Kecání, blbosti. Dopadneme jako západní země. Migranti, euro... Šéf Starostů volá po výměně elit. A už se křičí

22.03.2021 19:35

ANKETA Měla by z politiky odejít stará generace a uvolnit cestu mladším, liberálnějším a “otevřenějším” politikům, jak si přeje předseda hnutí STAN Vít Rakušan? ParlamentníListy.cz se zeptaly českých parlamentních politiků napříč celým spektrem.

Kecání, blbosti. Dopadneme jako západní země. Migranti, euro... Šéf Starostů volá po výměně elit. A už se křičí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vít Rakušan

Předseda STAN Vít Rakušan má za to, že se blíží generační obměna elit. Do rozhodujících pozic se podle jeho názoru dostanou lidé, kteří posunou Českou republiku dál. Teď podle něj republika upadá. 

Anketa

Je dobře, že mají být na covid testováni všichni zaměstnanci i OSVČ?

39%
61%
hlasovalo: 8163 lidí

„Pro mne je velkou nadějí naše mladá generace. O tu bych chtěl opřít i zlepšení reputace České republiky. Jsou to lidé, kteří jsou zodpovědní, zapojili se do dobrovolnické práce, snaží se, mnohdy navzdory tomu, že státní aparát jim brání, v krizi obstát a svou zemi posunout dále. Já si myslím, že v České republice přijde generační výměna elit.

Šéf Starostů a nezávislých věří, že lidé překonají i jarní vlnu koronaviru a celá republika se postupně dostane z krize.

„Primární naději tedy vidím v tom, že tato krize skončí. Jako sekundární naději potom vnímám skutečnost, že elity, které krizi nezvládly, odejdou. A přijde nová generace, která bude budovat svobodnou, liberální zemi, která bude moderní a více otevřená světu, než je tomu dnes,“ zdůraznil Rakušan, který se hlásí k odkazu prvního českého prezidenta Václava Havla (VÍCE ZDE).

Anketa

Byl by Ivan Bartoš dobrý premiér?

1%
97%
2%
hlasovalo: 21204 lidí

Čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg v odpovědi připomněl, že sám na podzim ve sněmovně končí. “Já už jsem se dávno rozhodl, že odejdu, tak aspoň jeden dědek vymizí. Závidím Rakušanovi jeho optimismus. Mladá generace si asi vymyslí vlastní blbosti," sdělil.

“Vít Rakušan by se nad tímto svým vyjádřením měl rozhodně zamyslet. V první řadě musím ale říct, že mne takové vyjádření zase moc nepřekvapilo. Zřejmě se potvrzuje trend, že STAN, ještě před nedávnem 5% strana, ve spojení s Piráty hodila přes palubu starší spoluobčany a mluví pro mladé městské liberální voliče, kterým slibuje vše, co si tato generace přeje slyšet. Je tady pořád celá řada spoluobčanů, kteří mnohem více než na prázdných frázích typu otevřenost světu lpí na tom, zda za svou práci dostanou slušnou mzdu, zda budou ve staří mít důstojný důchod, či na tom, zda budou žít v bezpečné zemi. Pro Víta Rakušana to může být přízemní a málo marketingově zajímavé, ale je to realita a tito lidé musí mít také v politice svůj hlas. Nevím, já osobně spatřuji u Pirátů lidi, kteří mají očividně problém s kapitalismem, volným trhem, nestranným soudnictvím apod., pokud je toto nová elita, tak děkuji, ale nechci,” řekla redakci poslankyně hnutí ANO Barbora Kořanová.

Jednoznačný pohled na věc vyjádřil místopředseda ODS a europoslanec Alexandr Vondra. “Tato vláda musí odejít, protože krizi absolutně nezvládá. Ale to souvisí s kompetencí, nikoli s věkem. Považuji dělení společnosti na mladé a staré za hloupé a škodlivé,” uvedl Vondra.

“Koalice Pirátů a STAN má v programu přijímání migrantů a eura v ČR. To bude pro naši republiku fatální a musíme nástupu těchto tzv. liberálních stran ve volbách zabránit. Pomatený výkřik pana Rakušana není nijak nový ani ojedinělý - vždy tu jsou politici, kteří by rádi vyměňovali nové elity za staré. Pamatuji třeba, jak prezident Havel vychvaloval novou generaci politiků, která také měla vyměnit a skutečně obměnila ty starší - jmenovitě například Stanislav Gross. A čas samozřejmě ukázal, že ani mladé nechrání liberální populismus před hloupostí a elitářstvím a tyhle tehdejší “mladé elity” jsou dnes na smetišti dějin. A principiálně je špatně volání pana Rakušana po nějakých nových elitách, jelikož podstatou vlády musí být demokracie, tedy vláda občanů a kontrola občanů nad politiky, nikoli nějaké oligarchické elity,” sdělil redakci Tomio Okamura, místopředseda sněmovny a šéf SPD.

Podle šéfa KSČM a prvního místopředsedy sněmovny Vojtěcha Filipa může být taková generační výměna úspěšná, jen když respektuje skutečná přání obyvatel. “Pouhá změna mezi neoliberálními politiky může také znamenat jen urychlení krize, jak to vidíme u sousedů na Slovensku,” podotýká.

“O vládě rozhodnou lidé této země. Pan Rakušan a jeho strana získali minule 5,1% hlasů - uvidíme, jak to dopadne letos,” řekl předseda Trikolóry a poslanec Václav Klaus.

Poslanec ČSSD a bývalý hejtman Vysočiny Jiří Běhounek uvádí, že sice neví, zda sám patří mezi elitu, ale ví, že zkušenosti si člověk musí s věkem odžít. “A vystupování pana Rakušana mně tedy nepřesvědčuje, že by “zvládl krizi” lépe. Bez odpovědnosti se to kecá. Ti rozumní opravdu ví, že nejlepší je mix a kombinace,” míní.

“Jako ateista říkám, Bůh chraň tuto zemi a národ před mladými liberálními tzv. demokraty. Dopadneme jako západní Evropa,” řekl nám poslanec KSČM Zdeněk Ondráček.

Podle lidoveckého poslance Pavla Bělobrádka nemusí být změna automaticky k lepšímu. “V naší politice ale ve zlepšení věřím. Občané si to zaslouží,” uvedl.

“V hnutí SPD dlouhodobě zastáváme názor, že by nám měli vládnout odborníci. Tak tomu v současné době není. Politika potřebuje nové tváře, ale takové, za kterými jsou vidět konkrétní výsledky, mají v oboru dlouholeté zkušenosti a jsou za nimi vidět výsledky. Liberální hodnoty jsou podle mého názoru podpora stávající EU, její migrační a zelené politiky a s tím nesouhlasím. Naopak. Je potřeba politiky a odborníky s jasnou vizí, kteří budou tvrdě prosazovat zájmy České republiky,” má jasno poslanec SPD a bezpečnostní expert hnutí Radovan Vích.

Poslankyně Trikolóry Zuzana Majerová Zahradníková je přesvědčena, že to, co předseda STAN Rakušan prorokuje, ještě nikdy nic dobrého světu nepřineslo. “Jeho „výměna elit“ za ty mladé, nové, progresivní, neokoukané již v řadě zemí mnohokrát proběhla a v naprosté většině z toho pak bylo více škody než užitku. A je vcelku jedno, jestli to „mládí“ napochodovalo v košilích modrých, černých či jiných. Toho všeho nového „liberálního“, co má na mysli pan Rakušan, bychom se také měli obávat proto, že ta jejich „liberální demokracie“ už dávno není ani liberální, ani demokracie. Není to nic nového pod sluncem. Z podobného blouznění, jaké provozuje pan Rakušan a jemu podobní, se nakonec vždycky vyklube starý socialismus, jen v jiné košili,” řekla redakci.

“Bez ohledu na pandemii a její zvládání je generační obměna v politických stranách důležitá. Přináší nové pohledy, nové vize a může přinášet i nové hodnoty a oživení do politiky. I v sociální demokracii je třeba dát šanci novým lidem. Ale člověk by sám měl vědět, kdy má v politice skončit. A u mne ten čas nastal,” sdělil sociálnědemokratický poslanec Václav Votava.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…