Kalousek opětuje úder Babišovi. Tento ostrý vzkaz mu posílá do Alp

02.04.2015 19:25

Lídr opozice Miroslav Kalousek kritizoval, že Andrej Babiš si lyžuje ve francouzských Alpách a dvě stovky poslanců nemohou projednávat zákony z dílny ministerstva financí. Místo omluvy se dočkal urážek a obvinění z ANO, že je "nacamraný jak houba". Babiš na svém twitterovém účtu napsal, že raději tráví s dětmi prázdniny, než aby poslouchal „ožralého Kalouska“. „Bez ohledu na urážky jsem připraven říkat pravdu dál a těším se na další zoufalé tweety,“ řekl ParlamentnímListům.cz Miroslav Kalousek.

Kalousek opětuje úder Babišovi. Tento ostrý vzkaz mu posílá do Alp
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ve sněmovně se projednával vládní návrh zákona o státním rozpočtu ČR na rok 2015

„Hloupé urážky jsou vždycky projevem zoufalství těch, kterým vadí, když se říká pravda," prohlásil pro ParlamentníListy.cz místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek na vzteklou reakci z hnutí ANO, která následovala po jeho kritice neúčasti ministra financí Andreje Babiše v Poslanecké sněmovně. Opozici vadilo, že vicepremiér a ministr financí dal přednost lyžování ve francouzských Alpách, i když měl v dolní komoře předkládat několik bodů. Ty pak musely být přesunuty na příští týden.

Tvrdil, že jde do sněmovny makat, a ne lyžovat

Přitom právě hnutí ANO vyhrálo sněmovní volby s heslem: „Nejsme jako politici, makáme“. Když předseda poslaneckého klubu TOP 09 zjistil, že důvodem nepřítomnosti prvního místopředsedy vlády, když zasedá sněmovna, nejsou „nějaká závažná mezinárodněpolitická jednání, například o karuselech“, vystoupil s kritikou: „Ne, on si jel zalyžovat. Pro nás je to samozřejmě šok vzhledem k tomu, že on i celé jeho hnutí říkalo, že jde do té sněmovny makat a ne lyžovat.“ A vtipně dodal, že si klub TOP 09 musí vzít pauzu na poradu, aby se domluvili, jestli si „například příští týden nepůjdou zabruslit“.

Chasník, nacamraný jak houba, přilétlo od Martina Komárka

Nejdřív se ozvala potrefená husa, poslanec hnutí ANO Martin Komárek, který se dostal do nemilosti v hnutí ANO, když krátce po volbách odjel v době jednání Poslanecké sněmovny s přítelkyní na dovolenou a hnutí se ocitlo pod palbou kritiky. A to byl jen řadovým poslancem. Svého šéfa se však nyní loajálně zastal, ale neoplatil Kalouskovi stejně vtipnou reakcí. Zmohl se jen na urážku na Facebooku: „Kalousek, to je chasník. Možná byl nacamraný jako houba.“ A vyslovil podezření, že exministra možná jen trápí, jak je proti svému nástupci bezmocný. „Každopádně se sesunul od demagogie k obyčejné závisti. Vadí mu řádná dovolená Andreje Babiše,“ vymyslel „pádný“ důvod ke kritice nepřítomnosti ministra financí v Poslanecké sněmovně. Exministr financí Kalousek nemusí závidět, nedávno byl na dovolené v New Yorku, ovšem na rozdíl od ministra financí v době, kdy dolní komora nejednala.

Byl či nebyl na koncertě v Gratzu?

Ani předseda poslanců ANO Jaroslav Faltýnek zřejmě netrefil do černého, i když se obešel bez urážek. „Nevím, zda je horší lyžování, nebo neustálé obstrukce TOP 09 a ODS. Jen za poslední dva jednací dny si pan Kalousek vzal tři hodiny přestávku, aby znemožnil jednání Sněmovny. A když byl pan Kalousek v době jednání Sněmovny na koncertě v Gratzu, také ho za to nikdo nekritizoval," řekl médiím. Na tato slova reagoval místopředseda TOP 09 překvapeně. „Jsem si naprosto jist, že jsem nikdy nebyl na koncertě v Gratzu. Ale pokud tam pan Faltýnek zná nějakou kvalitní koncertní síň, rád si tam zajedu,“ uvedl. A dodal, že je samozřejmé, že se každý poslanec čas od času z nějakého důvodu omluví. „Ale ne ministr, který se zodpovídá Poslanecké sněmovně a má jí předkládat osm bodů. Ten tu musí být a musí pracovat,“ poukázal na drobný rozdíl mezi tím, jestli se pléna sněmovny neúčastní řadový poslanec nebo ministr financí, když jsou na programu návrhy zákonů, které předkládá jeho úřad.

Babiš není jediný ze sněmovny, kdo má malé děti

Ovšem vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš se diví: „Moje řádně omluvená dovolená s dětmi (vidím je velmi málo a mají teď prázdniny) je v Poslanecké sněmovně téma“. A co takovému vysvětlení s odkazem na rodinu říká Miroslav Kalousek? „Není na mně, abych komentoval něčí rodinný život, nechci to příliš hodnotit, protože už mám děti dospělé. Ale sněmovna je přece plná lidí, kteří mají malé děti. Každý si to musí nějak zorganizovat,“ konstatoval pro ParlamentníListy.cz.

Na tunelu v biopalivech maká Andrej Babiš ze všech sil

K heslu hnutí ANO „Nejsme jako oni, makáme“ místopředseda TOP 09 ParlamentnímListům.cz řekl: „Myslím, že výsledky tohoto makání jsou viditelné. Strukturální saldo veřejného rozpočtu se zhoršuje, efektivita výběru daní klesá a veškerá aktivita pana ministra financí je zaměřena na to zrealizovat si svůj tunel v biopalivech. To je zatím jeho jediná viditelná aktivita, na tom maká opravdu ze všech sil.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…