Kalousek prozradil, co chystá na mimořádnou sněmovnu. Toto se bude předčítat

01.07.2014 19:48

ANKETA Co budou dělat poslanci o prázdninách a kam pojedou nachytat bronz? Podle Vítězslava Jandáka asi nikam, neboť v plánu je od příštího týdne mimořádná schůze sněmovny a na ní chce podle jeho informací prý TOP 09 obstruovat. Podle šéfa poslanců TOP 09 Miroslava Kalouska ale žádnou Ústavu topkaři svým kolegům rozhodně nehodlají číst. Na programu mají totiž něco mnohem zajímavějšího.

Kalousek prozradil, co chystá na mimořádnou sněmovnu. Toto se bude předčítat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek

Zdálo by se, že naši poslanci a senátoři to mají - co se týče dovolené - tzv. na háku. Podle mnoha lidí mají dostatek peněz, a tak si mohou s klidem užívat sluníčka a pohody někde v exotické oblasti u moře, a to dokonce v pětihvězdičkovém hotelu. Ale zdání klame.

Mnoho zákonodárců totiž ParlamentnímListům.cz vypovědělo, že budou buď o dovolené pracovat na zahrádce, někdo z nich bude dopisovat knížku, ale hlavně počítají s tím, že prázdninové dny stráví ve sněmovně, kde se bude konat od 15. července mimořádná schůze. Na ní se má kromě jiných norem projednávat hlavně služební zákon či snížení DPH na trojici položek. Poslanec Vítězslav Jandák se dokonce bojí toho, že se tato „mimořádka“ protáhne až do srpna...

„Zatím nemám dovolenou ani naplánovanou, nevím do kdy bude trvat mimořádná schůze Poslanecké sněmovny. Snad nějaká dovolená bude možná v srpnu, ale není zatím jisté, kde ji strávím a jak bude dlouhá,“ uvedla na téma „dovolená versus schůze sněmovny“ pro ParlamentníListy.cz poslankyně Marie Benešová (za ČSSD).

„Velkou část z letních měsíců strávím ve sněmovně. Navíc se mohou konat mimořádná zasedání. Proto plánujeme cestu na dovolenou autem s možností rychlého návratu. Rádi bychom s rodinou našli čas na Vysoké Tatry a týden v Chorvatsku. Jako jihomoravák určitě využiji i příležitosti odpočinku na jižní Moravě a Vysočině,“ odvětil na dotazy ParlamentníchListů.cz ve stejném duchu i poslanec z ČSSD Jeroným Tejc.

„Jak budu trávit dovolenou? Doufám jen, že to nebude v Poslanecké sněmovně. Toť vše, co mohu dnes uvést,“ napsal v sms zprávě pro ParlamentníListy.cz komunistický poslanec Miroslav Opálka.

Místopředseda KSČM Jiří Dolejš prý také nic neplánuje, a to i s ohledem na výše zmíněnou schůzi PS.

„S dovolenou mám v posledních letech problém, neboť se starám o devadesátiletého otce, tak snad ho na nějaký čas vyvezu na venkov. Jinak optimální dovolená je pro mne u vody, a to nejlépe na Slapech,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Dolejš, o němž je známo, že je vodák a pravidelně „sjíždí“ Vltavu.

„Budu čtyři dny v Jeseníkách, týden na Sázavě, vycházky, relax,“ uvedl ke svým volným dnům senátor za ČSSD František Bublan.

Laudát: Píšu knížku a mám problém s termínem

Místopředseda poslaneckého klubu TOP 09 František Laudát se o dovolené sice nerozhovořil, ale namísto toho prozradil něco jiného.

„Budu v Praze, žádná dovolená, pracuji na knížce a teče mně do bot s termínem. Zbytek času budu připravovat program pro podvýbor inovace,“ uvedl krátce Laudát, který je předsedou sněmovního podvýboru pro inovace, letectví a kosmonautiku.

Ing. František Laudát

  • Předseda Klubu angažovaných nestraníků (KAN)

„Já to mám s dovolenou jednoduché, neboť každoročně od jara do října - a intenzivně v době prázdnin - jezdím se svou pojízdnou senátorskou kanceláří, což je obytný automobil zvaný Antlon, po svém rozsáhlém senátním obvodu, do něhož patří i Orlické hory. Takže krom pracovních povinností jsem v krásném prostředí mezi milými lidmi... A to je podle mne dovolená – i na zotavenou, když navíc pro své pravidelné plavání považuji za lepší písník než moře nebo hotelový bazén. Přeji vám a všem vašim čtenářům pohodovou a hlavně zdravou dovolenou podle konkrétních představ a možností,“ řekl ParlamentnímListům.cz senátor Miroslav Antl (nestr. za ČSSD).

Bazénkování s vnoučkem...

„Prázdniny strávím asi doma na zahradě. Trocha práce na domku a zahradě. Na řadu určitě přijde i bazénkování s vnoučkem Ondrou. A promažu kolo na vyjížďky,“ napsal v sms zprávě ParlamentnímListům.cz na dotazy místopředseda Senátu Zdeněk Škromach (ČSSD).

„V současnosti jsem na táboře jako vedoucí. V srpnu s manželem plánujeme dovolenou na Pastvinské přehradě, navštívíme nějaké památky a vojenské muzeum v Králíkách,“ odepsala přes sms zprávu komunistická poslankyně Květa Matušovská.

Senátorka Marta Bayerová (KSČM) uvedla, že svou dovolenou musí naplánovat s ohledem na pejska.

„Já se musím přiznat, že jsem poslední tři roky dovolenou v podstatě ani neměla, protože jsem si opatřila jezevčíka, který se jmenuje Fido a je strašně milý a je na mě hodně zvyklý. Takže je problém sehnat nějaké ubytování s ohledem na toho pejska. Doma ho nechat nemůžu, takže volím tak dvou, třídenní výlety po penzionech, kde pejsky mají rádi. Ale letos ta dovolená bude asi velmi špatná, neboť bude před volbami do Senátu, kdy pro mne kandidatura nebude jednoduchá, takže se do toho budu muset opřít hned teď. Týden si ale nechám na oddych doma, abych si ošetřila kytičky a barák a pak se pustím přímo do volební kampaně,“ sdělila Bayerová s vysvětlením, že momentálně jsou její vztahy s předsedou OV KSČM ve Znojmě na bodu nula.

RNDr. Marta Bayerová

  • BPP
  • Angažuji se i v občanské iniciativě Alternativa zdola
  • mimo zastupitelskou funkci

„Místní organizace staví jiného kandidáta do Senátu, takže ty volby budou nyní pro mne asi dost složité,“ dodala Bayerová na vysvětlenou.

Bývalý europoslanec hledá práci

„První část prázdnin budu trávit tím, že budu vyhodnocovat nabídky na nové pracovní zařazení, což je důležitá věc, neboť budu muset vědět, co budu od prvního srpna dělat. A tu druhou část prázdnin budu pečovat o své dvě zahrádky a o chalupu, přičemž mám i dvě starší vnoučata, tak předpokládám, že oni část prázdnin budou se mnou,“ sdělil ParlamentnímListům.cz nyní již bývalý europoslanec Jaromír Kohlíček, který nedávno kandidoval do Evropského parlamentu na třetím místě kandidátky, ale post získali jiní tři kandidáti KSČM. Prý jej ale strana možná navrhne na post eurokomisaře.

„To jsem ale bral od předsedy Filipa jako úsměvný návrh opozičního politika, neboť mám dojem, že si tuto věc rozhodne koalice,“ dodal Kohlíček.

„Na tři dny pojedeme s rodinou do Jizerských hor, jinak budu doma,“ napsal redakci předseda lidovců Pavel Bělobrádek.

Také šéf ODS Petr Fiala ParlamentnímListům.cz prozradil, kam se chystá toto léto. "Jako každý rok pojedu se svou rodinou do Chorvatska. Budu plavat, číst a psát, jako na dovolené vždy. Těsím se."

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

„Já se nechystám na dovolenou, budu schůzovat,“ zdůraznil pro ParlamentníListy.cz poslanec za ČSSD a bývalý ministr kultury Vítězslav Jandák.

„Já se nikam nechystám ani v případě, když nebude pokračovat schůze sněmovny. Ale protože jsem slyšel, že TOP 09 chce na té červencové mimořádce předčítat Ústavu, tak ta schůze může také trvat šest týdnů a máte prázdniny hned pryč. No a pak začíná normální schůze, takže se opět nikam - už počtvrté - nechystám. Kromě toho se uvažovalo i o další mimořádné schůzi v srpnu. Ale já mám takový dojem, že se ta červencová schůze potáhne až do srpna, a proč bychom pak dělali dvě mimořádky? Uděláme asi jednu hóóódně dlouhou. Slyšel jsem ale, že má TOP 09 na ní obstruovat,“ řekl Jandák. Prý se ale topkařům diví.

„Já myslím, že poslanci z TOP 09 ani nebudou chtít na žádné dovolené odjet, myslím, že chtějí položit život za tento stát,“ dodal Jandák s tím, že dříve, když míval v létě více času, tak jezdil na Istrii či do Chorvatska.

„Jinak já bydlím v jižních Čechách, tak tam nepotřebuji žádné prázdniny, neboť v jižních Čechách, v ´české Provence´, jsou prázdniny pořád,“ dodal Jandák.

Předseda poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek si prý podrobnosti kolem své dovolené nechá pro sebe. „Na dovolenou se těším, ale pokládám ji za zcela soukromou záležitost,“ vysvětlil ParlamentnímListům.cz Kalousek.

Kalousek: Rozebereme systémy správy 28 zemí EU

Na dotaz o obstruování ze strany TOP 09 na mimořádné schůzi, o němž hovořil Jandák, se ale pousmál.

„Já to sloveso ´obstruovat´neznám. Rád bych řekl to přirovnání, které mne k tomuto slovu napadá, ale správně se říká ´dělat obstrukce´. Určitě ale nikdo z nás nemá v úmyslu dělat obstrukce tím, že bude předčítat Ústavu. Ale ta věc je velmi závažná, neboť vládní koalice, která měla u služebního zákona čtyři měsíce - více než 120 dní – čas mezi prvním a druhým čtením, totiž do druhého čtení přiložila text, který s tím prvním čtením nemá nic společného, ani název. Takže předložila úplně nový text a my jsme žádali, ať nám na něj dá alespoň šedesát dní. V tom nám oni nevyhověli a podle našeho názoru úplně zbytečně. Ten postup je velmi nekolegiální a neférový, a je proto nezbytné se pravděpodobně zabývat všemi systémy státní správy všech zemí EU. Takže než rozebereme těch 28 zemí, tak to bude asi chvíli trvat,“ řekl na vysvětlenou k možným červencovým obstrukcím ze strany TOP 09 Kalousek.

Že by se ale tato schůze protáhla až do srpna, na to pokrčil rameny.

„Nejsem schopen předvídat délku této parlamentní diskuse. Ale vzhledem k důležitosti této normy si nemyslím, že to bude trvat krátkou dobu,“ naznačil Kalousek.

Schůze může mít na programu i DPH či zelenou naftu

Na červencové mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny, která začne 15. července, by se podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) mohlo vedle zmiňovaného služebního zákona jednat i o snížení DPH na trojici položek, zelené naftě nebo převodu sociálních služeb ze státu na kraje. Premiér Bohuslav Sobotka to uvedl minulý týden s tím, že definitivní seznam nutných návrhů zákonů, které vyplývají z koaličního programu a vyplývají i z přípravy rozpočtu a měly by začít platit nejpozději od 1. ledna roku 2015, bude znám po středeční schůzi vlády.

Na program této schůze by se ale podle nedávné poznámky Sobotky mohlo dostat i rušení poplatků v ambulancích nebo lékárnách od začátku příštího roku. Podle šéfa poslanců ANO Jaroslava Faltýnka by bylo dobré na červencové schůzi také zahájit diskusi o regulaci hazardu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…