovně poněkud málo času. Ostatně současná koalice již podobně učinila i při projednávání jiných zákonů. Ale zároveň si kladu, a myslím že oprávněnou otázku, zda právě klub TOP 09 jeho dosavadními přestávkovými obstrukcemi za vydatné pomoci stejných přestávkových obstrukcí klubu ODS toho času na jednání sněmovny znatelně neubral. A vzhledem k dosavadní politické minulosti a prezentování se Miroslava Kalouska však takovéto a jiná jeho prohlášení asi naprosté většině občanů však musí znít spíše jako naplnění smyslového významu známého lidového přísloví: Zloděj křičí, chyťte zloděje!“ uvedl poslanec Úsvitu Karel Fiedler

„Jsem zvyklý nazývat věci pravými jmény: Kalousek kecá. Času měl dost, minimálně zhruba dva měsíce. Nehledě na to, že mohl studovat systémy a připravovat vládní návrhy dvě volební období, když byl ministr,“ reagoval poslanec ČSSD František Adámek.

Nechť si každý udělá názor sám

„Nechť si každý udělá názor sám. Přestože má v něčem pravdu, tak jako známý eurohujer měl Kalousek se svou TOP 09 dost času tento zákon připravit dříve. Vždyť vládli a měli jasnou většinu. Uznávám, je krajně nevhodné takto zákon předkládat. Jenže je známo proč a kvůli komu. Ale též je trapné zcela průhledně obstruovat. Sám to nesnášel. Chlapci si prostě mohou podat ruce. Jeden za osmnáct, druhý bez dvou za dvacet. Neumí žít mimo zdi sněmovny. Je mi jich líto,“ podotýká poslanec ČSSD Jiří Koskuba.

„Co Kalousek činí, dobře činí. Koalice nás žene do podniku, jehož nezná důsledky. Ale chápu. Pro ten koaliční spolek je důležitější forma než obsah,“ reagoval místopředseda poslaneckého klubu TOP 09 František Laudát.

„Ať si pan Kalousek a spol. dělá, co uzná za vhodné, to je demokracie. Ať si tam zajistí bdělého pana Schwarzenberga. My tam jistě budeme v bdělém stavu, je to naše práce,“ reagoval poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna.

„Pan Kalousek odmítá, že by se jednalo o obstrukci, ale všichni ostatní jsou si jisti, že se o ni jedná. Je na každém poslanci či klubu, jak si zhodnotí navržený zákon a zda se rozhodne pro, či proti. Nepotřebuji k tomu vševědoucího Kalouska a jeho 14denní monolog, abych si názor upravil. Pravda, možná si upravím názor na pana Kalouska a nic lichotivého na tom nebude,“ uvedl poslanec Úsvitu Petr Adam.

„Opravdu se těším, neboť projevy Miroslava Kalouska jsou pro mne vždycky přínosné a obohacující. Zvlášť, když to bude v kontextu s celou EU. Jenom doufám, že to nijak neošidí a věnuje tomu dostatečný čas,“ reagoval poslanec ČSSD Ladislav Šincl.

Podle poslance Úsvitu Marka Černocha je služební zákon sice potřeba, ale je v něm v současné chvíli mnoho sporných bodů. Základním cílem je odpolitizovat státní správu a to předložený návrh nedělá. Naopak, konzervuje současný stav. Služební zákon má být efektivní a zajistit fungování státní správy. Ten návrh byl ale dělán v rychlosti na úkor kvality,“ myslí si poslanec Úsvitu Marek Černoch.

„Uvidíme, jak konstruktivní bude postup pana Kalouska a nebude-li to jen skrytá a promyšlená obstrukce,“ říká poslankyně ČSSD Marie Benešová.

„Myslím si, že Miroslav Kalousek má pravdu,“ reagoval poslanec ODS Pavel Blažek.

„Už se těším,“ reagoval na Kalouskův záměr poslanec ČSSD Stanislav Huml.

Mimořádná schůze sněmovny začne 15. července a skončí…

Na červencové mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny, která začne 15. července, by se podle premiéra Bohuslava Sobotky mohlo vedle zmiňovaného služebního zákona jednat i o snížení DPH na trojici položek, zelené naftě nebo převodu sociálních služeb ze státu na kraje. Premiér Bohuslav Sobotka to uvedl minulý týden s tím, že definitivní seznam nutných návrhů zákonů, které vyplývají z koaličního programu a vyplývají i z přípravy rozpočtu a měly by začít platit nejpozději od 1. ledna roku 2015, bude znám po středeční schůzi vlády.

Na program této schůze by se ale podle nedávné poznámky Sobotky mohlo dostat i rušení poplatků v ambulancích nebo lékárnách od začátku příštího roku. Podle šéfa poslanců ANO Jaroslava Faltýnka by bylo dobré na červencové schůzi také zahájit diskuzi o regulaci hazardu.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

21:00 V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

Ratifikační proces Istanbulské úmluvy nedávno zarazili senátoři, když tento mezinárodní dokument odm…