Kníže buď spí, nebo neví, o čem se mluví. A Zemanovi budou nadávat, nechápe Foldyna

14.05.2013 18:48

Česká média používají dvojí metr, Karlu Schwarzenbergovi vše odpustí, ale prezident Zeman je popotahován stále. Taková je realita, na kterou si podle poslance ČSSD Jaroslava Foldyny musíme zvyknout. Poslanec zmínil i pětileté výročí českého uznání Kosova a tamní situaci.

Kníže buď spí, nebo neví, o čem se mluví. A Zemanovi budou nadávat, nechápe Foldyna

Poslední dobou se ukázala zajímavá věc. Když se prezidentu Miloši Zemanovi při odmykání Korunní komory v katedrále svatého Víta zamotala hlava, část médií tomu věnuje pozornost i po několika dnech a spekuluje o tom, zda nebyla hlava státu „společensky unavena“.

Oproti tomu, když ministr zahraničí Karel Schwarzenberg během projevu Miloše Zemana ve sněmovně usnul, bylo mu to médii rychle prominuto. Co za tím podle poslance ČSSD Jaroslava Foldyny stojí? Proč část médií uplatňuje dvojí metr?

Byli jsme na to zvyklí čtyřicet let…

„Je to nekorektnost určité části českých médií, s tím se v této zemi asi nedá nic dělat. Budeme si na to muset zvyknout. Jako jsme si na to zvykli předchozích čtyřicet let, na typ autocenzury. Toto je v českých médiích živé dodnes,“ uvedl poslanec Foldyna s tím, že proto prý není z dvojího metru vůči prezidentovi a ministrovi zahraničí překvapen.

Obecně navíc sociálnědemokratický poslanec oceňuje dosavadní činnost nového prezidenta. „Tím, jak byl úspěšným premiérem České republiky, přinesl s sebou do úřadu prezidenta tyto vlastnosti. Miloš Zeman se více staví do role aktivního prezidenta, který využívá právě toho, že byl úspěšným předsedou vlády. Což z mého pohledu nemohu říci o Václavu Klausovi,“ porovnává.

„Na druhou stranu si ale myslím, že by měl prezident Zeman více profesionalizovat svůj nejbližší tým. Řada jeho nejbližších spolupracovníků by měla více dbát o to, aby byl Miloš Zeman dopředu chráněn před vlivy médií, pak se některé věci nemusely takto komentovat,“ uvedl Jaroslav Foldyna.

Co by levicová vláda udělala s uznáním Kosova?

Ten zmínil i výročí, které si příští týden připomeneme. 21. května totiž uplyne pět let od doby, kdy tehdejší Topolánkova vláda tlakem ministra Schwarzenberga uznala nezávislost Kosova. Je reálné, aby možná budoucí levicová vláda toto uznání vzala zpět?

„Především je třeba říct, že stanovisko ČSSD k uznání či neuznání Kosova bylo jasné a bylo prohlasováno v roce 2008 v parlamentu ve znění, že český Parlament žádá vládu, aby pokračovala v respektování Rezoluce č. 1244 Rady bezpečnosti OSN. Nicméně diplomatická realita je v tuto chvíli jasná,“ sděluje levicový politik.

Výhledově by však podle něho bylo možné vztah ke Kosovu změnit jednou zásadní věcí. „Z hlediska diplomacie je zrušení uznání nereálné, co ale reálné je, že je možné zcela uzavřít a zrušit české velvyslanectví v Prištině. V současnosti navíc probíhá rušení ambasád ve skutečně důležitých zemích, tak proč by to nešlo v Kosovu,“ navrhuje Jaroslav Foldyna. Diplomatické styky by pak zajišťovala ambasáda v Bělehradě. „To je reálné v případě, že se sociální demokracie dostane k vládní odpovědnosti,“ dodává.

Žádný klidný život na Kosovu není, to je propaganda

V českém veřejném prostoru se čas od času objevují zprávy, že se nyní už lidem v Kosovu žije dobře. Jaká je po těch pěti letech od českého uznání tamní situace pro Srby a ostatní nealbánské obyvatelstvo? „Tvrzení, že se Srbům žije na Kosovu dobře, nejsou ničím jiným, než propagandou. Není to pravda, na Kosovu jsou ničeny i srbské hřbitovy, natož pak reálný život,“ říká Foldyna pro server ParlamentníListy.cz.

„V zemi, kde nefunguje ekonomika a žije se tam z dotací z jiných zemí, kde je čtyřicetiprocentní nezaměstnanost, vysoká kriminalita, tak se žije špatně nejen Srbům, ale i řadě lidí albánské národnosti. Samozřejmě ta nevraživost vůči Srbům a pravoslavné víře je tam znát na každém kroku a od roku 1999 se významně nezměnila, už vůbec pak ne od roku 2008. Srbové mají neustále problémy, zločiny proti nim nikdo nevyšetřuje. Pro všechny občany není zajištěno standardní bezpečnostní klima a myslím si, že ani nikdy nebude,“ popsal oranžový poslanec současnou situaci na Kosovu a Metohiji.

Kníže prý buď spí, anebo netuší o čem je řeč

Je známo, že české uznání Kosova prosadil ministr Schwarzenberg. Jak ale Foldyna pohlíží na jeho další činnost v politice? „Hodnocení Karla Schwarzenberga je takové, že když se na něho podíváte…pan ministr většinu času v parlamentu prospí. Klimbá na jednání významných výborů i akcích mezinárodního charakteru. Naše zahraniční politika nemá žádné velké renomé v EU. Politika je stejná jako ministr, velmi ospalá. Schwarzenberg i během prezidentské kampaně dával často najevo znaky, které ho provázejí: buď spí, nebo neví, o čem se mluví,“ konstatoval pro ParlamentníListy.cz poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…