Kalousek si zlomil hlasovací kartu při projednávání miliard pro církve

20.06.2012 13:42

Poslanci si málem zákon o církevních restitucích odročili na září. Celkem třikrát totiž dnes zvedali ruce k návrhu komunisty Vladimíra Koníčka na odklad projednávání zákona až do 4. září, ale koalice tomu zabránila v hlasováních až na třetí pokus. Poprvé podal námitku proti hlasování ministr financí Miroslav Kalousek. Ovšem humorné je, proč. „Zlomil jsem hlasovací kartu,“ zahřímal totiž do sněmovního mikrofonu Kalousek.

Kalousek si zlomil hlasovací kartu při projednávání miliard pro církve
Foto: Hans Štembera
Popisek: Sněmovna před hlasováním o důvěře vládě

Napětí kolem debaty o církevních restitucí bylo dnes vygradováno až na maximum. Nejenže poslanci zákon do konce "nedokopali" - zabránila tomu žádost klubu KSČM o jednání jejich poslanců, takže rozprava k normě skončila ještě před očekávaným přerušením ve14:00 hodin - ale koalice si podle opozice prý zvolila poněkud podivnou hlasovací taktiku.

Co se stalo? Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) si totiž zlomil hlasovací kartu. Prý to ale nebylo schválně.

„Já nevím, jak se mi to stalo, ale zlomil jsem hlasovací kartu. To se mi ještě nestalo a myslím si, že takový případ tady ještě nebyl. Žádám o nové hlasování,“ zahřímal totiž do sněmovního mikrofonu Kalousek, když poprvé zákonodárci odhlasovali odročení normy až na 4. září. Žádost o odročení  podal přitom komunista Vladimír Koníček.

Kvůli Kalouskovi pak ale bylo hlasování zopakováno. "Já jsem to viděl na vlastní oči a můžu zlomení karty panu ministrovi potvrdit. Tak jsem tu přímo živý svědek toho, že opravdu karta byla zlomena ve chvíli, kdy ji pan ministr strkal do toho otvoru," podotkl však k tomu řídící schůze Lubomír Zaorálek (ČSSD). "Nebuďte při těch hlasováních tak úporní, postupujte s rozvahou," poznamenal pak ještě ironicky Zaorálek.

Na sjetině měla, že chce odklad

Podruhé pak odklad zákona na září zpochybňovala poslankyně z ODS Lenka Kohoutová. Chtěla prý hlasovat NE a na sjetině má ANO, tedy, že s odkladem souhlasí.

„Jsou tady používané nějaké podivné metody polického boje. Než to rozklíčujeme, žádáme o pauzu na jednání klubu,“ reagoval pak na to předseda poslanecké frakce KSČM Pavel Kováčik.

Komunisty totiž podle Kováčika vyvedlo z míry nejen to, že Kalousek svou kartu zlomil, ale i to, že Kohoutová hlasovala o odročení normy kladně i napoprvé. „Nevíme, jestli to je nějaká taktika, ale musím upozornit, že ve dvou případech to byl u paní poslankyně Kohoutové stejný omyl. Ona byla pro totiž i na poprvé,“ dodal Kováčik.

Poslanci si tak museli až na potřetí odhlasovat, že nesouhlasí s návrhem Koníčka.

Socialisté: Chceme se s církvemi dohodnout na snížení finanční kompenzace

ČSSD dnes už předem oznámila, že chce dosáhnout odkladu schvalování na červencovou schůzi tak, aby se sněmovna k zákonu po očekávaném senátním vetu vrátila až v září. Opozice zpochybňuje rozsah vydávaného majetku i výši náhrad, které chce ČSSD spolu s Věcmi veřejnými zrušit. Předseda sociálních demokratů Bohuslav Sobotka uvedl, že v případě návratu své strany do vlády se budou snažit s církvemi dohodnout na snížení finanční kompenzace.

Církve by měly podle vládního návrhu dostat asi polovinu někdejšího majetku v hodnotě zhruba 75 miliard korun, který je v držení státu. Za další majetek pak mají získat náhradu 59 miliard korun během 30 let. K této částce by se připočítávala inflace. Stát by naopak církvím přestal hradit po přechodném období 17 let platy duchovních.

ČSSD a KSČM chtějí hlasování po jménech

Sněmovna zahájila třetí kolo schvalování zákona minulý pátek, kdy se do kritiky zákona a zejména katolické církve pustili především komunističtí poslanci. Štafetu od nich dnes převzal jejich stranický kolega Miroslav Opálka.

Kromě jiného uvedl, že duchovní mají zajištěno povolání do svého věku 70 let, zatímco je v ČR půl milionu nezaměstnaných. „Žijí sami a mají platy nad úrovní učitelů.  Neplatí ale ani inkaso ze své mzdy, neboť žijí převážně na farách... Tuším, že jejich naturální příjmy také nejsou zdaněny. Jejich zajištěni je zcela nadstandardní, ale oni sami hlásají, že jsou poutníci na zemi,“ řekl Opálka.

"Církev se jako největší feudál i jako ideová autorita spolupodílela svým postojem a postavením na utrpení a vykořisťování poddaných. Získávala tak nemravně, nekřesťansky i násilně značnou část dnes požadovaného tak zvaného svého majetku," pronesl také Opálka.

Na závěr svého proslovu pak uvedl: „Já žádám, aby bylo závěrečné hlasování po jménech." To ale chce také ČSSD.  To znamená, že každý poslanec by musel vstát a říci, zda je pro, či proti návrhu.

„My jsme pro to, aby bylo jasné, kteří poslanci a poslankyně ponesou morální a politickou odpovědnost, pokud dojde k prolomení restituční hranice," vysvětlil dnes šéf ČSSD Bohuslav Sobotka na stranickém brífinku.


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani přes práh! Kolaborace... Vyznamená Pavel Posselta? V ČR už teď vidí rudě

18:46 Ani přes práh! Kolaborace... Vyznamená Pavel Posselta? V ČR už teď vidí rudě

Dostane šéf sudetských Němců Bernd Posselt od prezidenta státní vyznamenání? ParlamentníListy.cz se …