Klaus a Topolánek jdou prý společně do předčasných voleb. A Petr Hájek nám k tomu řekl...

19.08.2013 10:54

Volby očekávané na říjen nebo listopad vyvolávají na politické scéně čilý ruch. V posledních dnech se nejčastěji spekuluje o tom, zda do předvolebního dění aktivně vstoupí bývalý prezident Václav Klaus. Během víkendu se objevilo několik náznaků, že by někdejší čestný předseda ODS mohl vést některou z kandidátek. ParlamentníListy.cz se na možnosti dalšího uplatnění bývalé hlavy státu ptaly jeho blízkého spolupracovníka Petra Hájka.

Klaus a Topolánek jdou prý společně do předčasných voleb. A Petr Hájek nám k tomu řekl...
Foto: Hans Štembera
Popisek: V rámci Dne s Vysokou školou ekonomickou vystoupil bývalý prezident Václav Klaus s přednáškou s názvem Úvaha o stavu českého ekonomického školství a české ekonomiky

Právě Hájek již v pátek na mítinku akce D.O.S.T. sliboval významné překvapení na pravé části politického spektra, která podle něj nyní není v Parlamentu vůbec zastoupena, protože „pravicové strany“ vůbec nejsou pravicí.

Pro ParlamentníListy.cz pak uvedl, že Václav Klaus nikdy z politiky neodešel, proto není až takovým překvapením, že uvažuje o této možnosti uplatnění. „Šlo pouze o to, v jaké roli se bude chtít uplatnit,“ řekl redakci v pondělí ráno někdejší hradní vicekancléř.

„Všechno je otázka příčin a následků, takže pokud se politická scéna dostává do dynamiky, tak nevylučuji, že Václav Klaus do toho se svou typickou razancí zasáhne,“ uvedl ke konkrétní možnosti Klausovy volební kandidatury. Pravděpodobnost této možnosti pak naznačil ujištěním: „Mohu potvrdit, že nějaký pohyb v tomto směru tady je.“  

Klaus s Topolánkem dohromady? Významný signál

V nedělním diskusním pořadu Otázky Václava Moravce naznačil možnost Klausova návratu i další bývalý předseda ODS Mirek Topolánek. Ten již dříve zaujal výrokem, že kdyby bylo třeba, šel by s Václavem Klausem "na barikády". V České televizi jej včera zopakoval a navíc naznačil, že by jejich společným subjektem nemusela být ODS.

Právě Topolánkovo vedení strany přitom bylo v minulosti Václavem Klausem kritizováno a za jeho předsednictví v roce 2008 se vzdal funkce čestného předsedy a ze strany vystoupil. Petr Hájek se však domnívá, že tento faktor nehraje roli.   

Vím, že oba pánové jsou v kontaktu a vůbec bych se nedivil, kdyby to tak bylo,“ vyjádřil se pro ParlamentníListy.cz k možnosti společné kandidatury dvou bývalých premiérů za ODS. „Pokud jediní úspěšní předsedové ODS k sobě najdou cestu a chtějí něco udělat, tak by to nepochybně byl významný signál,“ myslí si Hájek.

Mirek Topolánek

  • BPP
  • Kandidát na prezidenta v roce 2018
  • mimo zastupitelskou funkci

Ten navíc nevyloučil, že by se společně s Klausem mohlo do nového politického uskupení zapojit i širší spektrum osobností, názorově spojených s Klausem. Svědčí tomu i fakt, že slova o překvapení na pravici pronesl na akci organizace D.O.S.T., prezentující se obhajobou tradičních hodnot.

Pro ParlamentníListy.cz pak uvedl: „Vím, že Václav Klaus je oslovován z mnoha úrovní.“ Pak dodal, že je zřejmé, že Václav Klaus není slepý a hluchý, proto na tyto výzvy nejspíš nějakým způsobem zareaguje.  

Navíc je prý možné, že by se do Klausova politického projektu nějakým způsobem zapojil i sám Hájek. „Já jsem v tom s Václavem Klausem od roku 1996 a nevidím důvod, proč bych v tom s ním neměl být dále,“ řekl pro ParlamentníListy.cz.

Půjde do toho s Bobošíkovou?

Server Novinky.cz spekuluje, že základem Klausovy kandidátky by měla být strana Suverenita. Strana dlouhodobě spojovaná se svou předsedkyní, bývalou europoslankyní Janou Bobošíkovou, by měla Klausovi a případně jeho spojencům, kteří se rozhodnou kandidovat, poskytnout svou vybudovanou strukturu.

Právě absenci vybudované a fungující strany považovali v minulosti experti za hlavní problém Klausova opětovného vstupu do politické arény. Podle serveru se navíc uvažuje i o tom, že by se Klausovo jméno dostalo do názvu subjektu. Bylo by totiž nutné během krátké doby přeorientovat stranu z Bobošíkové, doposud velmi viditelné hlavní tváře strany, na Klause coby lídra.

Předsedkyně Suverenity Jana Bobošíková vyzývá Václava Klause k návratu do politiky již dlouhodobě. Pro ParlamentníListy.cz již v červnu uvedla, že „je tady velký prostor pro to, aby přišel člověk jeho formátu a zasáhl svými myšlenkami jak do politiky české, tak do politiky Evropské unie.“

O víkendu pak v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz naznačila, že strana je připravena poskytnout Klausovi svou strukturu a zázemí. Uvedla, že „pokud by se Václav Klaus rozhodl pro návrat do aktivní politiky, strana udělá vše pro to, aby tento návrat byl úspěšný. Pokusí se získat spojence a osobnosti, které by se na jeho návratu podíleli.“

Spojenectví Klause a Bobošíkové by nebylo až tak překvapivé, i v minulosti hájili podobné názory a často i společně vystupovali na veřejnosti. Bývalý prezident ve svých veřejných vystoupeních stranu často chválil a na její sjezdy neopomínal posílat zdravici.

Petr Hájek se však k možnosti spojení Klause se Suverenitou nechtěl vyjadřovat. „Jakou ten jeho vstup bude mít podobu, to nevím,“ uvedl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…