Kalousek veřejně zesměšnil Andreje Babiše

14.02.2014 14:10

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) a poslanec Miroslav Kalousek (TOP 09) si ve sněmovně neočekávaně vjeli do vlasů. A hádka to nebyla nijak neškodná. Důvodem byla norma, kterou EU nařizuje Česku přijmout.

Kalousek veřejně zesměšnil Andreje Babiše
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek a Jaroslav Faltýnek

Anketa

Jste spokojeni s prací Bradáčové a Ištvana?

90%
10%
hlasovalo: 13765 lidí

„Vládní návrh zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti se stanovením přístupu k činnosti bank, spořitelních a úvěrních družstev a obchodníků s cennými papíry a dohledu nad nimi“, tak se jmenuje norma, nad níž prý někdejší ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) strávil v rámci evropských jednání plné tři roky.

„Je to výstup téměř tříleté diskuse na půdě EU a i v Radě ministrů financí. Já jsem tam byl několikrát účasten a stojím za tímto kompromisem. Ale pokládám za naprosto vyloučené, aby národní Parlament v pátek odpoledne s normou vyslovil souhlas s vědomím, že ne úplně každý si to přečetl,“ vysvětlil Kalousek poslancům nejprve klidným hlasem, a to poté, co zpravodaj normy Jiří Dolejš (KSČM) poslancům tisk představil a při tom v jednací síni nabádal, aby po pátečním obědě normu jeho kolegové víc vnímali.

„Já vím, že to je při pátku a po obědě velmi těžké,“ řekl Dolejš.

Právě tato jeho vsuvka se ale později ukázala jako důležitá. Kalousek totiž na tento moment vsadil a poslancům řekl, že klub topky a také ODS dává k této normě veto, a to proti rychlému projednání.

„Máme to mít 1. 4. implementováno, ale tak to nejde. Jsme o tomto návrhu přesvědčeni, je to norma nezbytná, ale jsme také přesvědčeni, že český Parlament to má a chce schválit hlavně proto, že to je dobré pro občany ČR a nikoliv proto, že to chce honem schválit vláda," pronesl Kalousek.

To ale byla voda na mlýn ministra a vicepremiéra Babiše. „Já tomu nerozumím. Vy o tom jednáte tři roky a teď to vetujete?“ otázal se překvapený Babiš Kalouska.

Babiš: Jsem jen pošťák...

„Já jsem tady měl tři zákony a čekal jsem na zařazení tohoto celý týden. Bylo mi nejprve řečeno, že to bude v úterý. Já jsem v tom nevinně, jsem jenom pošťák, a nerozumím panu Kalouskovi, prostřednictvím pana předsedajícího, nechápu, proč nám to vetuje,“ uvedl na to Babiš s tím, že předkládá návrh, o němž bývalý ministr financí Kalousek jednal tři roky.

"Tak já tomu nerozumím. Buď jsem nenormální, nebo to nechápu," řekl.

„Vy ale, pane předsedo, pane ministře financí, nejste pošták, jste ministrem a zodpovídáte se sněmovně. Zákon předkládáte na svou politickou odpovědnost. Pokud cítíte svou roli jako pošťáka, tak se odeberte k poště,“ zasmečoval na to Kalousek.

Když se Babiš opětovně podivil, proč tedy normu klub TOP 09 vetuje, tak Kalousek na to odvětil:

„Pane první místopředsedo vlády, vy jste uvedl jako dvě možné varianty, že za a) buď nejste normální, nebo za b) tomu nerozumíte. Chtěl bych podotknout podle zásad logiky, že tyto varianty se vzájemně nevylučují.“

Opětovně poté vysvětlil, proč je nutné, aby se s normou někteří poslanci nejprve seznámili. Na totéž pak poukázal i předseda sněmovního klubu ODS Zbyněk Stanjura.

„Ten bod byl zařazen včera a nestihli jsme si to přečíst. Je to 400 stran,“ naznačil Stanjura veta obou pravicových klubů.

Jenže ani tímto hádka mezi Kalouskem a Babišem neskončila. Oba dva muži si pak vyměnili ještě další "poklony". 

„Obdivuji politickou obratnost pana Kalouska, který mluví o zájmu občanů. Já myslím, že občané této země sledují politickou kariéru pana Kalouska od roku 1994  - nebo nevím kdy schvaloval ty padáky - a jeho celkový vývoj. Určitě jsou všichni dojati a utřeli slzu. To blaho, které pan ministr má na mysli, nám ukázal v minulých letech. Proto TOP 09 měla tolik hlasů ve volbách, kolik měla,“ řekl Babiš.

„On nepřekvapil, zejména v poznámce o padácích lhal, jak je vždy jeho zvykem. Prostě to není pravda,“ zakončil hádku Kalousek.

Ministr financí také varoval, že pokud Parlament zákon nepřijme včas, bude ČR hrozit postih. „Pokud ten postih bude finanční, tak doufám, že to někdo zaplatí," poznamenal.

Prošlo to, ale ne ve zrychleném čtení

Sněmovna normu nakonec podpořila v prvním čtení. Vláda ale k ní navrhovala schválit předlohu ve zrychleném režimu, ovšem tento návrh - jak jsme již uvedli - vetovaly poslanecké kluby ODS a TOP 09.

Norma mění zákony v souvislosti s novými směrnicemi a nařízením EU ohledně podnikání finančních institucí. Změna mimo jiné znamená, že od roku 2015 by Česká národní banka neměla dohlížet na úroveň likvidity poboček zahraničních bank působících v ČR.

Nově by likviditu, tedy ukazatel, který se zaměřuje na schopnost společnosti krátkodobě dostát svým závazkům v případě neočekávaných problémů, měly kontrolovat orgány země, kde má pobočka sídlo. Novinka se týká například tuzemské pobočky Citibank.

Předloha ponechává ČNB právo vyžadovat od poboček bank ze států EU pravidelné informace o činnosti pobočky a přijímat vůči pobočkám opatření k ochraně finanční stability Česka při mimořádné situaci. ČNB rovněž bude mít dál právo kontrolovat pobočky bank států EU na místě. Podle posledních údajů ČNB působilo ke konci září v ČR 45 bank, z toho bylo 22 poboček zahraničních bank.

"Ten zákon je velmi složitě vydiskutovaný kompromis na půdě Evropské unie a já ten kompromis podporuji, protože jsem jej vyjednával, ale není možné to, co udělala česká vláda. Tedy dát to českému parlamentu na stůl a říci: Schvalte to, neboť to podporuje Evropská unie. Český parlament si také zaslouží svou podrobnou diskusi, aby se přesvědčil o tom, že to je zákon ve prospěch občanů České republiky a ne zákon, který musíme schválit, protože to po nás chce Evropa," vysvětlil Kalousek ParlamentnímListům.cz později. Ostatní podrobnosti k normě prý řekl v diskusi na plénu sněmovny.

To by si o Babišovi říci nedovolil...

Kalousek navíc upozornil na to, že jeho slova mohla u někoho vyvolat dojem - ten také původně prezentovaly i ParlamentníListy.cz, že snad o Babišovi mohl říci, že je nenormální.

"Mne by v životě nenapadlo, jen tak od boku říci, že je buď pan Babiš nenormální, nebo tomu nerozumí," uvedl dále pro ParlamentníListy.cz Kalousek. "Já jsem to po něm jenom opakoval," dodal na vysvětlenou.

Dnešní poslanci se několikrát v minulosti - když ještě za poslance zvoleni nebyli - dušovali tím, že pokud oni zasednou ve sněmovně, budou se prý při diskusích na plénu chovat distingovaně, ohleduplně a pozorně. Jenže jejich předsevzetí se záhy vytratilo. V tomto týdnu, kdy sněmovna zasedala, dokonce nekolikrát za sebou musel předseda sněmovny Jan Hamáček (ČSSD), když vedl schůzi, své kolegy napříč politickým spektrem upozornit na to, aby se ztišili, že není rozumět tomu, co kdo k normě říká.

reklama

autor: Olga Böhmová

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

21:00 V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

Ratifikační proces Istanbulské úmluvy nedávno zarazili senátoři, když tento mezinárodní dokument odm…