Kalousek rozjel slovní balet: Andrej na vás vezme nůž. Dostanete rohlík navíc. Tatínku, dědečku, tys neviděl, kam se to řítí?

26.05.2015 15:04

Poslanci odstartovali mimořádnou schůzi, která má na programu jediný bod, a to návrh na vyslovení nedůvěry vládě. Jako první vystoupili předseda ODS Petr Fiala a předseda poslaneckého klubu TOP 09/STAN Miroslav Kalousek. A v jednacím sále bylo při jejich slovech poměrně horko.

Kalousek rozjel slovní balet: Andrej na vás vezme nůž. Dostanete rohlík navíc. Tatínku, dědečku, tys neviděl, kam se to řítí?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Svrhnout kabinet se opozici podařilo v české historii jen jednou. A dnes se to podle všeho opakovat nebude. TOP 09, ODS a hnutí Úsvit trvají ale na tom, že kvůli zachování daňové podpory biopaliv hlasování o nedůvěře vyvolat musely.

Právě kvůli zákonu o biopalivech se vedla ve Sněmovně vzrušená debata už několikrát. Ta vyústila minulý týden v hlasování, při kterém poslanci z hnutí ANO navzdory dřívějším prohlášením nehlasovali pro ukončení podpory. Podle pravicové opozice tak upřednostnili zájmy svého lídra Andreje Babiše a jeho firmy Agrofert.

Jako první se v dnešní mimořádné schůzi ujal slova předseda ODS Petr Fiala. „Musím konstatovat, že se Sobotkovou vládou jsme nespokojeni od jejího vzniku, to ale říkáme od prvního dne,“ spustil Fiala a pak vyčetl, co všechno občanským demokratům vadí. Kupříkladu zvyšování sociálních výdajů anebo příliš časté změny daňových zákonů.

„Vadí nám třídní boj, který vláda vede proti živnostníkům, což vyvrcholí přijetím registračních pokladen,“ uvedl Fiala dále. Poté ale zmínil, že ten nejhlavnější důvod je střet zájmů vicepremiéra a ministra financí Andreje Babiše.

„Jde tady o zvýhodnění ve prospěch jednoho muže, ve prospěch jedné skupiny,“ připomenul k tomu. Situace podle něj nemá v demokratických zemích obdoby. Zmínil také to, že Agrofert loni dostal investiční pobídky za 1,5 miliardy korun. Babiš by podle Fialy měl důsledně oddělit činnost Agrofertu od státu, nebo změnit ministerstvo, aby neměl střet zájmů.

Jak je možné, že se Agrofertu tak dobře daří?

„Čistý zisk Agrofertu stoupl loni o 19 procent na 6,8 miliardy korun. Já jen kladu otázku, jak je možné, že se firmě Agrofert tak dobře daří? Na tuto otázku já odpovídat nebudu, jen doufám, že si odpověď každý z toho vyvodí sám,“ zmínil dále Fiala.

ODS namítá, že střet zájmů u Andreje Babiše je tak vážný, že hlasování o nedůvěře musela opozice vyvolat. A to přesto, že šance na úspěch je minimální.

„Předseda vlády ale tuto situaci nechce řešit. A pokud vláda tuto situaci nechce řešit, pak jsme tady my, a proto jsme vyvolali hlasování o nedůvěře vládě. Panu premiérovi si ale dovoluji navrhnout řešení. Ta jedna možnost je, že pan ministr Babiš změní resort, nebude ministrem financí, a ani obchodu, ale třeba ministrem práce a sociálních věcí, kde se nebude dostávat do střetu zájmů. Druhá varianta je, že se důsledně oddělí činnost Agrofertu od státu a že se nebudou Agrofert, ani jeho dceřiné společnosti, zapojovat do výběrových řízení státu, či že nebude čerpat dotace,“ poznamenal mimo jiné šéf ODS.

„Nechápu, jak můžete tomuto střetu zájmu přihlížet?“ otázal se nakonec.

„My nepředpokládáme, že se nám podaří získat 101 nebo 120 hlasů. Ale předpokládáme, že můžeme ukázat veřejnosti, a já doufám, že i části vládních poslanců, nakolik je ten střet zájmů nepřijatelný v případě Andreje Babiše a nakolik už to přechází v něco, co bych nazval zneužitím moci,“ zdůraznil pro novináře před zahájením schůze Fiala.

Kalousek: Ve svobodné zemi by média protestovala z prvních stran!

Šéf poslanců TOP 09/STAN Miroslav Kalousek nejprve také připomenul střet zájmů Andreje Babiše, který je podporován nejen hnutím ANO, ale i celou vládou.

„Já dokážu souhlasit s tím, že je tato schůze zbytečná, kdybychom žili v zemi s plně svobodnými médii. To by dnes a denně protestovala média z titulních stran proti obrovskému střetu zájmů ministra financí. Vzhledem k tomu, že nemáme svobodná média, nezbývá opozici nic jiného, než použít tohoto nástroje, byť je to skutečně výjimečná věc,“ ironizoval Kalousek fakt, že Babiš vlastní kromě jiného vydavatelství Mafra.

„Všude, kde na sebe natrefí zájmy ministerstva financí a zájmy Agrofertu, nás ministr financí přesvědčuje, že zájem Agrofertu bude mít vždycky přednost,“ uvedl také Kalousek.

Rohlík navíc?

Kalousek dále upozornil na nestandardní smlouvu státního podniku Čepro ovládaného ministerstvem financí a PR agentury spřízněné s osobou Andreje Babiše. Mělo jít o záležitost snídaně podniku Čepro s Andrejem Babišem, která dle Kalouska stála přes 160 tisíc.

„Možná dostanete za to i rohlík navíc,“ poznamenal k tomu Kalousek. Poté důrazně apeloval na poslance vládní koalice, kteří budou moci převzít odpovědnost za Babišův „korupční a oligarchický režim“ a poslancům ANO napůl žertem naznačil, že se možná bojí toho, aby na ně Andrej při svém „východním temperamentu“ nevzal nůž nebo sekyru. Kalousek pak k tomu vyjádřil i obavu, že hrajeme o udržení demokracie v západním slova smyslu, a že děti a vnukové dnešních zákonodárců se jednoho dne mohou ptát: „Tatínku, nebo dědečku, tys to tenkrát neviděl?“

Sněmovna hlasovala o nedůvěře vládě v minulosti opakovaně. Návrh ale uspěl jen jednou. 24. března 2009 vyjádřili poslanci nedůvěru tehdejšímu Topolánkovu kabinetu.

U schůzí o vyslovení nedůvěry vládě Sněmovna nehlasuje o programu, uskutečnit se musejí. Poslanci hlasují o kabinetu vždy po jménech podle abecedy od vylosovaného člena dolní komory.

 

 

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…