Kalousek o lidech v pozadí Zemana. Dělají prý špinavou práci a komunikují s podsvětím

13.03.2014 4:35

O prezidentech by měl člověk mluvit jen hezky anebo mlčet, stejně jako o mrtvých. To nejdříve sdělil první místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek ParlamentnímListům.cz, ale pak poslal na Hrad jasný vzkaz. Současný poradce prezidenta Martin Nejedlý byl kumpánem Miroslava Šloufa a ke změně stylu vládnutí tudíž nedošlo. Mluvil také o premiérovi Bohuslavu Sobotkovi.

Kalousek o lidech v pozadí Zemana. Dělají prý špinavou práci a komunikují s podsvětím
Foto: Hans Štembera
Popisek: Exministr financí Miroslav Kalousek

Anketa

Který pravicový politik je nejlepší?

56%
15%
4%
14%
hlasovalo: 9219 lidí

„O prezidentovi má člověk mluvit jen hezky. Já se omlouvám, já hezké věty nenašel,“ odvětil první místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek nedávno serveru Novinky.cz, když měl zhodnotit první rok prezidenta Miloše Zemana ve funkci. Pro ParlamentníListy.cz se o Hradu rozpovídal.

O prezidentově poradci

O výše uvedené větě nyní říká, že byla vytržena z kontextu. „Kdybych měl vážně hodnotit roční působení prezidenta Miloše Zemana, tak by šlo o věty převážně velmi kritické. Tím ale nechci říct, že bych tam občas něco pozitivního nenašel. Úřad prezidenta se opravdu nemá zastávat tak, jak ho zastává on. Protože měl roční výročí, tak se mi ho nechtělo kritizovat. Myslím si totiž, že o prezidentech by měl člověk mluvit buď hezky, nebo mlčet. Stejně jako o mrtvých,“ doplnil.

Na prezidentova slova, že se nikdy nezapletl s žádným z takzvaných politických podnikatelů, již dříve Kalousek zareagoval tím, že Zeman na to měl své lidi. ParlamentníListy.cz chtěly vědět, kdo je nyní takovým styčným důstojníkem? Padlo jméno prezidentova poradce pro energetiku a šéfa firmy Lukoil Aviation Czech Martina Nejedlého. „Mirka Šloufa měl na kontakty s Františkem Mrázkem. Všichni víme, že pan Nejedlý byl Šloufův kumpán. Když se prezident rozešel s Miroslavem Šloufem, tak to neznamenalo změnu stylu, ale jen to, že si předali štafetový kolík muži na špinavou práci. Styl je stále stejný. Nikdy jsem nepodezíral prezidenta, že by se osobně obohacoval. Moc je ale obrovské afrodisiakum a on se vždy nechal podporovat lidmi, kteří s podsvětím čile komunikovali. Není to ale až tak řídký případ. Luděk Sekyra, což je hlavní sponzor KDU-ČSL, si také čile telefonoval s panem Mrázkem. Nemoralizuji, jen to konstatuji. Každý máme svůj vkus a své hranice,“ sdělil pro ParlamentníListy.cz Kalousek.

O přijetí eura   

S prezidentem se Kalousek shoduje na tom, že by mělo Česko přijmout euro. „Otázka je, jaký časový horizont vidíme pod slovem co nejbližší. My máme v programu na základě hlubokých analýz, že bychom pokládali vhodný okamžik v rozmezí let 2018 až 2020. Pokud by se současná vláda chtěla chovat rozpočtově odpovědně, pokračovat v trendu snižování deficitu a dodržovat makroekonomické rovnováhy, tak jsem přesvědčen, že by to šlo. Vstup do eura by pak znamenal pro Česko více výhod než nákladů. Nikdy to nemůže být 10:0, je to jako v manželství. Vždy nesete nějaké náklady a máte za ně nějaké výhody,“ podotkl.

„Nicméně vláda i prezident mají rozpočtové představy, jejichž realizace by nás od vstupu do eurozóny vzdálila tak, že by nás tam nikdo nechtěl. Tam by se totiž měly brát pouze spořádané země,“ dodal však vzápětí.

O premiéru Sobotkovi

Předsedu vlády Bohuslava Sobotku zná Kalousek, jak sám říká, patnáct let. „Vážím si toho, že byť máme na svět zcela odlišné názory, jsme spolu schopni normálně komunikovat, aniž bychom do toho vnášeli osobní pocity. A to je důležité. Prostě je to člověk, s nímž mohu kdykoliv usednout k jednání. Situace v sociální demokracii je známá, a že to má její předseda složité, je zřejmé. Z pozice opozičního politika říkám, že je dobře, že máme po osmi měsících Zemanovy vlády bez důvěry vládu novou, která má mandát z demokratických voleb a má důvěru Poslanecké sněmovny. Alespoň v tomto se politika vrátila k normálu,“ vysvětlil.

„My bychom vlastně neměli problém podpořit vládu při hlasování o důvěře, kdyby splňovala tři základní kritéria. Úctu k zákonům, rozpočtovou odpovědnost a vážný přístup k řešení korupčního prostředí. Ani jedno z těchto kritérií vláda nesplňuje. Úctě k zákonům se vysmála v okamžiku, kdy nebyl respektován lustrační zákon. Na ten můžeme mít různé názory, ale pokud platí, tak musí platit pro každého bez výjimek. Když vláda akceptuje, že byla udělena nezákonná výjimka pro vyvoleného, tak sama říká občanům: Když se vám to nehodí, tak zákony nedodržujte, my to děláme také tak. Stejné je to i s rozpočtovou odpovědností a přístupem ke korupci,“ doplnil bývalý ministr financí Miroslav Kalousek při exkluzivním rozhovoru pro ParlamentníListy.cz ve své pracovně v Poslanecké sněmovně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…