Když se budou snažit, republiku nedojebou víc, než je. I to padlo o vládě. Čtěte, co řekli Kalousek, Stropnický či Dolejš

05.05.2014 15:30

ANKETA Vláda Bohuslava Sobotky, kterou tvoří koalice ČSSD, hnutí ANO a KDU-ČSL, je u moci již sto dní. ParlamentníListy.cz oslovily politiky s dotazem, jak ji hodnotí.

Když se budou snažit, republiku nedojebou víc, než je. I to padlo o vládě. Čtěte, co řekli Kalousek, Stropnický či Dolejš
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman jmenoval vládu premiéra Bohuslava Sobotky

Vláda dostala podle průzkumu, který si nechala zpracovat Česká televize od společnosti TNS AISA, od občanů horší trojku. Lidé kritizovali především nakládání s veřejnými prostředky. S plněním slibů je spokojeno 42 procent respondentů.

ParlamentníListy.cz se dotázaly politiků, jak hodnotí sto dnů fungování nové vlády, zda je něco, v čem je pozitivně či negativně překvapila a kdo v ní obstál, a naopak selhal.

Stihlo se toho hodně

„Není asi správné hodnotit sama sebe. Prvních sto dnů chápu jako intenzivní ´zahřívací kolo´, po kterém už se jede opravdu naostro. My jsme naostro museli v řadě případů jet už od začátku. Například kvůli situaci na Ukrajině. Nejsem si vědom, že bychom jako vláda v tomto smyslu pochybili,“ uvedl ministr obrany Martin Stropnický z ANO.

„Vládě nelze upřít, že toho stihla za těch sto dní opravdu hodně. Stihla svou servilitou vůči Číně zničit autoritu České republiky na poli lidských práv, stihla naplánovat bezhlavě výdaje tak, že několikanásobně zvyšuje strukturální deficit a zcela si protiřečí ve své snaze šetřit na provozních výdajích států, naopak je chce zvyšovat. Vláda také stihla vyházet desítky zkušených odborníků z ministerstev, kteří tam sloužili řadě vlád různých politických stran, a nabrala si tam politické trafikanty. Toto všechno vláda stihla. Jestli to je dobrá zpráva pro budoucnost, to už je věc jiná,“ řekl ParlamentnímListům.cz první místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek.  

„Občané mi říkají, že cítí, že vláda seriózně pracuje a postupně napravuje největší nespravedlnosti a špatnosti minulých vlád, které na ně negativně dopadaly. Osobně kromě toho, že se tak rychle podařilo předložit řešení stabilizace zdravotnictví, rozhodnutí o valorizaci důchodů a další opatření v oblasti veřejných služeb, oceňuji to, s jakým nasazením a jak rychle se premiérovi daří vracet České republice respektovanou pozici v rámci EU. To nám otevírá nové možnosti podpory zaměstnanosti a růstu. Vláda nastartovala velmi dobře. Jako ČSSD odmítáme z principu žabomyší války a trváme na řešení věcných problémů občanů a země. To je důležité pro další úspěšný rozvoj země,“ řekla redakci první místopředsedkyně Senátu a místopředsedkyně ČSSD Alena Gajdůšková.

PaedDr. Alena Gajdůšková

  • SOCDEM
  • Vždy na Vaší straně!
  • krajská zastupitelka

Vládní politici se hodně hádají, hodně spekulují, ale skutek utekl

Podle místopředsedy KSČM Jiřího Dolejše vláda nepřinesla podstatnou změnu: „Věnuje se jen provozu a je v zajetí personálního a programového nesouladu. Pasivní je u církevních restitucí, nedostatečná v zahraniční politice. Zájem Agrofertu opravdu není totožný se zájmem České republiky.“

„Ukazuje se, že máme vládu, jež je složená z politických subjektů, které mají zcela rozdílná stanoviska k řadě důležitých věcí. Zároveň je také jasné, že jsou zapomenuty předvolební sliby. Vládní politici se hodně hádají, hodně spekulují, ale skutek utekl,“ řekl předseda poslaneckého klubu Úsvitu Radim Fiala.

„Zatím není moc co hodnotit, neb žádné skutečné zásadní návrhy do sněmovny kromě populistických gest vláda nepředložila. Už teď je ale jasné, že se vládě nepodaří splnit sliby o úsporách a podobně. Lze očekávat, že s prohlubováním tohoto neplnění bude vzrůstat agresivita napadání minulých reprezentací, aby se to zakrylo. Nejpozoruhodnější je to, že za tři měsíce se už koaliční představitelé stihli tak pohádat a rozkmotřit, jako se to nepovedlo za celý rok vládě Nečasově, a to nepatřila k těm nejjednotnějším. Jestli se tak hádají teď, co bude za rok?“ říká místopředseda ODS a poslanec Martin Novotný.

„Mám pocit, že to zatím je období dohadů mezi ´slavnou´ koalicí. Jako pozitivní vidím, že drží slib zrušení poplatků v nemocnici, dále malý, ale přesto příspěvek důchodcům, rozhodnutí o dostavbě komunikací. Negativně vnímám malou aktivitu v omezení církevních zlodějen, uvolnění milionů na útlum těžby Dolu Paskov. Práce horníků si vážím, ale měl by to zaplatit Bakala z miliard, které si tam nahrabal. Zatím nevidím žádné aktivity pro rozvoj hospodářství a tím pádem snížení nezaměstnanosti. Chybí mi i opatření k řešení otázky cikánů – nemyslím si, že lidé budou donekonečna trpět až neskutečné dávky, které jsou jim vypláceny. A ve vládě by podle mě neměla být ministryně Válková za výrok, že se Čechům toho během protektorátu moc nedělo. To je neomluvitelné. Vláda také nadbíhá Evropské unii a je hloupě protiruská. Pozitivní je budování vztahů s Čínou,“ řekl redakci senátor Jaroslav Doubrava.

Když se budou snažit, zemi nedojebou

„Ministr životního prostředí je ok, ministr obrany je podle mě nejlepší, to je frajer, ten to má v hlavě srovnané, dobře jedná a komunikuje. Jourová je vzdělaná a svůj rezort zná. Pozitivně mě překvapil Brabec, který vystupovat umí. Ministryně Válková je poctivá a přesně se trefila do problémů, proto do ní šijou. Snaží se být padni komu padni a to se některým lidem holt nelíbí. Někteří tam byli dosazeni kvůli korytům a je vidět, že se pravděpodobně trefila. Ministři ANO ostudu neudělali. O premiérovi doposud nevím, co si o něm myslet. Pana Babiše si vážím, ten vybudoval velkou firmu, Bělobrádek je také v pořádku. Na vládě se mi líbí, že v ní sedí lidé, kteří něco znají. Myslím si, že ministři ANO, ani vláda jako celek, pokud se budou snažit, tak zemi v uvozovkách ´nedojebou´ víc, než je,“ řekl redakci poslanec za ANO Bronislav Schwarz.  

Podle místopředsedy poslaneckého klubu ČSSD Václava Votavy je zjevné, že s novou vládou přišla i nová hospodářská politika a ČSSD zatím prosadila řadu pozitivních změn: „Vláda bojuje s nezaměstnaností a obnovuje fungování úřadů práce, vrací se k vyššímu růstu penzí, ruší nesmyslné takzvané regulační poplatky ve zdravotnictví. Snižuje DPH na léky, knihy, náhradní dětskou výživu. Plní tak i očekávání většiny našich občanů. Dělá opatření k růstu ekonomiky podporou investic, pracuje na zrychlení výstavby dopravní infrastruktury. A tak bych mohl pokračovat. Myslím, že ministři pracují s velkým nasazením.“

Podle prvního místopředsedy STAN a místopředsedy Poslanecké sněmovny Petra Gazdíka selhaly kupříkladu předvolební sliby o upřednostňování odbornosti před stranickou příslušností při obsazování funkcí ve státní správě, což je vidět již nyní na výměně náměstků. „Závažnější problémy, jako je personální a ideová neukotvenost hnutí ANO, se bohužel projeví s větším odstupem,“ dodal Gazdík.  

Podle poslance ČSSD Jeronýma Tejce jediní, kteří mohou objektivně zhodnotit fungování vlády, jsou voliči, a to zejména v nadcházejících volbách. „Sto dní je příliš málo na nápravu chyb, které se staly v posledních sedmi letech pravicových vlád. Jsem však přesvědčen, že současná vláda na rozdíl od vlád pravicových vnímá potřeby lidí a hledá řešení, která nejsou výhodná jen pro desetinu obyvatel,“ myslí si Tejc.

Všichni jen vyčkávají na nějaký zásadní problém

Podle místopředsedy Senátu Přemysla Sobotky z ODS vláda od svého ustavení předvedla pouze koaliční třenice a neshody a někdy dokonce i protimluvy. „Návrh nového rozpočtu neexistuje. Kromě několika populistických zákonů, které budou tuto zemi stát obrovské peníze, se legislativní proces pořádně nerozběhl. Vládou také otřásají skandály, jako je cesta pana Zaorálka do Číny nebo privatizace OKD z dílny tehdejšího ministra financí Bohuslava Sobotky. Takže nic moc. Uvidíme, co bude dále,“ hodnotí senátor.

Poslanci Úsvitu Augustinu Andrlemu se sto dní vlády jeví jako rozcvička či předehra před důležitým představením.

„Všichni, zdá se, jen vyčkávají na nějaký zásadní problém, který složení vlády či sněmovny prověří. Takovým může být třeba státní rozpočet nebo zapojení naší armády do konfliktu v rámci Evropy. Také cítím, že téma Úsvitu ´problémy imigrantů na trhu práce´ se přesunuje do sněmovny, tak je tomu i u našich sousedů v Německu či Rakousku. Také se domnívám, že bude těžké řešit ´povinnost většiny k romské menšině´. Jistě obstál například Marcel Chládek, Daniel Herman. Kdo neobstál, zatím těžko hodnotit. Pozitivní je, že vláda pracuje a je znatelná snaha napravit reputaci státu a snaha pomoci řešit problémy, především nezaměstnanost, důchody a sociální problémy,“ míní Andrle. 

Místopředsedkyni TOP 09 a poslankyni Helenu Langšádlovou vláda nepřekvapila, protože se podle ní dal očekávat střet mezi sliby a realitou: „Je jasné, že na slíbené dárečky a výjimky pro vyvolené nebude mít peníze. Vidím zde jasný rozpor mezi slovy ministra financí o šetření a skutečností, že chce zvyšovat schodek veřejných rozpočtů.“

„Po 100 dnech levicové vlády se nemohu ubránit dojmu, že místo strukturálních opatření se mluví jen o dílčích úpravách. Vláda není změnou, kterou levicový volič čekal, ale je pouze udržovacím kabinetem. Jak se dalo očekávat, rozpočtová zodpovědnost přestala být prioritou. Vláda plánuje zvýšit schodek státního rozpočtu na 100 miliard při očekávaném růstu 1,9 procenta! Vyšší schodek není způsoben vyššími investicemi, ale různými dárečky, kterými si kupuje voličskou přízeň. Z vlády mám velmi rozpačitý dojem, protože nedělá žádné systémové kroky a navíc dále zadlužuje Českou republiku. No a k tomu napětí mezi ministrem financí a premiérem. Tato vláda zcela jistě nevydrží do konce volebního období,“ myslí si poslanec ODS Adolf Beznoska.

Vláda nezklamala

Podle místopředsedy poslaneckého klubu ČSSD Antonína Sedi je sto dní na hodnocení jednotlivých ministrů krátká doba, ale vláda podle jeho názoru nezklamala. „Daří se plnit programové prohlášení a legislativní plán. Výhrady mám u ministra financí, který již sám přiznal neplnění svých předvolebních slibů, zejména z pohledu výnosů daní a snížení daňových úniků. Je nutno si uvědomit, že on je zodpovědný za zajištění financí potřebných k plnění koaličního programu. A také vláda prozatím rezignovala na sjednocení a zvýšení transparentnosti odměňování ve státní správě,“ vysvětlil poslanec.   

„Selhala celá vláda. Není co hodnotit. Kromě vyhazování úředníků nic nedělají,“ zhodnotil přísně kabinet místopředseda poslaneckého klubu TOP 09 František Laudát.

„Zatím je programem vlády především dehonestace a kriminalizace minulosti, ale Českou republiku neposunuli dopředu v ničem, vyjma zákonů, které připravila ještě Nečasova vláda. Pro mě je překvapením, že předseda vlády se nepoučil z fungování minulých vlád a přenechává čím dál tím více vlivu a prostoru hnutí ANO,“ uvedl poslanec ODS Petr Bendl.

„Podstatnější je, jak to vnímají voliči. A ti, pokud výzkumy nelžou, jsou hlavně z ANO zřejmě nadšeni. Pak je asi vše ok, ne?“ reagoval poslanec Jiří Koskuba.

Zatím jsem slyšel jen kritiku předchůdců a spíše výmluvy na jejich práci

„Zatím jsem slyšel jen kritiku předchůdců a spíše výmluvy na jejich práci. Ale sami neukázali nic extra, jen slibují nesplnitelné a projekty za miliardy, které nemají. Ministr financí vymyslel rozpočet, že není na vše, co potřebujeme a co sliboval, a už teď je tam sekera o 20 miliard vyšší. A k tomu se dozvídáme, že je provázejí stejné konfliktní a podezřelé kauzy jako minulé vlády, takže o žádné změně k lepšímu nelze hovořit. A mnohokrát se už i pěkně spletli nebo prokázali neznalost rezortu. A několikrát se ani neomluvili, když chybovali. Pouze konstatovali, že se spletli. To by v těchto pozicích nemělo být. Předpokládal jsem, že to jsou profesionálové, a ne laici pracující stylem pokusů,“ řekl nezávislý senátor Zdeněk Schwarz.

„Zatím se to ještě nedá hodnotit. Je to příliš krátká doba. Je to ale určitě lepší než před rokem,“ myslí si poslanec KSČM Vojtěch Adam.

„To musíte posoudit vy, novináři a naši voliči. My se nemůžeme chválit – samochvála smrdí. A chyby se řeší samozřejmě doma,“ reagoval poslanec ČSSD Stanislav Huml.

Vláda Bohuslava Sobotky byla jmenována 29. ledna 2014. Tvoří ji osm zástupců České strany sociálně demokratické, šest zástupců ANO a tři zástupci KDU-ČSL. Předseda vlády Bohuslav Sobotka byl prezidentem Milošem Zemanem jmenován premiérem již v pátek 17. ledna 2014. Vláda dne 18. února 2014 požádala Poslaneckou sněmovnu o důvěru, která jí byla vyslovena, pro bylo 110 ze 181 přítomných poslanců.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…