Kauza Nagyová zpochybnila legitimnost církevních restitucí, udeřil Zaorálek

17.06.2013 20:22

ANKETA Ať bude pokračovat v nějaké obdobě nynější vládní koalice, nebo budou předčasné volby, levice má jasno. Je prý dobře, že kabinet Petra Nečase končí, neboť v této zemi napáchal mnoho škod od daňové, přes sociální až po zdravotní reformy. Co ale podle levicových politiků nikdo z občanů této země kabinetu "nezapomene", tak to jsou zpackané církevní restituce.

Kauza Nagyová zpochybnila legitimnost církevních restitucí, udeřil Zaorálek
Foto: Ladislav Carda
Popisek: V Ostravě začal 37. sjezd ČSSD

Sociální demokracie je v těchto dnech na koni. Nenáviděná vláda Petra Nečase má už své dny sečteny a bude jen otázkou, zda vše skončí předčasnými volbami, nebo současná koalice svou káru dotáhne až k těm volbám řádným. I přesto ale levice předkládá kabinetu na odchodnou součet jeho neúspěchů.

Mezi nimi pak zaujaly přední místo „zpackané“ církevní restituce. Podle místopředsedy Poslanecké sněmovny a ČSSD Lubomíra Zaorálka bude nyní právě kvůli poslední „aféře Nagyová“ na místě aktuální otázka, zda by se právě k církevní restitucím neměli sociální demokraté nějak vrátit, neboť je nyní zpochybněna jejich legitimita.

„Jde o to, že rozhodnutí, které se týká církevních restitucí, bylo odhlasováno s pomocí korupce, neboť se čekalo na rezignaci třech nyní obviněných poslanců a oddalovalo se kvůli tomu i hlasování o církevních restitucích až do doby složení mandátu oněmi třemi, tedy Tluchořem, Šnajdrem a Fuksou. Právě oni totiž deklarovali nesouhlas s návrhem zákona o církevních restitucích. Navíc je posilováno podezření, že i za tento 'vstřícný krok' byli odměněni lukrativními pozicemi. Restituce samé jsou tak poznamenané stále rostoucím podezřením, že to bylo přijato s pomocí korupce,“ vysvětlil ParlamentnímListům.cz Zaorálek.

Zaorálek: Možná to dáme do Štrasburku

„Restituce tak již legitimitu ztratily. Teď je otázka, jestli onen proces schvalování byl vůbec legální. Ústavní soud to ale posuzoval právě ve chvíli, kdy ještě nebyla známá ona nová poslední fakta, která máme nyní, tedy nová podezření zmiňovaných třech poslanců. Ta otázka církevních restitucí tady tak stále visí jako něco, kde nejde jen o legitimitu, ale i o legálnost, neboť když je nějaký právní úkon učiněn v rozporu se zákonem, tak je neplatný. Pokud tedy to schválení restitucí ve sněmovně bylo učiněno v rozporu se zákonem, a pokud na to bylo použito úplatků a prokáže se to, tak z toho bych dedukoval, že takový úkon je neplatný. Tady se tedy bude muset zvažovat, jaké jsou možnosti dalších postupů, což není tak jednoduchá právní věc – v úvahu pak přichází i to, jestli je nějaká možnost obrátit se na soud kupříkladu ve Štrasburku,“ zdůraznil dále Zaorálek.

Právě proto církevní restituce sehrávají ve vztahu k odcházejícímu kabinetu zvláštní roli, „Ta vláda je navíc nedovedla ani vysvětlit veřejnosti a bylo to také proti jejímu drtivému nesouhlasu. Přitom jde o největší majetkový transfer za posledních dvacet let. Bude třeba se ale právě tímto znovu zabývat a hledat způsob, jak to znovu zvednout,“ dodal k této věci Zaorálek.

Dolejš: Škrty, zdražování a zbastlená reforma penzí

„Přehnané škrty a zdražování, zbastlená reforma penzí a také nepřiměřený dar církvím,“ vyjmenoval pro ParlamentníListy.cz místopředseda KSČM Jiří Dolejš to, co mu nejvíc vadilo na vládě Petra Nečase. Dolejš již dříve uvedl, že reforma veřejné správy dala také základy nebývalému plýtvání ve veřejné sféře. „Kvalita úřadů se nezvyšuje, všude jsou počítače, ale úředníků neubylo, člověk dál běhá od čerta k ďáblu s plnou rukou papírů,“ nandal Dolejš na hrb vládě koncem loňského roku.

„Vláda schválila církevní restituce a nebojovala proti korupci,“ zařadila pak rovněž restituce mezi největší hříchy kabinetu i komunistická poslankyně Ivana Levá.

Chtěli vládnout za každou cenu

Podobně její komunistický kolega Miroslav Opálka si vzpomněl na dar církvím. „Většina společnosti vyjádřila nejsilnější odpor k takzvaným církevním restitucím. Na ty se nezapomene! Pak šlo o způsob vládnutí za každou cenu. A v neposlední řadě o asociální zákony podporující vysokopříjmové občany na úkor nízkopříjmových a středněpříjmových skupin. Do toho spadá i nepovedená důchodová reforma,“ napsal Opálka ParlamentnímListům.cz v SMS zprávě.

„Já myslím, že lidé odcházející vládě nezapomenou, že nevyužila příležitosti a nepodala demisi už v době, kdy se rozpadly Věci veřejné a od té doby vládne s tím prapodivným uskupením LIDEM a škodí systematicky této zemi a občanům,“ uvedl pak na téma největší hříchy končící vlády místopředseda poslaneckého klubu KSČM Alexander Černý.

„Mezi negativa lze ale vlastně zařadit prakticky všechno, co tahle vláda učinila za onoho pochybného složení s LIDEM. A to zatím vynechávám tuto poslední aféru s úplatkářstvím a nakupováním poslanců. Tady de facto všechny kroky, které kabinet Načase prosadil silou ve sněmovně, mají podtext škodlivosti. Pochopitelně o tak závažných věcech, jako jsou restituce a důchodová reforma, to platí několikanásobně,“ dodal pro ParlamentníListy.cz Černý.

Co si myslí komunistický poslanec Stanislav Grospič?

„Za nejhorší kroky Nečasovy vlády považuji církevní restituce, tragickou sociální reformu, včetně privatizace důchodového systému a zdravotní péče. Také došlo k naprostému selhání v podpoře ekonomiky v hospodářské krizi,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Grospič.

Vzala lidem důvěru v politiku

Poslankyně Zuzka Bebarová-Rujbrová (KSČM) má také tu největší "pifku" právě na restituce. „Mohla bych sice teď vyjmenovávat jednotlivé dílčí kroky a nebylo by jich málo - počínaje církevními restitucemi a konče reformou sociální a daňovou. Ale z hlediska pohledu našich následovníků na toto volební období si myslím, že největším hříchem Nečasovy vlády je to, že vzala lidem důvěru v politiku,“ poznamenala pro ParlamentníListy.cz Bebarová-Rujbrová.

„To máte tolik času, abych vám ty nejhorší kroky vlády po telefonu vyjmenovával?“ otázal se pak ironicky ParlamentníchListů.cz poslanec Evropského parlamentu za KSČM Jiří Maštálka.

„Já myslím, že není až tak důležité vyjmenovávat to, co udělal nějaký kabinet špatně, ale smysluplnější je zabývat se tím, jak se věci mohou napravovat. Uvolnila se stavidla pro korupci až po to, že se nezvládaly další věci okolo sociálních témat a zdravotnictví,“ řekl dále Maštálka. I on si ale vzpomněl na církevní restituce. „To od počátku nebyl správný krok,“ dodal Maštálka.

Restituce je zvrhlost a občanský zákoník nedomyšlenost

„I já musím jmenovat církevní restituce, neboť to je absurdní zvrhlost,“ uvedl pak z Bruselu europoslanec Jaromír Kohlíček (KSČM).

„Druhou špatností je bourání penzijního a zdravotního systému a jako třetí věc bych uvedl platnost nového občanského zákoníku. On je totiž naprosto archaický, nedomyšlený a podle mínění řady relativně zkušených právníků je to krok na pomezí první republiky a Rakouska. Další věcí je, že kabinet Nečase zabrzdil rozvoj naší republiky a ekonomicky nás zahnal o minimálně desetiletí nazpět,“ doplnil Kohlíček.

Senátor František Bublan (za ČSSD) si ale myslí, že to nejhorší se událo na samém počátku vládnutí kabinetu.

Jedno střídalo druhé...

„Myslím, že to nejhorší bylo na začátku, neboť vzpomeňte si, jak vláda vznikala na počátku za pomocí Věcí veřejných, což byl jen takový 'milý' projekt k tomu, aby ve sněmovně kabinet Nečase získal většinu. Takže ten základ byl v tomto podvodu na voličích v podobě 'Véček' a pak se to začalo vršit jedno na druhé. Vznikaly takové kauzy, co poškozovaly lidi se zdravotním či sociálním zatížením. Pak se objevily církevní restituce a věci spojené s odchodem nyní obviněných tří poslanců, kterým nabídli pozice. Těch nepravostí ale bylo v kabinetu Nečase hodně a dá se téměř říci, že jedna navazovala na druhou a jedna špatnost střídala druhou. Nakonec se to umocnilo tím, že to skončilo na jedné úřednici,“ řekl ParlamentnímListům.cz Bublan.

Mgr. František Bublan

  • SOCDEM
  • Stálá komise Senátu pro Ústavu České republiky a parlamentní procedury

Mohou ale i podle Bublana církevní restituce ztratit svou legitimitu? „To už půjde podle mne obtížně, neboť tam je již rozhodnutí Ústavního soudu a s tím moc nenaděláme. Jediná možná cesta by bylo dosažení nových dohod s církvemi, což by bylo prospěšné pro všechny strany. Ale už bych to nevázal na nějaké restituce, navázal bych to na nějaký nový zákon, který by upravoval vztah mezi státem a církvemi, aby církve měly zajištěny nějaké vícezdrojové financování s tím, že by se stát podílel na nějakých příspěvcích, jako je tomu v jiných zemích. Tato dohoda by olámala všechny hroty a asi by pomohla i církvím, aby se lidé na ni nedívali divným pohledem,“ doplnil Bublan.

Oni se s tím zločinem úplně propojili!

Místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek pak nakonec vyjmenoval i to ostatní, co mu na vládě údajně rozpočtové odpovědnosti vadilo.

„To nejhorší je podle mne to, co se projevuje v poslední kauze jako propojení organizovaného zločinu na nejvyšší patra politiky. Nejenom, že si vláda nevěděla rady v oblasti boje okolo parazitování na veřejných penězích, ale neporadila si ani s mafiemi, neporadila si s kmotry, naopak se s nimi spojila. Protože kabinet Petra Nečase s tím nedokázal nic udělat, proto se zločinné struktury mohly tak významně přisát na veřejné peníze a oni ani nebyli schopni s tím zahýbat! Podle mne právě toto způsobuje České republice obrovské ztráty až kolem stovek miliard korun,“ vypočetl dále Zaorálek.

„Největší škoda je také kolem nekompetence vlády, neboť ona si vlastně vytyčila rozpočtovou odpovědnost a přitom zadlužila tuto zemi rekordním způsobem. Řada těch problémů nejde na vrub světové ekonomické krize, ale na vrub toho, co tato vláda sama rozhodla a udělala. V tom vidím obrovské její selhání. V tom posledním návrhu rozpočtu totiž úplně rezignovala na dodržování limitu deficitu, který si předsevzala, což je vlastně úplný krach politiky rozpočtové odpovědnosti. Tedy to, co ona sama slibovala, tak nakonec nebyla ani schopna splnit,“ doplnil Zaorálek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…