Kalousek v Plzni: Bylo to pro mě pět nejkrásnějších let, které jsem v politice zažil

16.06.2014 22:01

REPORTÁŽ Předseda a první místopředseda strany TOP 09 Karel Schwarzenberg a Miroslav Kalousek navštívili Plzeňský kraj. K této události se v sídle plzeňské topky uskutečnila tisková konference, na které byli představeni lídři kandidátek do komunálních a senátních voleb, které se uskuteční v říjnu tohoto roku. Kdo kandidátky povede, prozradil novinářům poslanec Marek Ženíšek: „Lídrem do Senátu bude politolog Ladislav Cabada. V Plzni povede kandidátku Ondřej Ženíšek,“ představil oba lídry.

Kalousek v Plzni: Bylo to pro mě pět nejkrásnějších let, které jsem v politice zažil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek s Karlem Schwarzenbergem

Úvodního slova se ujal předseda Schwarzenberg, který stručně zhodnotil výsledek voleb do Evropského parlamentu. „V Plzni jsme dosáhli vynikajícího výsledku,“ pochvaloval si. Pak už hovořil o nadcházejících volbách. Podle Schwarzenberga je třeba zabývat se tím, jak dostat občany k volebním urnám. „Nejdůležitější úkol je motivovat lidi, aby k volbám šli,“ nechal se slyšet předseda topky, který dále zdůrazňoval důležitost voleb do zastupitelstva města „Jde o budoucnost občanů Plzně. Kdo bude primátor a kdo bude vést magistrát je důležitější, než si lidé myslí.“

O kompetentnosti lídrů obou kandidátek nepochybuje: „Oba kandidáti budou správní lidé na správném místě,“ řekl a dodal: „Vedení TOP 09 by Plzni velice prospělo.“ Poté se pozastavil nad úspěchy pražské organizace strany. „Díky topce se Praha vydala na dobrou cestu,“ je přesvědčen Schwarzenberg.

Senát jako razítko

Senát je podle Schwarzenberga prakticky jednobarevný. Současné složení Senátu prý nekoresponduje s původní myšlenkou, kvůli níž byl kdysi ustanoven. „Představa byla, že bude shromážděním lidí, kteří nejsou přísně stranicky zavázaní a jsou nezávislí. Jakmile se Senát stane čistě stranickým grémiem, tak se změní jeho účel,“ míní Schwarzenberg. Jakým směrem by se Senát neměl dále ubírat, má předseda pravicové strany jasno: „Bude dobré, když už nebude jen razítková mašinka.“

O tom, jakou roli by měl Senát zastávat, promluvil lídr kandidátky Ladislav Cabada. „V Senátu by se měly probírat spíše filosofické věci. Důraz by měl být kladen na společenské hodnoty a ne se jen zabývat každodenní politikou. Senát by měl být tím tělesem, které by do budoucna mělo profilovat hodnotové rámce české politiky,“ je přesvědčen Cabada.

Oprostit se od populistů

Podle Schwarzenbergových slov jsou lidé otráveni neustálým populismem některých stran, proto si prý voliči zvolí seriózní politiku, kterou podle knížete TOP 09 představuje. „Jsme strana, jež drží slovo. Víme, jakou cestou jdeme a kam budeme směřovat,“ sdělil médiím.

Ke slovu se pak dostal Marek Ženíšek. Ten se vyjádřil k pozici lídra plzeňské kandidátky, kterou bude zastávat jeho bratr Ondřej. „Samozřejmě byl na mého bratra vyvíjen jistý tlak uvnitř strany. Je důležité, aby obhájil, že kandidátku povede,“ pověděl poslanec Ženíšek, po němž pokračoval právě mladší Ondřej, který je v současnosti zastupitelem města Plzně. „Po mnoha letech měla Plzeň silnou opozici,“ nepochybuje Ženíšek a uvádí příklad toho, co se topce v Plzni povedlo: „Stojíme za záchranou několika set  milionové dotace na čističku pitné vody. Také se nám povedlo zabránit několika nevýhodným transakcím.“ A s jakou vizí do komunálních voleb vstoupí? „Naše snaha bude, aby se Plzeň stala otevřeným kulturním městem a aby se více nezadlužovala,“ vyjmenoval hlavní priority zastupitel Ženíšek.

Slavit se bude až do rána

Závěrečné řeči se ujal bývalý ministr financí Kalousek, který nejprve pohovořil o tom, jak se mu v Plzeňském kraji libí. Ten má rád prý zejména proto, že zde topka s přehledem vyhrála nedávné volby do Evropského parlamentu. Pak se místopředseda strany rozpovídal o oslavách, které topku čekají. „Budeme slavit pět let existence TOP 09. Pro mě osobně to bylo nejkrásnějších pět let, které jsem kdy v politickém životě zažil. A protože je co slavit, tak není vyloučeno, že někteří z nás skončí až nad ránem,“ předpokládá Kalousek.

Škarohlídům, jak říká, vzkazuje: „Někteří tvrdili, že jsme stranou na jedno použití. Za pět let jsme se však stali významnou politickou stranou, která vybudovala své regionální organizace od Aše až po Hrozenkov. Jsme plnohodnotnou stranou, která má co konzervativním voličům nabídnout,“ řekl na závěr tiskovky Kalousek.

  • Další reportáže ParlamentníchListů.cz ČTĚTE ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Fiala

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…