Kalousek zmizel ze sněmovny a vrátil se s horkou novinkou o Babišovi

06.05.2014 16:40

Předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek v Poslanecké sněmovně kolegům v rámci debaty jiného bodu oznámil, že se stalo pravdou to, co před časem redaktorům webového deníku Echo24.cz předpovídal ministr financí a vicepremiér Andrej Babiš (ANO). „Zjistil jsem, že finanční kontrola do Echa vskutku nyní nastoupila,“ sdělil k údivu poslanců Kalousek.

Kalousek zmizel ze sněmovny a vrátil se s horkou novinkou o Babišovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek se ve sněmovně hlásí o slovo

Poslanci se dnes odpoledne dlouze dohadovali o aktivitách ministryně spravedlnosti Heleny Válkové (ANO) ve Vězeňské službě, a to v mimořádném bodu „Informace ministryně spravedlnosti o vymahatelnosti práva“. Jenže bohatou diskuzi přeťal exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) a kolegům v poslaneckých lavicích oznámil, proč určitou chvíli uprostřed debaty v jednací síni Poslanecké sněmovny nebyl.

„Já jsem skutečně odešel, protože jsem si narychlo potřeboval ověřit naprosto neuvěřitelnou informaci, která svým způsobem také zapadá do bodu informace o vymahatelnosti práva,“ řekl nejprve napjatým poslancům Kalousek.

"Vzpomínáte si, kolegyně a kolegové, na tu skandální tiskovou konferenci, kdy první místopředseda vlády a ministr financí řekl, že jakási redakce echo24.cz vzhledem k tomu, že se vyjadřuje neuctivě, takže doufá, že má všechno v pořádku v účetnictví a vůči finančním úřadům? Pan první místopředseda pak samozřejmě popíral, že by se jednalo o výhrůžku nebo že by snad chtěl zneužít své pravomoci," uvedl dále směrem k udiveným kolegům Kalousek, o němž je známo, že se s Andrejem Babišem takzvaně nemusí.

„Tak ta finanční kontrola do redakce echo24 nastoupila," dodal k tomu a připomněl, že pokud prý vezmeme v úvahu statistiku četnosti kontrol v Praze, pak nemůžeme mít sebemenší pochybnost o tom, že to není náhoda. 

„Vážně chcete předstírat, paní ministryně, že tady střežíte právo?“ doplnil ironicky na konec krátkého sdělení Kalousek.

Babiš hájil Válkovou a útočil na novináře

O co jde? Týden po startu nového on-line deníku Echo24.cz, což se stalo v březnu, přišla první výměna názorů mezi ministrem financí a majitelem skupiny Mafra Andrejem Babišem a zástupci deníku Echo24.cz. Andrej Babiš totiž na vládní tiskové konferenci poukázal na to, že pro Echo24.cz. pracuje řada novinářů, kteří dříve pracovali v Lidových novinách, ale po koupi skupiny Mafra se rozhodli pro odchod. A pak tyto novináře označil za tuneláře. Zakladatelem serveru je bývalý šéfredaktor Lidových novin Dalibor Balšínek.

Zmínku Babiš uvedl v souvislosti s dotazem na ministryni spravedlnosti Helenu Válkovou, která se tehdy právě pro Echo24.cz v rámci rozhovoru dotkla postavení Čechů v době protektorátu.

„O odsunu Němců si myslím to nejhorší. Chápu, že to byla reakce na to, co se zase Čechům dělo předtím, ale ono se toho v protektorátu zas tolik nedělo,“ řekla kupříkladu Válková.

Doufal, že investor projektu má dostatečně velké majetkové přiznání...

Babiš ale posléze celou věc, kdy navíc podle něj byla slova Válkové vytržena z kontextu, označil za tendenční a provokativní ze strany novináře Daniela Kaisera, tedy autora onoho rozhovoru. A investora projektu Echo24.cz Jana Klenora pak na tomto brífinku označil ještě za bílého koně a naznačil, že v pozadí nového on-line deníku stojí Martin Roman, bývalý šéf ČEZ.

„Ta vaše skupina takzvaných novinářů z Lidových novin, co jste vytunelovali Lidové noviny, udělali tam padesátimilionovou ztrátu a fandili ODS, tak rozumím, že jste si udělali hezký projekt, abyste napadali mě a moje hnutí,” řekl také na tiskové konferenci Babiš. A korunu všemu nasadil tím, když ještě dodal, že doufá, že investor projektu Jan Klenor má dostatečně velké majetkové přiznání, aby náklady na chod deníku prokázal. Z pozice ministra financí tím deníku de facto podle některých médií pohrozil finanční kontrolou.

Pro doplnění, redaktor Kaiser udělal na konci dubna velký rozhovor i s exministrem financí Kalouskem. Ten byl s jeho podobou spokojen, protože odkaz na rozhovor sdílel i na svém facebookovém profilu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…