Klausův návrat prý pohřbili Topolánek s Tluchořem. Víme, co se dělo v zákulisí

29.08.2013 14:16

ParlamentníListy.cz zjišťovaly, co stojí v pozadí za rozhodnutím Václava Klause, že nebude kandidovat do Poslanecké sněmovny za nový pravicový subjekt. Klaus sám to sice naznačil ve svém prohlášení, podobně i Jana Bobošíková, ale prozkoumali jsme příběh více do hloubky.

Klausův návrat prý pohřbili Topolánek s Tluchořem. Víme, co se dělo v zákulisí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Mirek Topolánek

V zásadě jde o to, že spolupráci měli podle informací ParlamentníchListů.cz z důvěryhodných zdrojů fakticky rozbít Mirek Topolánek s Petrem Tluchořem v pozadí. Původní plán byl totiž, že velké poselství smíření na záchranu pravice bude, že si podají ruku Václav Klaus a Mirek Topolánek, kteří byli po dlouhou dobu soupeři.

Topolánek ale neměl kandidovat, jen podpořit projekt v kampani s tím, že počítal, že dostane na kandidátky své lidi.

Mirek Topolánek

  • BPP
  • Kandidát na prezidenta v roce 2018
  • mimo zastupitelskou funkci

Topolánek s kmotrem po telefonu

Topolánek a exposlanec Petr Tluchoř začali hrát své hry. Pokud Bobošíková ve svém prohlášení uvedla, že „mnozí politici jasně prokázali, že nejsou svébytné osobnosti, které si zaslouží důvěru občanů, ale jen nastrčené zbabělé loutky. Bylo trapné při jednáních sledovat, jak nedokáží zaujmout žádné stanovisko bez konzultace se svým kmotrem na telefonu,“ tak tou nesvébytnou osobností, co měla „kmotra“ po telefonu, mínila podle informací redakce Bobošíková Topolánka, ačkoli odmítla na dotaz redakce sdělit, koho tím mínila.

Představa Klause i Bobošíkové byla, že by třemi hlavními osobnostmi kampaně byli Václav Klaus, Mirek Topolánek a Jana Bobošíková. Topolánek ale za nic na světě nechtěl Bobošíkovou a tvrdě proti ní vystupoval. Prý také nedržel, co se předchozí den dohodlo. Navíc Tluchoř si kladl řadu podmínek. Klaus prý nechtěl ale dělat někomu stafáž pro soukromé byznysové zájmy.

Ing. Jana Bobošíková

  • Předsedkyně strany Suverenita
  • mimo zastupitelskou funkci

Bobošíková chtěla silného Klause, Topolánek ne

Spor byl také o stanovy strany. Bobošíková chtěla, aby předseda strany, tedy Václav Klaus, měl dle stanov strany silné a rozhodující slovo, a to právě vadilo Topolánkovi a Tluchořovi. Byla totiž obava, aby Klaus nezaštítil novou stranu a přes masový nábor členů ho nepřevzal velice schopný zákulisní hráč Tluchoř.

Do nové strany se mělo kromě Borise Šťastného, Jana Floriána či případně Pavla Béma zapojit osm dalších poslanců ODS (čili tedy celkem 11 bývalých členů poslaneckého klubu ODS z voleb 2010), jejichž jména známe, ale nezveřejníme je, aby je nestihla pomsta strany.

Například jeden z těchto poslanců, který oznámil svůj úmysl úřadujícímu předsedovi ODS Martinu Kubovi, je kvůli tomu nyní na nevolitelném místě poté, co odvolal svůj odchod z ODS ve chvíli, kdy Klaus oznámil, že kandidovat nebude.

Pravičáci jsou na Klause hodně naštvaní

Řada lidí, kteří byli na odchodu z ODS, je teď na Klause hodně naštvaná s tím, že je vyburcoval, vzbudil v nich naději a pak je prý hodil přes palubu a zradil. Kromě zmíněných poslanců ODS jde o minimálně stovky dalších členů ODS, kteří se hlásili do služby.

Boris Šťastný nebyl úplně nadšen spoluprací s Topolánkem, ale byl ochoten to překousnout. Podle informací redakce ho velmi mrzelo, že Klaus projekt v původní podobě odpískal. Především stál o to, aby, když už dělá potíže Tluchoř a Topolánek, se v Klausově projektu pokračovalo případně i bez nich. Šťastný šel totiž do projektu po hlavě, aniž by si kladl podmínky.

Bobošíková byla od ódésáků v počátcích kritizována, že to vypadalo, že stáhne celý projekt pod svou Suverenitu. To se později změnilo a Bobošíková zmírnila a nevystrkovala tolik Suverenitu. Obavu ódésáků z pohlcení Bobošíkovou a Suverenitou se podařilo odstranit.

Obava z nových Tluchořových "Věcí veřejných"

Existovala obava, že by z Klausova subjektu mohly vzniknout nové Věci veřejné jako nesourodý pytel blech a že Petr Tluchoř by dokázal tento subjekt rozkládat zevnitř, získat si věrné poslance, podobně jako tomu bylo při původním puči ve Věcech veřejných.

Jak již bylo řečeno, probíhala řada schůzek v různých formátech. Šťastný s Bobošíkovou jednali konstruktivně. Šťastný byl v úzkém kontaktu s Klausem. Proběhlo prý i jednání ve formátu Václav Klaus, Mirek Topolánek, Jana Bobošíková a Petr Hájek. Hájek se v projektu hodně angažoval. Rovněž se schylovalo k tomu, že by za Klausův subjekt mohli kandidovat někteří přední členové konzervativní Akce D.O.S.T.

V zásadě a při shrnutí lze říci, že Klaus z celého projektu cuknul, protože se obával, že on zaštítí svým jménem projekt, který následně v zákulisí ovládnou Topolánek s Tluchořem. Šťastný Klausovi vyčítá, že Topolánka s Tluchořem nevykopl a nepokračoval bez nich.

Klaus nyní podpoří to, co z projektu zbylo či co z něj ještě bude

Bobošíková ale nyní v projektu pokračuje a řada lidí, subjektů i proudů, které se ke Klausově projektu přihlásili, u ní zůstali, a je možné, že použije původní název, který byl plánován pro původní Klausův projekt, tedy Hlavu vzhůru.

Ostatně to řekla i ve svém oficiálním prohlášení. „Pro mě ale snaha promluvit v předčasných volbách nekončí. Nyní je na nás, abychom prokázali, že chceme ve volbách uspět i bez kandidatury Václava Klause. Musíme se spojit, musíme nabídnout občanům jasný pravicový program a odvážné čitelné osobnosti. Nepřipusťme, abychom promarnili energii, kterou jsme projektu nového pravicového bloku věnovali. Za sebe říkám: pojďme pracovat a hlavu vzhůru.“

Podle informací redakce nyní Klaus toto uskupení, které pokračuje v boji, veřejně podpoří. „Tímto pokusem pro mne nic nekončí. V průběhu následujících dvou měsíců rád aktivně pomohu těm, kteří i beze mne do tohoto volebního souboje půjdou,“ řekl i Klaus ve svém prohlášení.

Podle informací ParlamentníchListů.cz existují stále klausovci z ODS, kteří chtějí jít s novým subjektem do voleb i bez kandidatury Václava Klause. Jediné, co nechtějí, aby byli pohlceni „bobostranou“, tedy Suverenitou. Čili možným řešením je přejmenování Suverenity na Hlavu vzhůru.


Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…