Kalouskův průjem, zní od Andreje Babiše

04.12.2014 13:31

Velice rázně se ministr financí Andrej Babiš vypořádal s tvrzením svého předchůdce ve funkci Miroslava Kalouska, který ho osočil, že útočí na polistopadové základy státního uspořádání. Vicepremiér v reakci pro ParlamentníListy.cz upozorňuje na pětadvacet let budované klientské a korupční sítě i na to, že neútočí na základy demokracie, ale na některé politiky polistopadové éry, kteří si popletli službu lidem se službou pro sebe.

Kalouskův průjem, zní od Andreje Babiše
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

První místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek v rozhovoru pro týdeník Ekonom jednak sepsul koaliční vládu za to, že lže a sama nevěří tomu, že její opatření mohou zlepšit ekonomické poměry v zemi a omezit korupci. Rovněž ale zaútočil na svůj nejoblíbenější terč, kterým je jeho nástupce ve funkci ministra financí Andrej Babiš. Prohlásil, že ještě větší hrozbu než zastírání skutečnosti ze strany vlády představují pokračující útoky předsedy hnutí ANO na polistopadové základy státního uspořádání.

„Vezmeme-li jeho kroky a slova, tak o změnu systému zcela jistě usiluje. Pokud je jeho rétorika založena na tom, že tu 25 let zpátky bylo všechno špatně a je potřeba vše dělat úplně jinak, tak to znamená jediné: dělat to jinak než v systému liberální parlamentní demokracie,“ konstatoval nejviditelnější opoziční politik s tím, že řada věcí jako útoky na tradiční politické strany, zpochybňování jejich svobodné soutěže, ústup od liberálního pohledu na svět a pokračující oligarchizace společnosti i hospodářství mu připomíná to, co se dělo v Itálii při nástupu fašistického diktátora Benita Mussoliniho.

Útok na politiky, kteří si popletli službu lidem se službou pro sebe

„Bohužel tu existuje velká poptávka, aby konečně přišel někdo, kdo zařídí, abychom se měli líp. Když se vrátím k meziválečné Itálii: tam zmizel systém volné soutěže politických stran, v podstatě přestala fungovat parlamentní demokracie a vládlo se korporativním způsobem. Velká část italské společnosti tehdy byla spokojena a po parlamentní demokracii se jí nestýskalo. Mnozí vládu silné ruky rádi mění za osobní svobodu,“ uvedl Miroslav Kalousek.

„Jo, to je pravda, že útočím na pětadvacet let budované klientské a korupční sítě, kvůli nimž je stát v rozkladu a málo funkční,“ reaguje pro ParlamentníListy.cz ministr financí Andrej Babiš. „V nedůvěryhodnosti politiků jsme podle poslední studie na 134. místě na světě,“ připomíná, kam zemi dovedla garnitura politiků Kalouska a spol. „Hlavně já však neútočím na základy demokracie, ale některé politiky polistopadové éry, kteří si popletli službu lidem se službou pro sebe,“ zdůrazňuje předseda hnutí ANO Andrej Babiš.

Blouznění se věcně komentovat nedá, Kalouskovi by měl pomoci studený obklad

Miroslav Kalousek tedy nadále pokračuje v tažení proti Andreji Babišovi, který odstartoval hned po loňských pro hnutí ANO tak úspěšných volbách. Při každé příležitosti zdůrazňuje, že velkým ohrožením je u nás model oligarcha, který představuje předseda hnutí ANO ve funkci ministra financí, protože Andrej Babiš koncentruje ve své osobě moc politickou, ekonomickou i mediální.

Další ze slovních výpadů Miroslava Kalouska na jejich předsedu už ale nijak nepřekvapuje zákonodárce za hnutí ANO. „Pan Kalousek toho namluví hodně a já nemám potřebu jeho slovní průjem komentovat,“ poznamenává pro ParlamentníListy.cz poslanec hnutí ANO Milan Brázdil.

„Soudím, že pan poslanec Kalousek emotivně komentuje obrazy, které si pěstuje ve své mysli. Myslím, že by mu mohl pomoci studený obklad, možná paralen k tomu. Těžko komentovat věcně, co je jen blouznění. Určitě je také dobré nepodceňovat očkování. To by snad mohlo být poučení, ze kterého by mohl čerpat i národ,“ přidává se pro ParlamentníListy.cz také Jiří Zlatuška, předseda sněmovního výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu.

Hloupé útoky místopředsedy TOP 09 svědčí o jeho ideové vyprázdněnosti

„Útoky pana Kalouska jsou nehorázné a sprosté. Při debatách ve sněmovně oceňuji jeho ekonomické znalosti a zkušenosti. Zásadně ale neuznávám jeho hloupé útoky jak na Andreje Babiše, tak na naše hnutí. Svědčí to o Kalouskově ideové vyprázdněnosti,“ konstatuje pro ParlamentníListy.cz Martin Kolovratník.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…