Když Miloš Zeman za nepřítomnosti TOP 09 dokončil svůj projev, toto o něm prohlásili přítomní poslanci

11.03.2016 17:20

ANKETA Miloš Zeman prý zahájil prezidentskou kampaň. Těmito slovy hodnotili někteří poslanci projev hlavy státu v Poslanecké sněmovně. Jiní přiznali, že jim prezident ohledně přímé demokracie mluvil z duše. A kupříkladu lidovecký poslanec Ivan Gabal se k věci odmítl jakkoli vyjádřit.

Když Miloš Zeman za nepřítomnosti TOP 09 dokončil svůj projev, toto o něm prohlásili přítomní poslanci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman zavítal do poslanecké sněmovny. Vyjádřil se k vládnímu návrhu ústavního zákona o celostátním referendu

„Pozdravujte Miloša!“ rozkřikl se šéf TOP 09 Miroslav Kalousek, když v čele svých poslanců kráčel ze sálu Poslanecké sněmovny, který demonstrativně opustili a odmítli si tak vyslechnout projev prezidenta republiky. Jinak ovšem už třetí návštěva prezidenta Zemana v Poslanecké sněmovně vzbudila velkou pozornost. Na recepci dolní parlamentní komory se tlačili lidé a ptali se, zda je ještě volno na galerii pro hosty. Dokonce i zaměstnanci Poslanecké sněmovny a celá řada poslaneckých asistentů čekala v předsálí, aby aspoň krátce zahlédli hlavu státu.

ParlamentníListy.cz nechyběly. Po skončení Zemanova projevu jsme se poslanců ptali, jak projev nejvyššího ústavního činitele hodnotí a co říkají na to, že poslanci TOP 09 opustili sál, aby slovy předsedy jejich poslaneckého klubu neviděli „ne prezidenta, ale prostě Zemana“. Reportér PL oslovil například také poslance KDU-ČSL Ivana Gabala, který ovšem po sdělení otázky, aby okomentoval prezidentův projev, jen řekl „ne“ a odešel.

Šéf ODS Petr Fiala nabyl dojmu, že Miloš Zeman zahájil předvolební kampaň. „Připadalo mi, že tady pan prezident zahájil kampaň před dalšími prezidentskými volbami a myslím, že je to hodně brzo. S tím, co tady v Poslanecké sněmovně říkal, nesouhlasím a nepodporuji myšlenku zákona o obecném referendu. Můžou se vyvolávat speciální referenda, pokud je situace tak závažná, že je potřeba se obrátit na všechny občany. Máme parlamentní demokracii, zastupitelskou demokracii, která funguje, a já nevidím důvod, proč do toho zavádět další prvek. Nesouhlasím ani s dalšími nápady pana prezidenta, jako je třeba přímá volba hejtmanů a starostů. Podívejme se, k jakým důsledkům to vede třeba v sousedním Slovensku. A zrovna Slovensko může být dobrý příklad pro to, proč je zbytečné zavádět obecné referendum. Ať se všichni podívají, kolik referend proběhlo na Slovensku a jak nebyla platná kvůli nízké volební účasti. Je vidět, že to ani není věc, o kterou by občané měli zájem,“ myslí si předseda ODS.

Šéf ODS: Je to zbytečné, drahé a nepatřící do našeho ústavního systému

„Obecné referendum považuji za nepatřící do našeho ústavního systému, zbytečně drahé a je to věc, která nijak nezkvalitní naši politiku a naši demokracii,“ shrnul Fiala. A co se týče odchodu poslanců TOP 09? „Pana prezidenta kritizuji a říkám, že ODS udělá všechno pro to, aby po příštích volbách byl na Hradě někdo jiný, ale na druhé straně je to prezident republiky, je to hlava státu. Prezident je instituce naší demokracie a té nepomůžeme, když to nebudeme respektovat. My jsme v sále zůstali, vyslechli si, co pan prezident říká a samozřejmě to kritizujeme a nesouhlasíme s tím. Nevidíme ovšem důvod, proč bychom nerespektovali to, že prezident navštíví Poslaneckou sněmovnou a hovoří tady,“ dodal Fiala.

S postoji Miloše Zemana k přímé demokracii nebudou podle sociálnědemokratického poslance Jaroslava Foldyny souhlasit hlavně ti, kteří se na kandidátkách často svezou s těmi úspěšnými. „Pan prezident tradičně mluvil naprosto bezprostředně. Jsem přesvědčen, že svou bezprostředností zaujal velkou část veřejnosti a určitě zaujal i některé, kteří si tu bezprostřednost přeložili sami na sebe, a určitě se dočká velké negace ze strany těchto lidí. Já jsem přesně takové vystoupení pana prezidenta očekával. Jeho názory na problematiku referenda a přímé demokracie znám, tím mě nepřekvapil. A samozřejmě ty, které mohl svým projevem urazit, to jsou takoví ti průměrní politici, kteří se potřebují vždycky schovat v pomyslném pytli každé kandidátky,“ míní poslanec a kandidát na ústeckého hejtmana.

Co Foldyna říká na to, že před projevem prezidenta demonstrativně opustili sál poslanci TOP 09? „Když odcházeli ze sálu, ptal jsem se jich, jestli už odcházejí nadobro. Chtěl jsem si jít koupit bonboniéru, že je to hezký den, ale oni odpověděli, že se zase vrátí, takže nebylo co oslavovat,“ dodal pro ParlamentníListy.cz poslanec Foldyna.

Němcová: Byl to volební projev, odchod TOP 09 ze sálu respektuji

„Pokaždé, když pan prezident navštíví Poslaneckou sněmovnu, je to velká událost a měla by to být velká událost pro sněmovnu, protože já ctím symboly a prezident je jedním ze symbolů české státnosti,“ uvedla pro ParlamentníListy.cz poslankyně Markéta Wernerová z ČSSD.

Poslankyni ODS Miroslavě Němcové po formální stránce nejvíce vadily citace z ukradených mailů premiéra. „Myslím si, že hlava státu operovat s takovými materiály nemá. Když už vynechám všechny bonmoty, které se k tomu projevu prezidenta tradičně váží, tak si myslím, že to nebyl promyšlený projev, který by byl směřován k tomu zákonu, ale byl to jeho volební projev. Ostatně jako všechny, se kterými teď objíždí Českou republiku. Myslím, že je mu úplně lhostejné, co skutečně přijato bude nebo nebude. On tady používá rétoriku, která se zavděčuje jeho voličům a proto tak vystupuje,“ soudí.

„Nic na to neříkám,“ reaguje Němcová na nepřítomnost poslanců TOP 09 v sále. „Stává se to tady běžně při různých klíčových věcech, kdy chceme dát najevo svůj postoj. Je to jejich rozhodnutí a já to respektuji,“ konstatovala poslankyně.

Se Zemanem lze pouze souhlasit, říká šéf Úsvitu Černoch

Podle šéfa Úsvitu-Národní koalice Marka Černocha nelze s prezidentem nic jiného, než souhlasit. „Mluvím teď o jeho proslovu v rámci přímé demokracie, v rámci referend. Jsem rád, že přišel podpořit tento velmi důležitý návrh zákona, protože Úsvit je z principu předkladatelem přímé demokracie, je to náš hlavní programový bod. Bereme možnost vyjádřit se a možnost hlavně spolurozhodovat o osudu své země jako jedno ze základních práv každého občana. Projev se mi líbil i v rámci přímé volby starostů, to naprosto podporujeme. Co se týče celostátního referenda, návrh zákona v této chvíli podpoříme, ale budeme prosazovat naše pozměňovací návrhy. Pokud má referendum opravdu fungovat, tak počet podpisů i minimální účast musí být snížena. Pak by takový návrh měl smysl. Jedním z největších problémů v návrhu je to, na co se dá a nedá referendum vypsat. Rozumím tomu, že nelze takto rozhodovat o daních nebo státním rozpočtu, ale například o povinných kvótách pro přijímání imigrantů, o vystoupení ČR z Evropské unie a těchto otázkách, které trápí devadesát procent občanů, musí být možnost v referendu hlasovat,“ je přesvědčen Černoch.

„Odchod poslanců TOP 09 bereme jako akt neslušnosti, protože pokud je politik opravdu politikem, má argumentovat, bojovat za své názory, ale ne se zvednout a odejít. To bereme jako neslušnost, nic víc. Prezident je hlavou státu a za nás říkám, že je to muž na svém místě, říká své názory nahlas. I kdybych s ním nesouhlasil, nikdy bych si nedovolil odcházet, protože bych tím vyjádřil svou vlastní hloupost,“ doplnil poslanec a šéf Úsvitu.

Mluvil mi z duše, radoval se Okamura

Jako jeden ze standardních prezidentských projevů hodnotí páteční vystoupení Miloše Zemana šéf poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik. „Tentokrát to bylo poselství o přímé demokracii jako takové, o úctě k občanovi, jeho právům a o tom, že pokud budeme občana, jeho práva, šance, možnosti a postavení jako suveréna respektovat, potom i prestiž politického řemesla se nebude potácet na konci řady. A pokud mě paměť neklame, my jsme nikdy v souvislosti s kterýmkoli prezidentem nepoužili odchod ze sálu, protože něco jiného je osoba, která úřad zastává a něco jiného je úřad sám o sobě. Myslím, že neúcta k prezidentskému úřadu, kterou TOP 09 projevila, není úplně na místě. Názor nesouhlasu s osobou Miloše Zeman se dá přece vyjádřit i jinak, než odchodem ze sálu při projevu prezidenta. Podle mého soudu to neudělali úplně šťastně,“ míní Kováčik.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

„Pan prezident mi mluvil z duše, byla to pro mě obrovská satisfakce a pohlazení po duši. To, co já osamoceně prosazuji téměř deset let, kdy hovořím o přímé volbě politiků. Mimochodem tento zákon mi loni v únoru Poslanecká sněmovna zamítla. Jsem z jeho projevu nadšený a těší mě, že nejvyšší ústavní činitel v České republice má úplně stejný názor a dokáže to takto říct. Děkuji panu prezidentovi za odvahu postavit se za prosazování přímé demokracie. Absolutně s ním souhlasím,“ uvedl šéf hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomio Okamura.

Okamura: Zoufalost, malost, Kalousek klesl ještě níž

Odchod poslanců TOP 09 ze sněmovního sálu vnímá Okamura jako zoufalost. „Svědčí to o mimořádné malosti a zoufalosti. Na nejvyšší politické úrovni bychom měli být zvyklí, že přestože spolu nesouhlasíme, snad si vzájemně poslechneme své názory a pak vedeme věcnou diskusi. TOP 09 se chová jak malé dítě. Nikdo to snad nemůže ani reflektovat, je to k smíchu. Absolutně nejsem zastáncem pana Kalouska, ale tímhle spadl ještě o stupínek níž. Takhle se politická strana s ambicí podílet se na řízení země nemůže chovat, vždyť je to absurdní,“ sdělil Okamura.

Poslance Úsvitu Martina Lanka nepřekvapuje, že prezident podpořil obecné referendum. „Nijak se tím netajil. Přiznávám, že my k tomu současnému návrhu máme podstatně více výhrad než má pan prezident, ale zároveň říkáme, že jakékoli referendum je lepší než nic a budeme se snažit ho upravit. Jinak pan prezident mluvil tak jako mluvívá vždycky a mám pocit, že možná trochu zahájil předvolební kampaň,“ říká Lank. Nepřítomnost TOP 09 během projevu je podle něho nedůstojná. „Můžu si myslet, co chci, ale jednou je to hlava státu, která navštíví jednání Poslaneckú sněmovny a celá návštěva musí mít určitou důstojnost. Když se mi něco nelíbí, můžu to vyjádřit jiným způsobem,“ poznamenal Martin Lank.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…