Kalousek ve sněmovně musel zvyšovat hlas: Já se nemohu soustředit!

22.10.2014 14:47

Opozice dnes ve sněmovně kritizovala návrh státního rozpočtu pro příští rok. Vláda podle ní zvyšuje výdaje, škrtí ale investice. Padly návrhy, aby sněmovna kabinetu hospodářský plán vrátila k přepracování. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) naopak předlohu, jež předpokládá stomiliardový schodek, hájil. Předpokládá se, že sněmovna v úvodním kole projednávání základní ukazatele rozpočtu koaliční většinou schválí. Debata trvá, k hlasování se poslanci dostanou zřejmě odpoledne.

Kalousek ve sněmovně musel zvyšovat hlas: Já se nemohu soustředit!
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Miroslav Kalousek na neformálním setkání u piva s voliči v Českém Brodě

Za typicky socialistický označil návrh rozpočtu předseda ODS Petr Fiala. Není podle něho investiční, ale přerozdělovací. "Bere všem a dává jen někomu," uvedl. Vláda si podle něho kupuje voliče na účet všech daňových poplatníků, místo aby jim peníze nechala.

Upovídaný premiér a jeho stranický kolega způsobili Kalouskovu nesoustředěnost

Nit suchou nenechal na vládním návrhu rozpočtu exministr financí, poslanec Miroslav Kalousek (TOP 09). Kritizoval, že vláda jej prezentuje jako rozpočet úsporný, jako rozpočet spravedlivý a jako rozpočet podporující investice. Jenže: „Bohužel v tom dokumentu jsou napsána čísla, která jsou s těmito slovy v přímém rozporu,“ bouřil Kalousek ve sněmovně, v této chvíli se ale ve vládní lavici přímo za zády řečníka hlučně bavil premiér Bohuslav Sobotka s poslancem Jaroslavem Krákorou (oba ČSSD). „Fiskální politika minulých let byla poznamenána skutečně snahou o úspory, tedy ale dosáhnout alespoň stagnace výdajů. Úsporné rozpočty se...“ V té chvíli se Kalousek otočil a řekl: „Já vás nepřekřičím, pane kolego,“ a pak exministr financí pokračoval několika dalšími slovy, když se dvojice politiků za ním znovu rozpovídala. „Pane předsedo, nezlobte se, ale pokud pan zpravodaj Krákora bude za mnou mluvit, já se nejsem schopen soustředit, já nečtu svůj projev!,“ uzemnil konkurenční politiky a pak pokračoval ve svém projevu. V něm zopakoval, že vláda proti minulým letům ekonomické recese zvyšuje výdaje a zároveň snižuje investice i částky pro vědu a výzkum. Více peněz podle něho půjde do provozních výdajů státu a do sociálních dávek. Opět taky řekl, že návrh rozpočtu je učebnicovým projídáním budoucnosti.

TOP 09 navrhla sněmovně, aby vládě rozpočet vrátila k přepracování tak, aby byly výdaje a schodek nižší nejméně o 20 miliard korun a objem investic z národních zdrojů vzrostl nejméně na úroveň roku 2012, tedy alespoň o osm miliard. "To je ten rok, kdy jste nás všichni tak strašně kritizovali, že hrozně málo investujeme a škrtíme ekonomiku," poznamenal Kalousek. O vrácení předlohy kabinetu hovořil i předseda ODS Fiala a předseda poslanců hnutí Úsvit Radim Fiala.

Okamura: Rozpočet je málo ambiciózní

Podle předsedy Úsvitu Tomia Okamury je rozpočet málo ambiciózní. "Nedochází k podpoře investic," podotkl. Úsvitu chybí taky výhled na snižování deficitu a plán, jak se dopracovat k vyrovnanému rozpočtu a splácení starých dluhů.

Ministr financí Babiš tvrdí, že investice ve státním rozpočtu vzrostou. V minulých letech byly sice podle něj rozpočtovány jako vyšší, ale zůstávaly nedočerpány a nikdo nehleděl na jejich efektivitu. Ve výzkumu a vývoji se podle Babiše v minulosti plýtvalo. Prioritou vlády je podle něj prosazování takových výdajů do vědy a výzkumu, které povedou k prokazatelným a dlouhodobým přínosům pro českou ekonomiku. Zvýšené rozpočtové výdaje podle něj povedou i k růstu spotřeby obyvatel.

Šéf sněmovního rozpočtového výboru Václav Votava (ČSSD) zase upozornil na to, že stomiliardový schodek neznamená, že se příští rok o tuto částku zvýší celkový státní dluh. Podle něho zůstane na stejné úrovni.

Lidovecký poslanec: Spotřeba domácností není sprosté slovo

Vedle ČSSD návrh rozpočtu podpořili taky lidovci. Restrikce minulých vlád způsobily v ekonomice podle místopředsedy klubu KDU-ČSL Jaroslava Klašky obavy z budoucnosti. Nynější státní rozpočet se podle něho snaží vrátit důvěru v hospodářský vývoj. "Nemyslím, že by spotřeba domácností byla sprosté slovo, u nás vytváří asi 50 procent HDP," podotkl Klaška.

Poslanec KSČM Jiří Dolejš řekl, že rozpočet je poněkud štědřejší, pokud jde o sociální transfery i některé investiční cíle, ale celkově není prorůstový. Komunisté však podle něj nepodpoří vrácení k dopracování, ale nepodpoří ani návrh rozpočtu a zdrží se hlasování.

Schodek podle návrhu vlády klesne příští rok proti deficitu plánovanému na letošek o 12 miliard korun. Příjmy se mají zvýšit z 1,099 na 1,119 bilionu Kč a výdaje z 1,211 na 1,219 bilionu korun.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…