Kalousek teď posílá obvinění Janukovyče do Haagu. A má vzkaz pro ty, kteří fandí Putinovi

10.03.2014 14:44

ROZHOVOR Všem komunistům napříč politickými stranami je blízké fandit Rusku. Žijící prezidenti Václav Klaus a Miloš Zeman mají podobné sympatie, protože každý potřebujeme své vzory. První místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek nešetří nikoho. Dnes podává do Haagu obvinění Viktora Janukovyče.

Kalousek teď posílá obvinění Janukovyče do Haagu. A má vzkaz pro ty, kteří fandí Putinovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek

Anketa

Který státník zatím během ukrajinské krize obstál nejlépe?

0%
96%
hlasovalo: 17683 lidí

Již jste podal podnět příslušným institucím Evropské unie, aby prošetřily, zda se bývalý prezident Viktor Janukovyč nedopustil na Ukrajině zločinů proti lidskosti?

Podávám to nejprve u mezinárodního soudu v Haagu a pak to jde na nejvyšší státní zastupitelství. Vzhledem k tomu, že jednacím jazykem soudu v Haagu je angličtina a francouzština, tak jsem chtěl mít soudem ověřený překlad, abych si byl opravdu jistý, že jsem se nespletl. Chtěl jsem mít jistotu, že jsem si nespletl, jak se ve finančním světě říká bondy a bomby. Dnes ráno jsem dostal soudně ověřený překlad, takže ještě dnes půjde do Haagu mé podání.

Ruský investigativní novinář Grigorij Michajlovič Pasko narozený na Ukrajině mi v rozhovoru řekl, že by se za okupaci Ukrajiny měl dostat do Haagu i ruský prezident Vladimir Putin. Co vy na to?

Žijeme bohužel v reálném světě a v Haagu končí vždy jen ti poražení. Vítězové jsou zváni na mírové konference. Nemám žádnou radost, že to říkám, ale je to opravdu tak.

Co soudíte o postojích vlády k situaci na Ukrajině? Nezačínají ministři od tvrdě protiruského postoje pomalu ustupovat?

Proti postoji české vlády nemám žádné velké výhrady. Zaujala správný postoj a v zásadním směru. Uznává Ukrajinu, novou kyjevskou vládu, premiér již avizoval, že vláda neuzná referendum jako legitimní akt připojení Krymu k Rusku. To jsou pozice, které TOP 09 jako opoziční strana podporuje. Jako opoziční politik tady mohu hrdě říct, že stojím za svou vládou. Nemohl jsem si nevšimnout, že sociální demokracie je širokou názorovou platformou a všem komunistům napříč politickými stranami je blízké fandit spíše Rusku. Tento jev se objevil i v sociální demokracii a pánové Lubomír Zaorálek a Jiří Dienstbier to mají o něco těžší.

Nebylo chybou odmítání amerického radaru v Brdech, která se nám právě v podobných situacích může vymstít?

Vždy to budu pokládat za obrovskou chybu, protože o budoucnosti naší svobody do značné míry pochopitelně rozhoduje i zájem velmocí. Pokud by zde byla americká radarová základna, tak bych mohl mnohem klidněji spát, co se týče přemítání o budoucnosti mých dětí a v úvahách, zda budou či nebudou žít ve svobodném světě. Ze stejného důvodu, proč si lidé jako já radar velmi přáli, si ho jiní lidé nepřáli. Byl to jeden z příkladů, na němž bylo dnes a denně vidět, že Rusko nikdy nepřestalo vnímat svůj bývalý satelit Československo jako sféru vlivu, o kterou nechce přijít.

Proč v části obyvatelstva proruská orientace a nynější servilita vůči Vladimiru Putinovi převládá?

Jistá nostalgie po časech nesvobody tady existuje. Někteří zaváděči nových pořádků, co netouží po ničem jiném než v jiné formě zavést pořádky staré, svého partnera logicky vidí v Putinovi a ne v představitelích liberálních parlamentních demokracií.

Netýká se proruská orientace jak exprezidenta Václava Klause, tak i současného prezidenta Miloše Zemana?

Oba dva žijící páni prezidenti vždy poměrně obdivně vzhlíželi k vládám silné ruky. Vždy to v nich vzbuzovalo o něco větší sympatie možná proto, že každý potřebujeme mít své vzory.

Jak vnímáte problémy na Ukrajině z pohledu exportního a energetického?

Takto bych to nezjednodušoval. Podle mě je Rusko samozřejmě jedním z nejperspektivnějších trhů pro české exportéry, a pokud by nastaly politické snahy retardovat naše exportní iniciativy do Ruska, tak by to svůj dopad na českou ekonomiku mít mohlo. To zcela jasně. Nicméně ruská politická reprezentace rozuměla staletí jen jasným politickým postojům a síle. Ti, co se chovali servilně, na tom vůbec nic nevydělali. Nedomnívám se proto, že servilita vůči ruské reprezentaci, takzvaně kvůli exportu, by tomu exportu opravdu mohla pomoci.

Myslíte si, že by podíl ruské firmy na dostavbě Temelína, jak řekl ministr bez portfeje Jiří Dienstbier, mohl pro Česko znamenat bezpečnostní riziko?

Vždyť vůbec nemáme jistotu, zda se v tomto volebním období vůbec nějaká smlouva podepíše. Za současné situace na evropském energetickém trhu je podepsat investiční závazek za stovky miliard na vybudování jakéhokoliv zdroje obrovské ekonomické riziko. To si každá společnost dovolí jen tehdy, pokud má garanci státu úvěry anebo budoucí cenou elektřiny. Těžko si umím představit, že by dnes byl kdokoliv ochoten a schopen garantovat ceny elektřiny za dvacet let. To je tak nesmírně riskantní otázka a my máme tak málo informací o budoucnosti evropského energetického trhu, že řešit, kdo to bude dodávat před tím, než bude vyřešen problém návratnosti investice, nemá vůbec cenu.

Jakou tedy máte představu sankcí proti Rusku a režimu Vladimira Putina?

Už jsem říkal, že Rusko rozumí jenom síle. Česko samo tou silou samozřejmě nedisponuje. Je tedy klíčové, aby se na sankcích dokázala domluvit minimálně Evropská unie, ideálně ve spolupráci s ostatním svobodným světem jako je severní Amerika. Prosazovat svou individuální verzi sankcí by bylo zbytečné. Mohu říct obecně, že jsem pro co nejdůslednější postup. To, co zatím zaznívá, se nezdá, že by mohlo Rusy přimět změnit jejich postoj. Proto jsem pro co nejdůslednější postup. Nejdůležitější je opravdu sjednotit názory svobodného světa, protože pokud se rozdrolí, tak se Rusko bude smát.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Jan Rychetský

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

21:00 V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

Ratifikační proces Istanbulské úmluvy nedávno zarazili senátoři, když tento mezinárodní dokument odm…